Metsästä tulikin yötaivas! Kodisjoen koululaiset tekivät koulun seinälle ryijyn tekstiilijätteestä

Kodisjoen koulun 5–6-luokkalaisten upea ryijy syntyi kevään aikana kierrätysmateriaaleista. Teosta pitelevät Emilia Rantanen ja Laura Yli-Antola. Kuva: Juha Sinisalo

Kodisjoen koulun 5–6-luokkalaiset ovat kevään aikana osallistuneet RaumArsin stipenditaiteilija Johanna Sinkkosen Maailma huoneessani -yhteisötaideprojektiin, jonka aikana valmistui miniryijyjä. Ryijyjen materiaalina käytettiin tekstiilijätettä.

– Kodisjoen kouluun syntyi oma erillinen teos projektista. Sen ovat suunnitelleet lähes kokonaan oppilaat itse ja he ovat myös vastanneet sen synnystä. Teoksen alkuperäinen idea oli tehdä metsä, mutta siitä kehittyikin yötaivas, luokanopettaja Miikka Wikholm kertoo.

Paikkansa teos löysi koulun alakerran seinältä.

Kodisjoen koulun Yötaivas -teos antaa esimakua Sinkkosen tulevasta näyttelystä Sepän talossa.

– Sepän taloon rakentuu kesäkuun aikana huone, jonne työpajoissa tehdyt miniryijyt kootaan tilalliseksi kokonaisuudeksi. Kaikki työpajoissa hyödynnetyt materiaalit on dokumentoitu näyttelyä varten ja niistä tulee oleellinen osa koko näyttelyä, taiteilija kertoo tiedotteessa.

Myös Kodisjoen koulun teos tullaan näkemään näyttelyssä, tosin mediataiteen keinoin.

Työpajojen dokumentointia on voinut seurata projektin nettisivuilta, jonne on kerätty tietoa vaatejätteen määrästä ja valmistusmaasta. Asiasta keskusteltiin myös Kodisjoen koululaisten kanssa taiteilijan vetämissä etätyöpajoissa.

– Vaateteollisuus on yksi saastuttavimmista aloista maailmassa, ja vaatteiden kulutus Suomessa on pohjoismaiden korkeimpia. Vaatteen kierrätys on Suomessa hankalaa, sillä meillä ei ole kapasiteettia vaatteen jatkokäsittelyyn, taiteilija kertoo tiedotteessa.

Johanna Sinkkosen töitä on ollut esillä monilla eri festivaaleilla ja näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.