”Meillä on yhdessä tekemisenmeininki”

Säkylän lukio sijoittui lukiovertailussa niin sanotussa pakollisten aineiden rankingissa sijalle 27. MTV3:n listauksessa huomioitiin puolestaan ylioppilaskirjoitusten puoltoäänet ja tässä säkyläläisten sijoitus oli kymmenes. Kaikkein rehellisin ja arvostetuin on kuitenkin se lista, jossa on huomioitu se, millä arvosanoilla lukioon tultiin ja millä numeroin valmistuttiin. Tällä valtakunnallisella listalla Säkylän lukio ylsi peräti sijalle seitsemän.

Mikä on Säkylän lukion salaisuus, kun se menestyy vertailussa vuodesta toiseen?

– Ovathan tuollaiset listat tietenkin hienoja, mutta tärkeämpää on se päivittäinen tekeminen. Se on se prosessi, mitä haetaan, toppuuttelee Säkylän lukion raumalainen rehtori Tapio Yli-Karro.

– Meillä on sopivan kokoinen lukio, reippaat 120 oppilasta. Koulussa muotoutuu uusi porukka, kun puolet opiskelijoista on Säkylästä ja puolet ympäristökunnista.

Yli-Karro on entisenä jalkapalloilijana ja erotuomarina innokas tiimityön puolestapuhuja.

– Meillä on sellainen yhdessä tekemisen meininki ja kulttuuri. Opettajamme ovat motivoituneita ja me olemme siellä ennen kaikkea oppilaita varten. Tehdään mitä osataan ja pystytään, eikä lannistuta pienistä.

Rehtori kertoo vertauksen omaisesti, että kolmivuotinen lukio on kuin runkosarja ja ylioppilaskirjoitukset sitten ne play off -pelit.

– Lukioon tullessaan opiskelijat ovat vielä melko lapsellisia, mutta pois lähtiessään jo aikuisia, Yli-Karro luonnehtii.

– Usein meillä runkosarja on edennyt nousujohteisesti ja ajatus on ollut finaaleissa kohdallaan. Me vanhemmat olemme niitä koutseja.

– Meidän porukkaan on mielestäni helppo tulla ja me aikuiset tsemppaamme kaikki opiskelijoita. Oppimisympäristö on toimiva ja siitä löytyy kaikki, mitä opiskeluun kuuluu.

– Opettaminen ei ole se juttu vaan oppiminen. Teemme paljon erilaisia vierailuja, sillä oppimista tapahtuu myös koulun ulkopuolella, Yli-Karro selittää.

Tapio Yli-Karro toteaa koulun vaatimustason olevan ehkä korkea, mutta samalla kannustava.

Ei pakolla

Säkylän lukio on saneerauksen jälkeen ollut sopiva kaikenlaisille kokoonpanoille.

– Se on esteettisestikin hieno ympäristö opiskeluun. Ketään ei ole tarvinnut maanitella väkisin kouluun. Ennen saneerausta oppilailta kysyttiin, mitä he koulultaan haluavat ja sitten toiveet toteutettiin. Koulun liikuntasali sekä mediateekki ovat muun muassa saaneet palkintoja, Yli-Karro kertoo.

Oppilaat ovat jo päässeet kesänviettoon, mutta rehtori suunnittelee vielä kovasti tulevaa lukukautta.

– Koetetaan mennä askel kerrallaan eteenpäin. Tulos kun ei tule pakottamalla tai paineella. Meillä pitää olla pelisilmää ja ollaan herkkänä eri asioille.