Mikä ihmeen vanhan Anttilan risteys?

Anttilan tavaratalo on sijainnut Raumalla kahdessa eri osoitteessa: nykyisen valtatie 12:n jatkeen, eli Huittistentien sekä Kairakadun välissä sijaitsevassa Ferecenterin kiinteistössä sekä Nortamonkadun ja Karjalankadun kulmassa, jossa vielä toistaiseksi toimii Sokos.

Se ”vanha” Anttila aloitti toimintansa Ferecenterissä vuonna 1972. Vuotta myöhemmin samalle tontille valmistui toinen liikerakennus, johon sijoittui Hankkija ja kymmenisen vuotta myöhemmin vielä yksi myymäläliikerakennus, jossa toimi aikoinaan Eka-kaluste, myöhemmin Sotka.

– Anttilan lattia oli niin vino ja paikoin romahtanut, että lastattuja kärryjä ei tahtonut saada ylös ”montun” pohjalta, muistelee Facebookissa raumalaislähtöinen Kees Van Niftrik.

Rauman ensimmäinen tavaratalo

Suoja avasi Rauman ensimmäisen tavaratalon Savilan- ja Kauppakadun kulmauksessa vuonna 1970. Virtaviivainen ja moderni Centrum valmistui juuri parahiksi vastaanottamaan Olkiluodon ensimmäiset rakentajat, jotka saapuivat Rauman seudulle 70-luvun puoliväliin mennessä.

– Olin Centrumin avajaisissa, ihmeteltiin portteja, jotka aukesivat itsestään ja auto parkkeerattiin katolle reteesti. Olin juuri muuttanut maalta (Kaaro) kaupunkiin, kommentoi Kari Koskinen Facebookissa.

Osuuskauppa Keula ei halunnut jäädä katselemaan vierestä, vaan rakensi ydinkeskustan ulkopuolelle, Äyhön alueelle Supermarketin, joka avattiin vuonna 1972. Liike oli koko Satakunnan suurin marketkauppa sekä S-ryhmän yksi kannattavimmista päivittäistavarakaupoista koko maassa.

– Varsinaista kaupunkitavarataloa Keula yhdessä Sokoksen ja Kansallispankin kanssa ryhtyi rakentamaan 1960- ja 70-lukujen vaihteessa Tarvonsaaren alueelle, entisen lyseon tontille. Uusi Sokos-tavaratalo avattiin vuonna 1973, kertoo Osuuskauppa Keulan asiakkuuspäällikkö Marja-Liisa Lehtonen.

Suoja rakensi 1970-luvun puolivälissä Kairakadulle Eka-marketin, joka nyt tunnetaan Metro-pikatukun ja Laattapisteen toimipaikkana.

– Eka-marketin avajaisissa sain Tapio Rautavaaran nimikirjoituksen ja Ragni Malmsten antoi lahjaksi muistaakseni purukumia. Vuosi taisi olla 1975, kertoo Pekka Lehtiö.

Keskustan Centrum-tavaratalo muuttui Eka-marketiksi vuonna 1986 ja myöhemmin vielä Euromarketiksi.

Poliittinen näkemys ratkaisi asiointiliikkeen

Marja-Liisa Lehtonen muistelee, miten heidän perheensä kävi tekemässä kaikki ostokset Sokoksesta.

– Sieltä sai kaiken saman katon alta, oli Mestarin Herkku -elintarvikeosasto sekä vaate,- kemikalio- ja taloustavaraosastot.

Silloin poliittinen suuntautuminen taisi vähän jakoi ihmisiä asioimaan eri liikkeissä. Centrumissa ja myöhemmin E-liikkeen myymälöissä kävi eri asiakkaita kuin vaikka Keskon kaupoissa.

– Meillä kävivät vähän kaikki, kaupat tehtiin palvelemaan osuuskaupan jäseniä eli asiakasomistajia, nauraa Lehtonen.

Keulan vuonna 1982 käyttöön ottama bonus-järjestelmä alkoi sitouttaa ihmisiä eri tavalla kaupparyhmän asiakkaaksi. Ennen sähköiseen bonus-järjestelmään siirtymistä (v. 1990) merkittiin ruokaostoksista kertyneet bonukset ostohyvitysmuistioon.

