Koronapandemia muutti elämän suunnan – cityelämä Helsingissä vaihtui Kustavin idylliin

Raumalaislähtöinen Mikko Lankinen ja hänen Marika-vaimonsa lähtivät Helsingistä koronaa pakoon Kustaviin ja ryhtyivät pyörittämään saaristoravintolaa, jonka ruoka-annoksissa voi maistaa nostalgisia raumalaismakujakin.

| Päivitetty

Elettiin ensimmäistä koronakevättä. Uudenmaan koronakartta kirkui punaisena ja kaikki julkiset tilat, ravintolat ja kahvilat siinä sivussa, menivät kiinni. Ravintola-alalla työskennelleiltä raumalaislähtöiseltä Mikko Lankiselta ja hänen Kustavissa lapsuutensa viettäneeltä Marika-vaimoltaan loppuivat työt kokonaan.

– Lähdimme koronaa pakoon Marikan vanhempien luo Kustaviin, jossa asuimme pari kuukautta. Kun palasimme takaisin Helsingin-kotiimme, jouduimme ylittämään Uudenmaan rajavalvonnan, Mikko Lankinen muistelee edelliskevättä, nyt jo naurahtaen.

Silloin ei paljon naurattanut, kun kummallakaan ei ollut töistä tietoakaan. Niinpä lockdowin jälkeen pariskunta palasi Kustaviin takaisin.

Lankiset huomasivat, että saaristokunnan pääraitin, Kivimaantien, varrella sijaitseva idyllinen ravintolarakennus oli jäänyt vaille ravintoloitsijaa.

– Istuimme saunan lauteilla, kun heitin Marikalle, että ruvetaan me pitämään siinä ravintolaa. Hän ei ollut heti täysin vakuuttunut ideastani, mutta lopulta hän suostui.

Saaristoravintola Prykä avasi ovensa vuosi sitten juhannuksena.

– Asiat etenivät todella nopeasti. Kolme viikkoa ennen juhannusta kävimme ensimmäisen kerran katsomassa paikkaa, ja jo silloin päätimme, että ravintola pitää saada auki juhannukseksi. Kolmessa viikossa myös muutimme koko elämämme Helsingistä Kustaviin, Marika Lankinen kertoo.

Ravintolakonseptia pohtiessaan pariskunta tiesi, että ”jotain ruokaa myydään – mutta mitä?”

– En yleensä ota kuvia ravintoloiden ruoka-annoksista, mutta eräästä jenkeissä syömästäni sandwichistä otin, koska se oli taivaallisen hyvää, Mikko myöntää.

Sitä annosta muistellessaan pariskunta päätti rakentaa ravintolansa menun ”Amerikan-serkun sandwichien”, salaattien ja uuniperunoiden ympärille. Maailman maut toteutettaisiin läheltä hankituilla raaka-aineilla.

– Juomat tulevat Laitilasta, lihat Kivikylästä ja kalat paikallisilta toimittajilta. Marika leipoo itse saaristolaisleivän.

Lankiset tietävät, että tarinat myyvät, siksi annosten nimet, kuten Portland, Houston ja Honolulu viittaavat USA:n kaupunkeihin, joilla on joku merellinen yhteys.

Myös Prykän ravintolasalin seinillä olevat vanhat valokuvat kertovat omia tarinoitaan Marikan ja Mikon merenkulkijasuvuista.

Raumalaisuus näkyy ja ennen kaikkea maistuu myös Prykän salaattikastikkeissa, joiden resepti on peräisin Mikon äidiltä Maija Lankiselta. Hän piti Raumalla 1980-luvulla maineikasta Filemon-ravintolaa.

– Filemonin kastikkeet taisivat olla Suomen ensimmäisiä ravintolabrändättyjä tuotteita, joita myytiin vähittäiskaupoissa. Halusin palauttaa ne maut takaisin, ja nyt suurin osa Prykän annoksista nivoutuu entisen Filemonin kastikkeiden ympärille, Mikko selvittää.

Hän sai opin kastikkeiden valmistamiseen äidiltään, joka tuli varta vasten Raumalta Kustaviin pitämään pojalleen ja miniälleen kastikekoulua. Prykälle kehitettiin myös oma bbq-kastike.

Juhannuksena 2020 avattu Saaristoravintola Prykä sai heti hyvän vastaanoton.

– Jengi tuli isolla mielenkiinnolla katselemaan ja ”potkimaan renkaita”, että mikäs paikka tämä nyt onkaan. Kun sitten heinäkuu alkoi, mentiin tosi lujaa. Tunnit eivät meinanneet vuorokaudessa riittää.

Mikko Lankinen myöntää, että ravintolan perustaminen Kustaviin olisi voinut olla vaikeaa, ilman molempien ”kotikenttäetua”.

– Paikalliset tunsivat entuudestaan Marikan ja hänen sukunsa, minä taas olen koko ajan pitänyt esillä sitä, etten ole hesalainen, vaan raumalainen.

Prykän hyvin sujunut ensimmäinen kesä loi uskoa tulevaan, kunnes maaliskuussa ravintolat määrättiin taas sulkuun, eikä ruokaa saanut myydä kuin take awayna.

Lankiset kuvailevat talvea ”kauheaksi”.

– Olin jo vähällä luovuttaa. Ajattelin, että pitäkää tunkkinne, en ikinä enää perusta ravintolaa, Marika puuskahtaa.

Pariskunta päätti kuitenkin sinnitellä kesään asti. Se kannatti, sillä kulunut kesä on ollut ravintolalle menestyksekäs.

– Olemme voineet palkata kaksi ulkopuolista työntekijääkin, ja ensi kesäksi meillä on jo nyt rekrytointi päällä, sillä alan osaajista on jatkuva pula.

Elokuun loppuun asti Saaristoravintola Prykä palvelee kesäaukioloaikojen mukaan. Lauantaina ravintolassa vietetään muinaistulien iltaa.

Ensi maanantaista lähtien paikka on avoinna pääasiassa viikonloppuisin, mistä se tiedottaa omilla Facebook- ja nettisivuillaan.

Mikko ja Marika katsovat tulevaisuuteen hyvillä mielin. Mikko on käynnistelemässä projektia, joka lisää Kustavin matkailullista vetovoimaa ja yhdistää paikallisia yrityksiä.

– Ensi vuonna ryhdymme myös paremmin markkinoimaan omaa majoitustoimintaamme, jota on jo nyt päästy hiukan aloittelemaan, pariskunta lupaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut