Maire on ollut kuvatuin nainen Rauman kesässä

Rauman taidemuseo saavuttanee tähän sunnuntaihin mennessä koko historiansa kovimman kävijämäärän, lähes 14 000. Kesäkuun 15. päivä avattu Kerttu Horilan Meistä naisista ja vähän miehistäkin -retrospektiivinen näyttely on ollut museolle todellinen kassamagneetti.

– Tiesimme kyllä, että Kertun työt kiinnostavat mutta emme osanneet odottaa ihan näin suurta suosiota, eikä osannut ilmeisesti Kerttu itsekään, naurahtaa Rauman taidemuseon amanuenssi Henna Paunu.

Kesän aikana näyttelyyn ovat tutustuneet niin turistit kuin paikkakuntalaisetkin, vauvasta vaariin.

– Erittäin ilahduttavaa on se, että tämä näyttely on rohkaissut sellaisetkin ihmiset tulemaan meille, jotka eivät koskaan ennen ole astuneet taidemuseon ovesta sisään. Toivottavasti he uskaltautuvat meille toistekin, Paunu huomauttaa.

Tuloilla paikataan
valtion leikkauksia

Kerttu Horilan näyttelyn kävijämäärä, noin 14 000, on enemmän kuin mitä taidemuseon koko vuosittainen kävijämäärä. Rauman taidemuseon näyttelyihin käy tutustumassa vuositasolla noin 12 000 - 13 000 ihmistä.

Henna Paunu myöntää, että Horilan näyttely on tuottanut hyvin. Taidemuseo ei silti kieriskele rahoissa ensi vuonna.

– Tuotoilla pystymme tasapainottamaan toimintaamme, sillä valtio leikkasi meiltä museotukea ja nyt tarvitsemme kaiken liikenevän paikkaamaan tätä aukkoa. Me operoimme hyvin pienellä vuosibudjetilla. Emme me tätä näyttelyä kävijöiden kalastelemiseksi rakentaneet, vaan tarkoituksenamme on nostaa esille paikallisia taiteilijoita ja heidän osaamistaan, sanoo Paunu.

Kerttu Horilan nimen lisäksi näyttely keräsi väkeä myös onnistuneella markkinoinnilla, jossa sosiaalisella medialla oli näkyvä osuutensa.

Mairelle tehdään
jopa ehdotuksia

Horilan ilmeikkäisiin veistoksiin sekä upeisiin maalauksiin tutustuneet näyttelyvieraat ovat ihmetelleet, miksei näitä hienoja töitä ole pysyvästi esillä Raumalla?

– Erityisesti meidän ulkomaalaiset kävijämme ovat hämmästelleet, miksei Horilan töitä voi ihailla ympäri vuoden, sanoo Henna Paunu.

Hauenguanossa istuskeleva ja Porin kaupungilta tätä näyttelyä varten lainassa oleva Maire-veistos on saanut valtavasti ihailua osakseen. Maire onkin ollut taatusti kuvatuin nainen Raumalla tänä kesänä.

Ohikulkijat pysähtyvät katselemaan Mairea. Joku saattaa istahtaa viereen juttelemaan sille, jotkut halaavat, silittelevät ja jopa pusuttelevat Mairea. Onpa tälle vetävän näköiselle naiselle kuulemma tehty ehdotuksiakin. Näyttelyn päätyttyä Maire kuljetetaan takaisin naapurikaupunkiin, istuskelemaan Eetunaukiolle.

Rauma taas kaipaisi Mairen tilalle ehdottomasti jonkun korvaavan veistoksen taidemuseon eteen.

– Heitän pallon Rauman taideyhdistykselle. Josko sieltä saataisiin vetoapua vaikkapa kansalaiskeräyksen järjestämiseksi? Olisi upeaa, jos meillä olisi jatkossakin vastaavanlainen ”sisäänheittäjä” museon oven edessä, Henna Paunu vinkkaa.

Seuraavana vuorossa
Sinikka Palonen

Nyt sunnuntaina päättyvän Kerttu Horilan näyttelyn jälkeen Rauman taidemuseon huoneet täyttyvät taiteilija Sinikka Palosen teoksista. Raumalaisia naistaiteilijoita esittelevään näyttelysarjaan kuuluu vielä Eila Minkkisen taidenäyttely, joka nähdään vuonna 2015.

– Retrospektiivisen näyttelyn kasaamisessa sekä purkamisessa on aina kova työ, sillä hyvin suuri osa näistä Kertun teoksista on yksityisomistuksessa, minkä vuoksi niiden nouto- ja palauttamisoperaatio on suuri logistinen ponnistus meidän tekniselle henkilökunnallemme.

– Myös näyttelyyn liittyvän kirjan toimittamisessa oli kova työsarka, mutta onneksi Kerttu Horila itse osallistui siihen kiitettävästi, sanoo Paunu ja toivoo, että Horilan näyttely pääsisi esille vielä muuallakin Suomessa ja ulkomailla.