Luvialle suunnitellaan aktiivipihaa – koulukeskuksen ja päiväkodin läheisyyteen sijoittuva puisto palvelee kyläläisiä ”vauvasta vaariin”

Luvian keskeisimmälle paikalle, yhtenäiskoulun, päiväkodin ja urheilualueen välittömään läheisyyteen, suunnitellaan monitoimialuetta, joka palvelisi kaikkia kyläläisiä ikään katsomatta. Aktiivipuisto sijoittuu purkutuomion saaneen seurakuntatalon paikalle, vaihtelevaan maastoon. Kuvat: Elina Helkelä

Paraatipaikalle, keskelle Luvian taajamaa, rakennetaan kaikille avoin aktiivipiha, jonka suunnittelussa on otettu huomioon paikkakunnan asukkaiden mielipiteet.

– Monialaisen suunnittelutyöryhmän lisäksi teimme kuntalaisille kyselyn, jossa pyydettiin ideoita pihan toteutukseen. Päällimmäiseksi nousi ajatus kaiken ikäisille suunnatusta pihasta, jossa voisi kuntoilla ja treenata. Moni lapsiperheen edustaja toivoi lapsille leikkipaikkaa, jossa lapset pääsisivät liikkumaan turvallisesti ja aikuiset voisivat kuntoilla samanaikaisesti, Eurajoen kunnan vapaa-ajan asiakkuuspäällikkö Maija Penttilä kertoo.

Koulua ideointiryhmässä edustaneet yhtenäiskoulun rehtori Pasi Savolainen sekä koulun 7. luokan oppilas Matias Tuominen luettelevat lisää aktiivipihaideoita:

– Rauhallisia oleskelualueita, parkour-rata, skeittaus- ja skuuttaamisalue, crossfit-välineitä, vaijeriliuku, talvella pulkkamäki, mopojen keulimisrata...

Savolaisen mukaan aktiivipihan sijoittuminen peruskoulun ja päiväkodin välittömään läheisyyteen mahdollistaa sen, että pihaa voidaan käyttää myös välituntipihana sekä koulun liikuntatunneilla.

Aluetta käyttää päivittäin yhteensä yli 500 koulun ja varhaiskasvatuksen piirissä olevaa lasta ja nuorta. Päiväkäytön ulkopuolella piha olisi avoin kaikille. Kuntalaiskyselyyn vastanneista lähes 70 prosenttia suunnitteli liikkuvansa aktiivipihalla vapaa-ajallaan kavereiden ja perheen kanssa.

Luvian yhtenäiskoulun rehtori Pasi Savolainen ja puiston suunnittelutyöryhmään kuuluva 7-luokkalainen Matias Tuominen tarkistavat rehtorin kännykästä, minkälaisia aktiviteetteja puistoon on ideoitu.

Aktiivipihaa koskevat ideat annetaan nyt suunnittelijoille, jotka hahmottelevat pihasta alustavan suunnitelman.

Sen on määrä valmistua toukokuun aikana.

Suunnittelumäärärahaa on varattu 30 000 euroa.

Vaikka seurakuntatalo onkin saanut purkutuomion, se on kuitenkin arvorakennus, jonka kauniit ikkunat kelpaisivat monelle. Nyt ne ovat joutuneet ilkivallan kohteeksi.

– Aktiivipihan käytännön toteuttamisen hintalappu vahvistetaan kunnan ensi vuoden talousarviossa. Ainakin tähän saakka Eurajoen kunta on suhtautunut aktiivipihahankkeeseen hyvin myötämielisesti, Maija Penttilä toteaa.

Hän huomauttaa, että luonnollisestikin juuri investointirahan suuruudesta tulee riippumaan, miten monta aktiivipihalle toivottua ideaa saadaan lopulta toteutettua.

Penttilä kertoo, että aktiivipihan virallisia rajoja ei ole vielä mitenkään määritelty, mutta puisto tulee ulottumaan aina urheilukentän puolelle asti.

– Skeittaus- ja skuuttausalueen on ajateltu sopivan hyvin sinne.

Tontilla sijaitseva huonokuntoinen seurakuntatalo puretaan pois ja noin vuoden kuluttua keväällä ryhdytään rakentamaan aktiivipihaa.

– Vaikka seurakuntatalo onkin saanut purkutuomion, niin ikäväksemme olemme saaneet seurata, miten talo on joutunut ilkivallan kohteeksi. Melkein kaikki sen kauniit ikkunat on rikottu ja paikkoja tuhottu. Se on todella ikävä asia. Toivottavasti kodeissa otettaisiin asia puheeksi, ja arvotalo saisi olla viimeiset hetkensä rauhassa ilkivallantekijöiltä, Pasi Savolainen sanoo.