Lyseon purkutyömaalta on otettu kiinni jo seitsemän luvatonta vierasta – "Varmasti saadaan opastettu vierailu järjestymään ihan päiväsaikaan"

Tomi Nieminen (vasemmalla) ja Jaakko Soukainen ovat huolissaan Lyseon purkutyömaalla luvatta käyvistä ihmisistä. Alueella voi loukata, jos ei tiedä mitä tekee. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Purkuyritys Timantti-Nieminen Oy:n yrittäjä Tomi Nieminen kertoo, että viime viikonloppu oli Rauman Lyseon purkutyömaalla ”aikas aktiivinen”.

Se nyt vain ei tällä kertaa tarkoita mitään kovin positiivista – päin vastoin. Aktiivisesti liikkeellä ovat olleet nimittäin luvattomat tunkeilijat.

– Lähdin työmaalta perjantaina iltaseitsemän aikaan ja tulin takaisin maanantaina aamukahdeksalta. Sillä välin täältä on otettu kiinni seitsemän tyyppiä, Nieminen kertoo työmaalla tiistaina.

Alueen vartiointia hoitavan Prosecure vartiointipalvelut Oy:n yrittäjä Jaakko Soukainen kertoo, että luvattomat kävijät on saatu kiinni sekä teknisen että fyysisen valvonnan ansiosta.

Seitsemän kiinniotettua kuuluivat kahteen eri ryhmään, jotka kävivät alueella eri aikaan yöllä. Toisessa porukassa oli viisi henkeä ja toisessa kaksi.

– Kaikki on nyt luovutettu poliisille, Soukainen sanoo.

Portilla kerrotaan selvästi, että ilman lupaa ei alueelle ole asiaa.

Asiattomat alueella kävijät ovat toki vääjäämättä riesa urakoitsijallekin. Valvonta ja siitä koituvat hälytykset maksavat, ja ilkivaltaakin vierailijat voivat tehdä.

Ennen kaikkea kyse on kuitenkin kävijöiden omasta terveydestä ja turvallisuudesta.

– Purkutyömaa on sellainen paikka, että täällä voi loukata, jos ei tiedä missä kulkee, Nieminen sanoo.

Esimerkiksi Lyseolla tehdään asbestipurkutöitä. Asbestityömaalle voi mennä vain ammattilainen asianmukaisessa varustuksessa, koska asbestipölyn hengittäminen on terveydelle haitallista.

Asbestityöalueesta varoitetaan keltaisilla teipeillä.

Työmaalla käyminen on Niemisen mukaan siinäkin mielessä hölmöä, että siellä ei ole ”kertakaikkiaan mitään varastettavaa”.

Kun varastettavaa ei ole löytynyt, on jotain kuitenkin pitänyt touhuta.

– Joku oli keksinyt tyhjentää vaahtosammuttimia rakennuksen hissiin, Nieminen huokaisee.

Tämä ”joku” ei kuitenkaan ollut kukaan seitsemästä kiinni saadusta. Kaikkia alueella luvattomasti käyviä ei millään saada kiinni.

Ehkä nämä seitsemän ovat siis vain jäävuoren huippu.

Rakennuksia töikseen purkaville Niemisille tunkeilijat ovat tuttu ongelma liki kaikilta työmailta. Tomi Nieminen sanoo, että mitä keskeisemmällä paikalla kohde sijaitsee ja mitä enemmän siitä julkisuudessa puhutaan, sitä enemmän se vetää puoleensa yöllisiä vierailijoita.

– Linja-autoasemallakin töitä on nyt käynnistelty, ja on vain ajan kysymys, milloin sieltä otetaan porukkaa kiinni. Siellä on samanlaiset aidat ympärillä ja sama vartiointiliike valvoo kuin täälläkin, joten todennäköisesti sieltäkin joku jää kiinni, Nieminen sanoo.

Mutta jos välttämättä haluaa päästä purkutyömaata pällistelemään, miten tulisi toimia?

– Rehdisti vaan puhelin käteen ja soittoa meille. Varmasti saadaan opastettu vierailu järjestymään ihan päiväsaikaan, Nieminen nauraa.

Työt Lyseon purkamiseksi aloitettiin elokuun alussa. Valmista tulisi kaupungin asettaman aikataulun mukaan olla ensi vuoden maaliskuussa.

Lisää aiheesta

Video: Purkutyöt Karin kampuksen tieltä ovat käynnissä

Vain tilaajille Uotilan koulu siistissä murskekasassa - purkuhommista tuli iso osa raumalaisyrityksen liiketoimintaa, seuraavaksi Lyseon kimppuun

Kuvapari: näin Karin kampus muuttaa katukuvaa