Sokkarin baari

Etenkin 1980-luvulla nuoruuttaan Raumalla viettäneet muistavat hyvin Sokoksen eli ”Sokkarin” baarin. Aihetta koskeva Facebook-kysely poiki mukavasti vastauksia:

– Silloin kun oltiin nuoria ja villejä, niin aina lauantai-aamupäivisin kokoonnuttiin Sokkarin baariin vertailemaan perjantai-illan tekemisiä. Aina joku muisti, jos ei itse muistanut, kertoo Leena Ala-Olla.

– Sokkarin baariin mentiin aina koulun jälkeen. Siellä oli aina tuttuja ja siellä kuuli ekaks kaikki hyvät ja huonot uutiset, muistelee Suvi-Tuuli Junnila.

Marika Roslund-Sideris taas innostui muistelemaan Facebookissa Centrumin lipan alle kokoontunutta ”kermaa”.

– Muutaman näistä tyypeistä tunnistan vieläkin. Niin, ja 1970-luvun alkupuolelta tulee mieleen se, kun istuin törtevänä Centrumin joulupukin sylissä.

Pirkko Lehikoinen puolestaan kommentoi näin: – Sokoksen baarissa istui aina ”Plussan jengiläisiä”, samat naamat talvet kesät. Centrumin baarin ”Vossikan” edessä oli pitkätukkaporukkaa pitkissä villapaidoissaan. Tyttöjen kanssa lähdettiin lauantaiaamuisin aina kaupungille ja kierrettiin molemmat tavaratalot, joskus nähtiin lukkolaisia (B-junnut) Sokoksen pääoven edessä ja hihiteltiin hysteerisinä. Ferelle (nyk. River) tuli Rauman ensimmäiset liukuportaat - ja niitä lähdettiin pitkän matkan takaa oikein kokeilemaan. Ajeltiin portaita uudelleen ja uudelleen...

– Muistan kun menin yläasteelle -81 ja tottakai ysiläiset oli NIIN isoja ja aikuisia. Ne hengaili Centrumin kahvilassa ja me nyypät sit katottiin kaukaa ku ne veti tupakkaa siel... No sit ku me vähän saatiin vuos ikää lisää istuttii porukal sokkaris, siel oli meidän lisäks sen ajan lukiolaisia ja ne oli VANHOJA, kuittaa Kaisa Hyvärinen.

Kaupan suuryksiköt

Kesko ryhtyi vahvistamaan otettaan Raumalla ja avasi toukokuussa 1990 entiselle Satatuotteen tontille, aivan keskustan välittömään läheisyyteen kaupan suuryksikön, Citymarketin.

Keula puolestaan ryhtyi rakentamaan Äyhölle Supermarketin tontille Prismaa, joka avattiin saman vuoden syksyllä. Supermarketin rakennus purettiin bensiini-automaattiaseman tieltä.

Nykyinen Lampolan alueelle vuonna 2007 avattu Prisma tuplasi myyntipinta-alallaan vanhan Prisman.

Anttila siirtyi 1980-luvun alussa Ferecenteristä upouuteen, Pankkitoimihenkilöliiton rakennuttamaan taloon Nortamonkadun ja Karjalankadun kulmaukseen. Anttila lopetti toimintansa Raumalla kokonaan talvella 2000, ja jo seuraavana vuonna samoissa tiloissa avattiin Sokos.

– Raumalla ei muutamiin vuosiin ollut lainkaan Sokosta kun vuonna 1992 City-Sokos lopetti Tarvonsaaressa ja kauppa muuttui naisten ja miesten vaatteita myyväksi Valioasuksi, toteaa Marja-Liisa Lehtonen.

Sama tilanne toistuu pian, sillä Osuuskauppa Keula sulkee ensi vuonna sekä Sokoksen että Keulan Kirjan, joilla on paljon päällekkäisyyksiä lähellä sijaitsevan Prisman kanssa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut