Medijoogasta hyvinvointia keholle, mielelle ja tunne-elämälle

Ruotsissa kehitetty Medijooga on nykyään jo osa ruotsalaista terveydenhuollon hoitovalikoimaa. Raumalainen sairaanhoitaja-joogaohjaaja Nina Viljanen soisi sen rantautuvan myös Suomeen.

Jooga- ja ryhmäliikuntaohjaaja-sairaanhoitaja Nina Viljasen mukaan Medijooga opettaa hengittämään oikein. Vahvistamalla hengitystä vahvistetaan verenkiertoa, sydäntä ja koko kehoa.

Raumalainen sairaanhoitaja, jooga- ja ryhmäliikuntaohjaaja Nina Viljanen toi vajaa pari vuotta sitten Raumalle Ruotsissa kehitetyn Medijoogan (MediYoga), jossa yhdistyvät kuntouttava hoitoterapia sekä yksinkertaiset joogaliikkeet.

Viljasen mukaan tärkeimmät Medijoogan elementit ovat hengitysharjoittelu, kehotietoisuus sekä tietoisuustaito eli mindfullness.

– Medijooga yhdistää ihmisen toiminnallisen, emotionaalisen ja henkisen puolen. Sillä tuodaan hyvinvointia niin kehoon, sydämeen kuin mieleenkin, Viljanen selvittää.

Tukholman Karoliinisessa instituutissa on tutkittu Medijoogaa jo useita vuosia, ja lopputuloksena siitä on tullut osa ruotsalaisen terveydenhuollon hoitovalikoimaa. Lähes 360 ruotsalaisessa hoivayksikössä on nykyään tarjolla medijoogaa kuntouttavana hoitona.

– Medijoogasta hyötyvät todella monet, kuten syöpäpotilaat ja syövästä toipuvat, leikkauspotilaat, liikunta- ja tukielinsairauksia sairastavat, stressistä ja työuupumuksesta kärsivät, Viljanen luettelee esimerkkeinä.

Hän uskoo, että jonain päivänä Medijoogaa on saatavana myös suomalaisista hoitoalan yksiköistä, vaikka tovin se vie, kaikki kun eivät hyväksy uusia kuntouttamismuotoja.

– Tutkimuksista on kuitenkin selvää näyttöä, joten olen luottavainen siihen, että Medijooga lisääntyy meilläkin.

Rauman kansalaisopistossa Medijoogaa ohjaava sekä Wellness Friskissä ja Hyvinvoinnin Walimossa Medijooga-kursseja pitävä Nina Viljanen kutsuu Medijoogaa ”suoritusvapaaksi”.

– Se sopii aivan kaikille ja sitä voi harjoittaa kotona, vaikka rikkinäisissä verkkareissa, tukka pystyssä ja tuolilla tai lattialla istuen. Erityisesti miehet pitävät siitä, koska he eivät mielellään lähde ryhmäjoogatunneille.

Viljanen pitää Medijooga-tuntinsa etänä Zoomin kautta. Siksi tunnille osallistuminen on helppoa; vaikka heti töistä tultuaan voi napsaista koneen päälle ja ryhtyä tekemään harjoitteita. Mikäli haluaa, voi pitää kamerankin pois päältä.

Viljasen Medijooga-tuokio kestää 75 minuuttia.

– Tunti on sen takia 75-minuuttinen, että kaikki tehdään hyvin hitaasti ja rauhallisesti. Kutsun Medijoogaa extreme-lajiksi, sillä se on hyvin haastavaa ihmiselle, joka ei osaa pysähtyä ja rauhoittua. Kun keskitymme pelkästään hengittämiseen, moni voi pitkästyä ja turhautua. Nekin tunteet pitää vain tuntea ja hyväksyä.

Viljanen tietää, että elämän hektisyys saa monet hengittämäänkin väärin. Hengitetään vain keuhkojen yläosalla, kun hengityksen pitäisi lähteä syvältä, palleasta asti.

– Vahvistamalla hengitystä vahvistamme myös verenkiertoa ja sydäntä, koko kehoa. Myös aineenvaihdunta tehostuu, jolloin stressihormoni kortisoli poistuu kehosta ja lepohermosto käynnistyy.

Medijooga-ohjaajan tulee olla terveydenhuollon ammattilainen. Kuka tahansa ei voi ryhtyä pitämään tunteja, jotka ovat muodoltaan joogaterapiaa.

– Ammattilaisella on riittävästi tuntemusta fysiologiasta ja anatomiasta, jolloin hän pystyy huomaamaan ryhmäläisten eri tarpeet.

Viljanen viestitteleekin asiakkaidensa kanssa ennen Medijooga-tunteja ja selvittää, minkälaisia fyysisiä tai psyykkisiä ongelmia kullakin on.

Medijoogaa tulisi Viljasen mukaan tehdä vähintään kaksi kertaa viikossa. Siksi hän rohkaiseekin asiakkaitaan tekemään harjoitteita yhden ohjatun viikkotunnin lisäksi ainakin kerran viikossa kotona.

Rauman kansalaisopiston opinto-ohjelmaan kuuluvat Nina Viljasen Medijooga-tunnit alkavat lokakuun alussa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut