Meripartiolaiset purjehtivat yhdessä

Rauman vesillä ei kuluvan viikon aikana partiolaisten veneitä näy, mutta Kustavin kunnan halkaisevalla Ströömillä sitäkin lukuisammin. Joukossa ovat myös Myrskypoikien, Rauman Partiotyttöjen sekä Pyhärannan Korpiankkureiden paatit.

Raumalaiset ja pyhärantalaiset osallistuvat meripartiolaisten Satahanka XII -suurleirille näkyvästi, sillä tuhannen leiriläisen joukossa on 80 partiolaista neljästä alueen meripartiolippukunnasta, edellä mainittujen lisäksi myös Karimoista.

Lootholmassa järjestettävä kahdeksanpäiväinen kansainvälinen suurleiri kokoaa ihmisten lisäksi yhteen myös yli kolmekymmentä suurempaa partiovenettä. Rauman saaristoon Satahanka ankkuroi vuonna 1987 jolloin leiri kohosi Pihlukseen.

Selkämeren laivue on yhteistyötä

Myös partiotoiminnassa verkostoituminen ja joustavuus ovat nousseet tärkeäksi voimavaraksi. Esimerkiksi tästä käyvät Raumalla järjestettävät Pyhärannasta Poriin ulottuvan Selkämeren laivueen veneenohjaajakurssit.

Kursseilla kouluttajia ja kurssilaisia on yhä enemmän kaikista alueen merellisistä lippukunnista. Kuten tästä voidaan päätellä, ovat jopa raumalaiset ja porilaiset löytäneet ainakin meripartiotoiminnassa yhteisen sävelen.

Myrskypoikien Meripurakk ja Korpiankkureiden Femma purjehtivat Satahangalle yhdessä. Veneet kohtasivat lauantaina Reilan edustalla, josta purjehdus jatkui Putsaaren kautta Laatiskeriin ja Katanpään linnakesaaren kautta Lootholmaan.

Femman kippari Mikko Räsäsen mukaan siirtopurjehduksen parasta antia oli satamapaikkoihin tutustuminen:

– Hyvän suunnittelun ansiosta ehdimme saman päivän aikana käydä kahdella Putsaaren rantautumispaikalla ja jatkaa matkaa yöksi Laatiskeriin. Tämä oli erityisen hienoa, koska satamapalvelujen lisääntyessä saaristossa on luonnonsatamien tuntemus ja käyttö jäänyt monella veneilijällä entistä vähäisemmäksi.

Satahanka kruunaa juhlavuoden

Myrskypojat juhlivat parhaillaan 80. toimintavuottaan. Satahangan osuminen samaan kesään on kohottanut juhlamieltä entisestään ja Myrskypojat ovatkin leirin kolmanneksi suurin lippukunta neljänkymmenen meripartiolaisen joukollaan.

Satahangalla isojen alusten ohjelmaryhmässä toimivan lippukunnanjohtaja Matti Hauteron mukaan juhlavuosi on ylpeydenaihe, mutta ennen kaikkea askel uusiin haasteisiin:

– Perinteet ja vakiintuneet tavat ovat hienoja olemassa, mutta katse täytyy pitää ennen kaikkea tulevassa. Toiminnan jatkuva kehittäminen on ainoa tapa tarjota tulevaisuudessakin laadukasta meripartiotoimintaa.

Johannes Vahtoranta, Satahankatiedotus