Matala merivesi toi esiin upotetun paatin kallistuslaiturin alla

Meriasema ja sen laituri uudistetaan tänä vuonna. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Aapeli-myrsky paljasti Raumalla pelastuslaitoksen meriaseman kallistuslaiturin alta vanhan, ruostuneen veneen, kun pohjoistuuli laski merivedenpintaa lähes 80 senttiä.

Moni huomasi paatin ensimmäistä kertaa viime viikolla, mutta kauan se upoksissa on ollut.

– Toivon toosaksi kutsuttu, hiekalla täytetty alus on ollut laiturin alla ainakin 30 vuotta. Se oli siellä jo, kun vuonna 1985 tulin pelastuslaitokselle töihin, muistelee paloesimies Riku Lundell.

Sen tarkemmin paatin vaiheista Lundell ei tiedä, joskin pitää todennäköisenä, että kyseessä on vanha tavarankuljetukseen tehty alus.

Pelastuslaitos on seurannut laiturin alaisen veneen kuntoa aiempaa tarkemmin viimeiset pari vuotta.

Se johtuu siitä, että jäät ruhjoivat upotetun paatin entistä huonompaan kuntoon. Rei’istä esimerkiksi valuu sepeliä.

Tilanne kuitenkin muuttuu lähikuukausina olennaisesti, koska vanha laituri ja sen alle jätetty vene häviävät meriaseman edustalta.

Pyrkimys on saada tehtyä uusi meriasema eli kalustohalli sekä uudet laiturit valmiiksi syyskuun alkuun mennessä.

Rauman kaupunginvaltuusto on siunannut 700 000 euron määrärahan kaupungin hankkeeseen, jota tukee myös öljysuojarahasto.

– Vanha laituri puretaan ja tilalle tulee kaksi kelluvaa laituria sekä viranomaisajoluiska. Aikataulut ja suunnitelmat täsmentyvät myöhemmin tässä kuussa, kertoo Rauman paloasemamestari Jorma Virtanen.

Meriasemalla säilytetään esimerkiksi öljyntorjuntakalustoa.

– Hanke on meille tuiki tarpeellinen. Pelastuslaitos toimii meripelastuksessa tukiviranomaisena, mutta uusi meriasema laitureineen palvelee myös Rajavartiolaitosta.

Tiedätkö sinä upotetun metalliveneen tarinaa? Kerro siitä meille osoitteeseen toimitus@lansi-suomi.fi tai soita toimittaja Riina Kaskelle numeroon 050 504 3249.