Maukasta thairuokaa harmaan marraskuun iloksi

Eikä se edes ole kovin vaikeaa! Thaimaalaiset kevätkääryleet onnistuvat kotioloissa, kunhan noudattaa Akraya Salomaan oppeja.

| Päivitetty

Rauman kansalaisopiston kurssilla lokakuussa oli ihania lämmittäviä eksoottisia tuoksuja ja makuja. Seitsemän vuotta Uudessakaupungissa asunut Akraya Salomaa opasti kurssilaisia kotimaansa Thaimaan keittiön saloihin.

Kevätkääryleiden tekemistä on turha varoa. Ne onnistuvat kotikokiltakin, vaikka pientä malttia valmistelut vaativatkin.

Ehdoton suositus itse tehdylle chilikastikkeelle: se vie sananmukaisesti kielen mennessään.

Makea chilikastike0,5 dl etikkaa (10 %)0,75 dl vettä1 rkl maissitärkkelystä1 dl sokeria1 rkl tuoretta chiliä0,5 rkl tuoretta valkosipulia1/4 tl suolaa

Sekoita keskenään etikka ja vesi pienessä kulhossa. Vispilöi sekaan maissitärkkelys.

Lisää hienoksi pilkottu chili ja valkosipuli sekä suola ja keitä seosta kattilassa keskilämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes se alkaa kiehua.

Kypsennä noin minuutin ajan, ota pois liedeltä ja anna jäähtyä ilman kantta. Jäähtyessään kastike paksuuntuu.

Kevätkääryleet1 l kasvisöljyä400 g possun jauhelihaa200 g vermiselliä (liota vedessä 5 minuuttia, valuta ja leikkaa 5 sentin pätkiksi)4 dl valkokaalia leikattuna pitkiksi ohuiksi suikaleiksi4 porkkanaa leikattuna pitkiksi ohuiksi suikaleiksi4 rkl osterikastiketta2 rkl soijakastiketta2 rkl sokeria2 rkl tuoretta valkosipulia hienonnettuna2 rkl korianterinjuurta puhdistettuna ja hienonnettuna1 rkl jauhettua valkopippuria40 kpl kevätkäärylearkkeja tai tuoreita kääryleitä varten riisipaperiarkkeja3 rkl maissitärkkelystä + 3 rkl vettä

Laita 4 rkl kasviöljyä vokkipannuun ja paista valkosipulia, korianterinjuurta ja valkopippuria keskilämmöllä, kunnes tunnet aromit nenässäsi.

Lisää porsaanjauheliha koko ajan sekoittaen kunnes liha on melkein kypsää.

Lisää osterikastike, soijakastike, sokeri, porkkana, kaali, vermiselli ja paista käännellen minuutti. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Irrota sulanut taikinalehti ja levitä pöydälle. Laita yksi ruokalusikallinen täytettä lehdelle ja rullaa kiinni vähän kuin tekisit kaalikääryleitä.Sulje voitelemalla maissijauhoseoksella.

Kuumenna öljy kattilassa ja uppopaista kääryleet kullanruskeiksi. Nosta reikäkauhalla ja valuta talouspaperin päällä.Nauti chilikastikkeen kanssa.

Jos teet tuorekääryleitä: kastele riisipaperiarkki vedessä laakeassa astiassa ja aseta pehmennyt arkki pöydälle.

Asettele täytettä riisipaperille ja taittele kääryleeksi. Tarjoile chilikastikkeen kanssa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut