Miialla on hiljainen työpaikka: "Topsy-puikkoja kuluu paljon tässä hommassa"

Hautakivien kunnostuspalvelua tarjoavan Miia Salmisen työpaikka on hyvin rauhallinen. Rauman hautausmaiden lisäksi hän työskentelee Eurajoen ja Pyhärannan hautausmailla. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Raumalaisella Miia Salmisella on hyvin rauhallinen työpaikka. Hän työskentelee Rauman ja lähialueen hautausmailla kunnostaen hautakiviä.

Aiemmin noin 10 vuotta maalausalalla työskennellyt Salminen maalaa hautakivien tekstejä ja koristeita, jotka ovat vuosien saatossa haalenneet ja kuluneet.

– Pesen myös hautakivet vedellä ja juuriharjalla, mutta vanhojen hautakivien kauniisti sammaloituneita yläpintoja en mielelläni pese, ellei asiakas sitä vaadi. Minun mielestäni kivessä pitää näkyä sen ikä, Salminen toteaa.

Alkusysäyksen yritysidealleen hän sai kunnostaessaan Honkilahden hautausmaalla isovanhempiensa hautakiveä.

– Silloin huomasin, että hautausmailla on valtavasti hautakiviä, jotka kaipaisivat pientä fiksausta. Niinpä sitten otin toisiakin hautakiviä työn alle, ja nyt toimin kevytyrittäjänä.

Yrittäjyyden polulle Salminen uskalsi astua läheisten ihmisten rohkaisemana.

Miia Salminen on varsin kätevä käsistään. Erilaisten maalaustöiden lisäksi hän tekstaa ja tekee käsitöitä; neulomisen ohella muiden muassa kortteja.

– Olen vähän turhankin tarkka. Ellei lopputulos kelpaa minulle, ei se kelpaa muillekaan, hän naurahtaa.

Hautakiven kunnostaminen on hänen mukaansa hidasta puuhaa.

– Topsy-puikkoja kuluu paljon tässä hommassa, Salminen nauraa.

Vanupuikoilla hän poistaa heti mahdolliset ylimääräiset maalitahrat maalattavasta kohdasta. Työssään Salminen käyttää erikoismaalia.

Hautakivimaalarin työ on lähinnä kesätyötä, sillä loppusyksystä työnteko on jo hankalaa pimeyden ja epävakaan sään vuoksi.

– Aion tehdä näitä töitä niin pitkälle syksyyn kuin mahdollista. Omasta jaksamisestahan se on suurimmaksi osaksi kiinni, sillä ergonomisesti tämä työ ei ole kaikkein helpoimmasta päästä.

Miia Salmisen työ ei ole ergonomian kannalta kaikkein parhaimpia.

Salminen ei ole vielä kovin suuresti palveluaan markkinoinut. Kukkakauppoihin ja hautaustoimistoihin hän on toimittanut esitteensä.

– Hautakiviin ei oikein passaa kiinnittää tarralappuja, mutta jos joku näkee minut työn touhussa kiven juurella, saa tulla kyselemään, hän hymyilee.