Maailmanperintökohteiden hoitoavustusten haku auki perjantaihin asti

Tyypillisiä hankkeita, joihin avustuksia haetaan, ovat esimerkiksi julkisivun ja peltikattojen maalaukset sekä kattojen korjaukset. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Maailmanperintökohteiden korjausavustusten hakuaika on muuttunut. Kaupungin maailmanperintökoordinaattori Jussi Telaranta pohtii, ovatko Vanhan Rauman kiinteistöjen omistajat varmasti huomanneet hakuajan muuttumisen, sillä hakemuksia on lähetetty yllättävän vähän.

– Aiemmin hakuaika on ollut noin kaksi kuukautta ja kestänyt marraskuun loppuun asti, Telaranta kertoo.

Tieto hakuajan muuttumisesta tuli Museovirastolta melko myöhään, joten Telaranta ei ole varma, onko tieto hakuajan päättymisestä 2. marraskuuta tavoittanut kaikki asianomaiset.

Mikäli hakemuksia tulee vain vähän, uhkana on Museoviraston korjausavustuksiin varattujen määrärahojen vähentäminen tulevina vuosina. Pienen hakemusmäärän voidaan tulkita tarkoittavan sitä, ettei korjausavustuksia tarvita yhtä paljon kuin ennen.

Korjattavaa Vanhassa Raumassa on Telarannan mukaan kuitenkin paljon. Korjausavustusten hakemuksia on tehty keskimäärin 30 kappaletta vuotta kohden. Avustuksia haetaan erilaisiin hankkeisiin, joiden hinnat liikkuvat tuhannen ja kymmenien tuhansien eurojen välillä.

Jotta maailmanperintökohteet säilyisivät tuleville sukupolville, kiinteistöjä kunnostetaan vanhoille taloille sopivilla perinnemenetelmillä, joissa painotus on käsityössä.

– Menetelmien käyttö maksaa kiinteistön omistajille enemmän kuin tavanomaiset remontit, joten avustukset kompensoivat kustannuksia, Telaranta lisää.

Hakemuksia tehdään tänä vuonna sähköisesti, mutta myös vapaamuotoiset paperihakemukset käyvät. Hakemusten on kuitenkin oltava perillä Museovirastossa perjantaina kello 15 mennessä.

– Korjausrakentamiskeskus Tammelasta saa tarvittaessa apua hakemusten tekemiseen.