"Me tykätään hamstrata kaikkea kivaa – kyllähän ihminen esimerkiksi tarvitsee 40 pikkumaljakkoa!"

Outi Laivolalla ja Pia Virtasella on samanlainen huumorintaju ja tapa tehdä töitä. Siksi naiset sopivat hyvin samaan keittiöönkin.
Outi Laivolalla ja Pia Virtasella on samanlainen huumorintaju ja tapa tehdä töitä. Siksi naiset sopivat hyvin samaan keittiöönkin. Kuva: Elina Helkelä

Pia Virtanen ja Outi Laivola ovat olleet ystävyksiä jo 50 vuotta. Molemmat ovat tahoillaan työskennelleet ruuan parissa, mutta tänä sunnuntaina ystävättäret kokkaavat ensimmäistä kertaa yhdessä.

He ovat suunnitelleet isänpäivän kunniaksi ”äijämäisen” menun, joka on tarjolla Kollan Kalliopirtillä kahdessa kattauksessa.

– Siellä on esimerkiksi palvattua peuraa, erilaisia makkaroita, savulohta ja possua. Myös vegaaniruokailijat ja gluteenittomuudet on huomioitu, Pia Virtanen luettelee.

Virtanen ja Laivola ovat nykyään eläkkeellä. Laivola luopui vuonna 2019 kahvila-ravintolastaan Rauman vesitornissa. Lounasruokaa ja kahvilatuotteita myyvää Tornia hän ehti pyörittää kaikkiaan kuusi vuotta.

Laivola ”ajautui” omien sanojensa mukaan kahvila-ravintola-alalle, kun hän ryhtyi vuonna 1995 järjestämään muistotilaisuuksia Heinimäen hautaustoimiston nimissä.

2000-luvun alussa hän osti, vastoin omia alkuperäisiä suunnitelmiaan, raumalaisen Pata-Ässä-lounaskahvilan yritystoiminnan.

Laivola nimesi yrityksensä Rosmariiniksi ja muutaman vuoden kuluttua siirsi sen vanhaan Rauman Ensimmäisen apteekin kiinteistöön, jossa nykyään toimii kiinalainen ravintola.

– Tein 16-tuntisia työpäiviä ja aloin olla ihan loppu. Sitten Pia ilmoitti minulle, että vesitornin kahvila-ravintolalle etsitään uutta yrittäjää. Kieltäydyin siltä istumalta, mutta Pia houkutteli minut katsomaan paikkaa. Se oli sitten sitä myöten menoa! Laivola nauraa.

Virtanen ja Laivola ovat aiemmin tahoillaan työskennelleet ruuan parissa. Isänpäivänä he kokkaavat ensimmäisen kerran yhdessä.
Virtanen ja Laivola ovat aiemmin tahoillaan työskennelleet ruuan parissa. Isänpäivänä he kokkaavat ensimmäisen kerran yhdessä. Kuva: Elina Helkelä

Virtanen työskenteli useat vuodet Rauman kaupungilla ”parkkipirkkona”, kunnes 15 vuotta sitten hän päätti, että nyt saa riittää. Välillä hän auttoi miestään, joka oli 1990-luvulla perustanut Torin Kymppi -kirpputorin.

– Kun lopetin pysäköinninvalvojan hommat, hankin itselleni Saksasta nakkikojun, josta myin grillitavaraa eri puolilla Raumaa, muun muassa Poroholmassa.

Nakkikojun pitämisen jälkeen Virtanen pyöritti kahvikioskia Winnovassa, kansalaisopistolla sekä Kaunisjärven vanhainkodissa.

– Korona sulki Kaunisjärven kioskin, ja sen jälkeen koko rakennus meni remonttiin. Kyllä minulle kioskia sieltä vielä tarjottiin, mutten ollut enää kiinnostunut.

Naiset ovat viettäneet nyt yhdessä mukavia hetkiä suunnitellessaan isänpäivän pop up -ruokailua.

– Meillä on aina hauskaa yhdessä, kun meillä on niin samanlainen huumorintaju ja tapa tehdä töitä. Juuri olimme Turussa vähän shoppailemassa rekvisiittaa tapahtumaamme. Me tykätään hamstrata kaikkea kivaa. Kyllähän ihminen esimerkiksi tarvitsee 40 pikkumaljakkoa! Virtanen toteaa ja molemmat purskahtavat nauruun.