Lyttynaamat hurmasivat Kokkilassa - katso video

Heidi Mosaleffin Julius tervehtii varsin tuttavallisesti Sisko Viitasta. Bostoninterrierien tassutapaamisessa olivat mukana myös Ari Klen ja Diba. Tapahtuman järjesti Nevicata´s Bostons -kennelin omistaja, rotukasvattaja Marjo Suosalo. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Vanhassa Raumassa liikkui sunnuntai-iltapäivänä hauskan näköinen kulkue, johon kuului kymmenen talvitamineisiin puettua bostoninterrieriä ja sekalainen määrä koirien huoltajia lapsineen.

Värikäs ja iloinen joukko suuntasi kulkunsa vanhainkoti Kokkilaan, jonka asukkaille bostonit pääsivät antamaan tassuterapiaa.

Ystävälliset ja poikkeuksellisen huumorintajuiset lyttynaamaiset pikkutuhisijat otettiin Kokkilassa lämpimästi vastaan.

– Voi, että se ihan suukon antaa, Sisko Viitanen huudahti, kun raumalaisen Heidi Mosaleffin Julius nuolaisi Siskon poskea.

Muutamat vanhainkodin asukkaat kertoivat, että heillä oli aikoinaan ollut itsellään koiria, mikä teki bostonien vierailusta erityisen mukavan tapahtuman.

Vanhuksia ilahduttamaan oli tullut myös runsaasti lapsia, jotka esittelivät innoissaan Kokkilan asukkaille omia koirakavereitaan.

Vierailijaryhmässä oli bostoninterrierien omistajia Rauman lisäksi Heinolasta, Tuusulasta, Kankaanpäästä ja Laitilasta.

Noin tunnin kestäneen vierailun päätteeksi laulettiin koko joukolla yhteislauluja Satakuntalaisten laulusta merimiessävelmiin.

Anne Kaharisto silittelee Jenni Vuorijärven ja Jessica Luotosen perheeseen kuuluvaa Irmaa.

Nevicata´s Bostons -kennelnimellä bostoninterrierien kasvatustyötä tekevä porilaislähtöinen Marjo Suosalo on vieraillut kasvattiensa kanssa päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa jo yli 10 vuoden ajan.

– Sisarukset Kurttu-Arttu ja Wekki-Eevi aloittivat vierailutoiminnan vuonna 2003. Ensimmäinen kohde oli Heinolan reumasairaala, Marjo muistelee.

Eri puolilla Suomea vierailleet Nevicata´s-tiimiläiset olivat nyt ensimmäistä kertaa Raumalla.

– Viimeksi kävimme porilaisessa palvelukodissa. Siellä oli neljä koiraa omistajineen. Nyt saimme tosi ison porukan liikkeelle, Marjo hehkuttaa.

Hänen laskujensa mukaan Nevicata´s -tiimiläisiä on tällä hetkellä noin sata eri puolilla Suomea, muutama myös ulkomailla.

Kokkilan vierailun tähtenä loisti ”Suomen toiseksi kuuluisin bostoninterrieri”, hammaspesukoira Orvokki.

(Se kuuluisin bostoni on tasavallan presidentti Sauli Niinistön Lennu.)

Marjo Suosalon työkaverin, Orvokin, hymy on häikäisevä.

Orvokki, tai oikeammin sen omistaja Marjo Suosalo valittiin Vuoden 2015 heinolalaiseksi.

Tunnustus tuli ansiokkaasta terveysvalistustyöstä, jota kaksikko on yhdessä tehnyt paikallisissa päiväkodeissa ja kouluissa.

Heinolan kaupungin hammashoidossa työskennellyt Marjo keksi ottaa Orvokin mukaansa opastamaan lapsia hampaidenhoidossa.

Nyt työpari kuuluu Heinolan julkkiksiin.

– Orvokista on tullut niin tuttu tyyppi Heinolassa, että kun siellä puhutaan Orvokista, niin kaikki tietävät, että kyseessä ei ole kukka vaan koira, Marjo nauraa.

Marjon mukaan hampaiden pesemisen tärkeys valkenee lapsille, kun he saavat itse leikkiä hammaslääkäriä ja pestä Orvokin hampaat sähköhammasharjalla.

– Kaikki tuijottavat silmät tapillaan toimitusta. Koiran kanssa lapsen mielenkiinto saadaan herätettyä. Homma toimii myös teineihin, joihin ei muuten tahdo millään saada kontaktia.

Valistustuokioissa Marjo kertoo lisäksi hampaiden rakenteesta ja terveellisestä ruokavaliosta.

Koira tottuu hampaiden harjaamiseen siinä kuin ihminenkin. Tärkeintä on aloittaa totuttelu jo pentuna.

– Sähköhammasharjan pää on pienempi kuin tavallisen harjan, joten sähköharja soveltuu erinomaisesti koiran suun puhdistukseen.

Koirilla on oma hammastahna, jota on saatavana ainakin kanan ja maksan makuisena.