Matleenan Maanantaimalli-korvikset syntyvät keittiön pöydän ääressä - ja ne viedään käsistä

Raumalla opiskeleva Matleena Töhönen aloitti tammikuussa Maanantaimalli-korvakorujen myynnin. Mainoksia Töhönen ei ole vielä ehtinyt miettimään. Eikä hänen oikeastaan ole tarvinnutkaan, sillä toistaiseksi puskaradio on huolehtinut näkyvyydestä hänen puolestaan. Kuvat: Henriikka Korte

Neljäkymmentä. Tasan niin monta paria korvakoruja Matleena Töhönen kiikutti joulumyyjäisiin pari kuukautta sitten. Yhtä monta paria hän myi yhdessä hujauksessa.

Töhönen oli päättänyt tehdä kerralla isomman satsin koruja ja antaa loput joululahjoiksi. Yhtään paria ei kuitenkaan jäänyt yli.

Hurja kiinnostus sai Raumalla käsityön- ja luokanopettajaksi opiskelevan Töhösen pohtimaan, voisivatko korvakorut kiinnostaa muitakin kuin opiskelukavereita. Tammikuu yksin osoitti, että kyllä kiinnostavat.

Korvakoruja esittelevän Maanantaimalli-Instagram-tilin perustamisen jälkeen Töhösen sähköpostiin on kilahtanut niin tiuhaan tahtiin tilauksia ja yhteistyöehdotuksia blogeista ja kaupoista, että sähköposti ehti mennä ensimmäisen kerran tukkoon jo pari viikkoa sitten.

Töhönen on jo postittanut ensimmäiset korut uusille omistajille. Kirjekuoriin hän on kirjoittanut paikkakuntia Kokkolasta Kuopioon ja Lahteen.

– Tuntuu, että jokainen tilaus on tullut ihan eri puolelta Suomea kuin edellinen. Se tarkoittaa, että kaikki tilaajat eivät voi olla tutun tuttuja, hän naurahtaa.

Töhösen suunnittelemat korvakorut kantavat nimeä Maanantaimalli.

Kaarella, Huipulla, Puoliksi ja Reunalla ovat Matleena Töhösen suunnittelemien Maanantaimalli-korujen nimet.

Hän kertoo, että ensimmäiseksi mieleen tuli hauskoja nimiyhdistelmiä. Ne muistuttivat kuitenkin liikaa jo olemassa olevia merkkejä.

Sitten se iski – Maanantaimalli.

– Maanantaimalli muistuttaa, että käsityönä tehtävistä koruista jokainen on omanlaisensa. Kun jokainen korvispari tehdään käsin, kädenjälki näkyy, ja jokainen tuote on erilainen. Samalla nimi muistuttaa omasta nimestäni Matleena.

Ensialkuun Töhönen piirsi korvakorujen kuvia luentovihkoihin. Nyt hän on ottanut haltuun tietokoneen suunnitteluohjelman.

Mallistossa on neljä korvakorumallia. Kesäksi Töhönen on jo hahmotellut mielessään uusia vaihtoehtoja.

Hänelle tärkeintä on pitää Maanantaimalli-korut oman näköisinä. Lähtökohtana on ollut alusta asti tehdä sen mallisia ja värisiä koruja, joista Töhönen itse pitää.

"Maanantaimalli muistuttaa, että käsityönä tehtävistä koruista jokainen on omanlaisensa."

– Laserilla tehtyjä koruja on paljon. Tuntuu, että monissa on kuitenkin paljon värejä ja kukkia tai muita kuvioita. Lähdin suunnittelemaan koruja tarpeesta: yksinkertaiset korut puuttuivat, hän pohtii.

– Ehkä juuri sen takia on ollut niin ihanaa, että ihmiset ovat ottaneet yhteyttä. Minun ei ole tarvinnut tuputtaa koruja kenellekään.

Tammikuussa Töhönen aloitti yhteistyön Hämeenlinnan lähellä Hauholla toimivan Ilonen Puutyön kanssa. Yritys valmistaa hänen suunnittelemansa puuosat koivusta.

Pienen toimijan valitseminen yhteistyökumppaniksi oli Töhöselle tärkeää. Loput korvisten osat hän on hankkinut raumalaisista alan myymälöistä.

– Minusta on taitanut tulla tuttu kasvo kaikissa kaupungin askarteluliikkeissä, hän naurahtaa.

Korumalliston parissa keittiönpöydän ääressä käytettyjä tunteja Töhönen ei ole laskenut.

Käytäntö on jo opettanut yhtä sun toista, esimerkiksi sen, että kaikki osat kannattaa maalata ja koota samalla kertaa. Näin säästyy aikaa.

Jokioisilta kotoisin oleva Töhönen muutti Raumalle neljä ja puoli vuotta sitten. Hän ei osaa vielä sanoa, mihin Maanantaimallit hänet kuljettavat. Ajatukset ovat jo pyörineet omassa verkkokaupassa ja toiminimessä.

– Harva elää käsitöillä Suomessa, mutta uskon, että kädentaitojen harjoittaminen ja opettajan työ tukevat hyvin toisiaan.