Maailmanperintöä vaalitaan Museoviraston avustusten tuella – toiveissa, että etenkin Vanhan Rauman piharakennuksiin haettaisiin avustuksia

Sorrin talossa asuva Heikki Horila (toinen oikealta) kertoo Rauman kaupungin maailmanperintökoordinaattori Jussi Telarannalle sekä kaupungin kaavoitusarkkitehdeille Henri Raitiolle ja Mervi Tammelle, miten kesäinen maalausurakka eteni. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Vanhassa Raumassa rakennusten kunnostaminen täytyy tehdä perinteisillä materiaaleilla ja menetelmillä, mikä usein nostaa urakan hintaa.

Rauman kaupungin maailmanperintökoordinaattori Jussi Telaranta muistuttaa, että korkeampaa hintaa on mahdollista hieman kompensoida.

– Kannattaa muistaa Museoviraston maailmanperintöavustukset, jotka ovat haettavissa 11. marraskuuta saakka.

Maksimissaan avustus voi olla puolet kustannuksista, mutta nykyisin avustus on käytännössä noin 25–30 prosenttia, Telaranta sanoo.

Vanhan Rauman asukas Heikki Horila kertoo, että hakemuksen tekeminen oli helppoa.

Hän maalautti viime kesänä Sorrin talonsa katon sekä kauttaaltaan koko talon ympäri. Sen lisäksi urakan yhteydessä korjailtiin puuosia.

Hän muistuttaa, että luotettavan urakoitsijan valinnalla on suuri merkitys.

– Urakoitsijan kanssa täytyy tehdä heti selväksi, minkälaisen kohteen kanssa ollaan tekemisissä. Esimerkiksi maalin pitää olla pellavaöljymaalia, ja vanha maali täytyy irrottaa raaputtamalla.

Hakemuksissa eritellään tarkkaan se, mitä urakassa aiotaan tehdä. Hakemuksessa pitää olla muun muassa kustannusarvio sekä liitteenä valokuvia olemassa olevasta tilanteesta

– Telaranta on siinä kohtaa aivan avainasemassa. Minäkin kiikutin urakkasopimukset hänen luokseen, ja sitten lähetimme hakemuksen, Horila kertoo.

Myönteisen päätöksen jälkeen tulee tarkat ohjeet siitä miten toimia.

– Ennen töiden aloittamista työtavat ja materiaalit tulee hyväksyttää meillä, Museoviraston nimeämät valvojat, Rauman kaupungin kaavoitusarkkitehdit Henri Raitio ja Mervi Tammi toteavat.

– Jokainen hanke on erilainen, joten ennen töiden aloittamista neuvotellaan monesti materiaaleista, työtavoista ja yksityiskohdista, Tammi lisää.

Museoviraston maailmanperintöavustukset ovat yhteensä noin 220 000 euron suuruinen määräraha opetus- ja kulttuuriministeriön budjetista.

– On hienoa ja tärkeää, että maailmanperinnön ylläpitämiseen on osoitettu erityinen määräraha. Avustettavia maailmanperintökohteita on Suomessa muitakin.

– Vanhan Rauman osuus on huomattava, noin 150 000 euroa. Tosin Vanhan Rauman korjauksiin käytetään yksityistä rahaa vuosittain miljoonia, Raitio toteaa.

Viime vuonna Vanhasta Raumasta jätettiin lähes neljäkymmentä hakemusta Museovirastoon.

Millaisiin kohteisiin tukea sitten voi saada? Mervi Tammi kertoo, että avainsanana on aina restauroiva rakentaminen. Kattojen ja julkisivujen korjaukset ja maalaukset ovat yleisiä haettavia kohteita.

– Mielellään näkisin, että avustuksia haettaisiin enemmänkin esimerkiksi puuosien tai hirsikehikon korjauksiin. Myös restauroinnin suunnitteluun on mahdollista saada avustusta, Tammi sanoo.

Sen lisäksi avustusta voi saada esimerkiksi ikkunoiden, ovien tai kiinteiden sisustusten korjaukseen.

– Sellaisia voisivat olla kaakeliuunit, joiden korjauksia on ollut viime aikoina muutamia. Sitten voisi olla listoituksia, kattomaalauksia, jotka ovat harvinaisia ja herkästi häviävät remonttien yhteydessä, Raitio luettelee.

Raitio ja Tammi toivovat erityisesti, että rapistuviin piharakennuksiin haettaisiin korjaustukea.

Ne ovat heidän mukaansa usein säilyneintä Vanhan Rauman historiaa, sillä osa niistä on välttynyt suuremmilta muutoksilta.

– Jos yhtään arveluttaa, niin kannattaa kyllä soitella minulle tai Henrille. Keskustellaan sitten yhdessä menetelmistä ja materiaaleista. Torstaina on hyvä tilaisuus tulla kyselemään.

Maailmanperintöavustusten infotilaisuus korjausrakennuskeskus Tammelassa torstaina 17. lokakuuta klo 17.