Mieli elpyy metsässä – jo kymmenen minuutin oleskelu luonnossa laskee verenpainetta

Rentoutumista ja hyvää oloa tuottavat Metsämieli-kävelyt ovat Rauman Ladun uutta toimintaa.

| Päivitetty

Rauman Latu aloittelee uutta toimintamuotoa, joka yhdistää luonnon hyvinvointivaikutukset mielentaitojen harjoituksiin. Suomen Latu on ottanut Sirpa Arvosen kehittämän Metsämieli-menetelmän mukaan ulkoilutoimintansa kirjoon, ja samaa toimintaa halutaan käynnistää nyt myös Raumalla.

13. heinäkuuta Rauman Ladun Metsämieli-ohjaaja Anne-Mari Ranne ohjaa lyhyen tutustumishetken Nasulammen esteettömällä reitillä.

– Olen koulutettu Metsämieli-vertaisohjaaja, samoin kuin Piritta Auerlehtokin. Ensimmäiset kaksi kokoontumiskertaa ovat 13. ja 20. heinäkuuta. Tapaamisissa tutustumme Arvosen menetelmään siten, että osallistujat voivat myöhemmin tehdä Metsämieli-harjoitteita itsenäisesti vaikkapa lähimetsikössä tai puistossa, Ranne kertoo.

Metsämieli-kävely alkaa oman kehon ”skannaamisella” eli kuuntelemalla omaa kehoa, miten se juuri nyt voi.

– Sen jälkeen teemme Metsämieli-harjoituksia, jotka auttavat rentoutumaan, pysähtymään hetkeen, aistimaan, keskittymään, virkistymään ja kuuntelemaan omaa kehoa ja ympäristöä. Sirpa Arvonen on luokitellut harjoitteet kolmeen eri tasoon: ”siemeneen”, ”taimeen” ja ”puuhun” eli mielen harjoitteissa siirrymme aina syvemmälle tasolle.

Ranne muistuttaa, että koko Metsämieli-toiminta lähtee siitä ajatuksesta, että luonnolla on suuri elvyttävä ja tervehdyttävä vaikutus.

– Nykyajan työelämä kuormittaa tahdonalaista tarkkaavuuttamme, kun joudumme keskittymään työhön niin intensiivisesti. Se aiheuttaa meille stressiä, josta on vaikea palautua. Metsämieli-harjoitteet antavat mahdollisuuden elpyä stressistä.

Luonnon ihmiselle tuottamaa hyvinvointivaikutusta on paljon tutkittu. Esimerkiksi jo 10 minuutin luonnossa oleminen laskee sykettä, hengitystiheyttä, verenpainetta sekä vähentää stressihormoneita.

Kahden tunnin oleskelu luonnossa parantaa vastustuskykyämme, ja säännöllinen luonnossa oleminen ja luontoliikunnan harrastaminen lisäävät positiivisia tunteita, mikä näkyy mielialassa positiivisesti.

Ranne kertoo tutustuneensa Rachel ja Stephen Kaplanin Tarkkaavuuden elpymisen teoriaan, jonka mukaan luonto muun muassa tukee keskittymistä aikuisilla.

– Ymmärrän nykyään entistä paremmin luonnon tervehdyttävän merkityksen. Lähdenkin usein vain olemaan luonnossa ja annan itselleni aikaa palautua.

Metsämieli-kävely Nasulammella 13. ja 20.7. klo 18–20. Lähtö Metsätähdentie 1 P-paikalta. Mukaan säänmukainen varustus ja pienet retkieväät. Ilmoittautuminen: rauman.latu@gmail.com tai 050 383 1972/Piritta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut