Nokan Anni leipoi kaupungin kuuluisimmat munkit

Ahvenanmaalaiseen kalastajasukuun kuulunut pitokokki ja leipuri Anni Nyman oli Raumalla legenda jo eläessään.

Nykyisin harrastajataitelijayhdistys Inspira ry:n tukikohtana toimiva Nokan torppa Fåfängan niemellä Kiikartornin vieressä oli aikoinaan kuuluisan raumalaisen Anni Nymanin (1897–1987) kotipaikka.

Anni oli Edla ja Johan Björkrothin tytär. Edlan isä Jaakob Holmström oli muuttanut Henriikka-vaimoineen jo 1870-luvulla Ahvenanmaalta Raumalle ja ryhtynyt isännöimään vaatimatonta torppaa Fåfängan niemellä.

Torppa kuitenkin paloi 1880-luvulla, minkä jälkeen niemelle pystytettiin uusi asuinrakennus. Jakob ja Henriikka muuttivat Rauman saaristoon, ja Nokan torppa jäi pariskunnan Edla-tyttärelle perheineen.

Tämäkään torppa ei säästynyt tulen vaaroilta, vaan paloi vuonna 1923. Björkrothit ostivat konsuli Granströmin entisen huvilan ja siirsivät sen Fåfängan niemelle vuonna 1924 Syväraumanlahden etelärannalta.

Alkujaan huvilaksi valmistunut rakennus oli aikaisempia Nokan asuinrakennuksia huomattavasti edustavampi.

Edlan ja Johanin tytär Anni, joka oli kahteen otteeseen naimisissa, lunasti Nokan torpan vanhemmiltaan ja ryhtyi emännöimään sitä.

Annin ensimmäinen aviomies oli Frans Jalmari Elonen ja toinen Paul Johannes Nyman. Elosen kanssa Anni sai pojan Kaarlo Jalmarin.

Anni oli opetellut jo nuorena leipurin ja pitokokin ammatit ja ansaitsi niillä elantonsa.

Naisen persoonaa kuvaa hyvin isän kommentti tyttärestään: ”Ei meidän Anni joudu pulaan, kun sillä on terve ruumis ja tuhannen markan kädet”.

Nokan Annina tunnettu toimelias emäntä vuokrasi pienen leipomon ja valmisti siellä leivonnaisia raumalaisten juhliin. Lisäksi hän piti kioskia luistinradalla, ja myi siellä päivittäin melkoisen määrän omatekoisia munkkejaan.

Kerrotaan, että joka yö hän leipoi 500 munkkia raumalaisille. Myöhemmin hän jatkoi vielä leipurinammattiaan Nokan torpan tuvassa, jonne rakennettiinkin suuri leivinuuni.

Annin herkut matkasivat jouluisin jopa Amerikkaan ja muihin kaukomaihin asti joulutervehdykseksi Annin asiakkaiden sukulaisille.

Kun ikää tuli lisää hänelle, Anni päätti luopua torpastaan ja myi Nokan rakennukset Rauman kaupungille vuonna 1979.

Torppa vuokrattiin Rauman Harrastajataiteilijayhdistys ry:lle, joka nykyään tunnetaan Inspira-nimellä. 1980-luvun alkupuolella yhdistys kunnosti rakennuksen kauttaaltaan talkoovoimin.

Taideyhdistyksen näyttelyiden lisäksi torpassa pidetään yhdistyksen kokouksia, illanviettoja, myyjäisiä sekä kesäisin erilaisia taideleirejä.

Anni Nyman eli 90-vuotiaaksi. Hän kuoli vuonna 1987, ja hänen viimeinen leposijansa on Rauman Vanhalla hautausmaalla.

Lähteet: Vappu-Erika Koskinen; Raumalaisia rakentamassa ja asumassa kaupunkiaan 1442–1992, Marina Virtanen; Merkkihenkilöt Rauman Vanhalla hautausmaalla, Jyrki Yrjölä; Fåfängan rakennusinventointiraportti.”

Nokan torpan vaiheita

Lähde: Jyrki Yrjölä: Fåfängan rakennusinventointiraportti 2011

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut