Mikä ihme on herkkuhyppykurkku? Entä kruunusuvikakkara? Sadonkorjuunäyttelyssä se selviää!

Seminaarin puutarhan puutarhuri Marketta Kortelahti asetteli alkuviikolla kasveja ja vihanneksia esille puutarhan perinteistä sadonkorjuunäyttelyä varten. Kuvat: Juha Sinisalo

Seminaarin puutarhalle on taas pystytetty värikäs, hyvän mielen sadonkorjuunäyttely, joka esittelee puutarhalla ja koululaisten omilla viljelypalstoilla kasvatettuja hyötykasveja ja kukkia.

Tämän ja ensi viikon jatkuva sadokorjuunäyttely on luonnollisesti kaikille avoin, mutta perinteisesti näyttelyyn käyvät tutustumassa etenkin yläkoulujen kotitalousluokat, päiväkotiryhmät, Normaalikoulun omat oppilaat sekä monet perhepäivähoitajien lapsiryhmät.

Puutarhan hyötykasvimaalla on tänäkin kesänä kasvanut pitkälle toista sataa lajiketta.

Puutarhan päärakennuksen eteen rakennetun sadonkorjuunäyttelyn lisäksi kävijät voivat tutustua hyötykasvitarhaan, värikylläiseen kukkamaahan sekä kasvihuoneisiin.

– Kasvihuoneet ovat avoinna aina silloin, kun puutarhan henkilökunta on paikalla, puutarhuri Marketta Kortelahti selvittää.

Seminaarin puutarhalla omia kasvejaan viljelleet koululaiset ovat jo ehtineet korjata syksyn satoa, ja palstojen antimia on viety koteihinkin.

Syötävät kukat ovat koululaisten mielestä hyvin kiinnostavia.

– Ekaluokkalaiset ovat nostaneet perunoita kotiin vietäviksi, ja jotkut luokat ovat ripustaneet yrttejä kuivumaan. Toki jotain on vielä palstoilla kasvamassakin, esimerkiksi purjoa ja lehtikaalia, Kortelahti kertoo.

Puutarhuri pitää sadonkorjuunäyttelyä opetuksellisesti hyödyllisenä tapahtumana.

– Koululaiset näkevät, miltä joku kasvi näyttää omassa luonnollisessa ympäristössään. Onhan se toista katsella vaikka basilikaa elävänä kasvina kuin kuivattuna purkissa. Oppilaat saavat tutustua kasveihin myös aivan konkreettisesti. Esimerkiksi syötävät kukat ovat osoittautuneet tosi kiinnostaviksi. Myös kasvien hauskat nimet ovat huvittaneet lapsia, Kortelahti hymyilee ja mainitsee esimerkkeinä herkkuhyppykurkun ja kruunusuvikakkaran.

Herkät chilit kasvavat minikasvihuoneessa.

Kortelahden mielestä on tärkeää, että viljelypalstoja pitävät oppilaat tottuvat siihen, ettei aina voi onnistua – joskus jonkun kasvin kasvattaminen epäonnistuu, ja se on ihan luonnollista.

Sadonkorjuunäyttelyn päätyttyä näytteillä olleet hyväkuntoiset kasvikset ja yrtit annetaan Normaalikoulun kotitalousluokan käyttöön.

Seminaarin puutarhan sadonkorjuunäyttely 25.9. asti ma-pe klo 8–14. Osa tuotteista on esillä näyttelypöydillä iltaisinkin