Miksei Vanhan Rauman kauppa kukoista? – tuotteiden hinta, parkkipaikat ja aukioloajat nousevat palautteissa esiin

Hanna Vatka (oik.) oli saanut Hämeenlinnasta siskonsa Miina Huovisen kylään Raumalle. "Kun mukana on paikallisopas, auton osaa jo jättää kirkon parkkialueelle. Näin lomalla Vanhassa Raumassa on mukava kierrellä, mutta joskus talviaikaan tai sunnuntaisin on käynyt niin, että olisimme lähteneet liikkeisiin, mutta ne eivät ole olleet enää auki", Huovinen sanoo. Mukana siskosten shoppailupäivässä olivat Eelis, Fanny, Hertta ja Simo. Kuva: Juha Sinisalo

Ruokapuoti Lumon yrittäjä Tero Suhonen paljasti sanomalehti Länsi-Suomen haastattelussa (6.7.) pohtineensa jo jonkin aikaa kivijalkakaupan ovien sulkemista mahdollisesti jossain kohtaa tulevaisuutta.

Pohdintojen taustalla on asiakasvirtojen määrä sekä myös yrittäjän energian jakaantuminen moneen eri suuntaan: esimerkiksi viime vuonna Suhonen järjesti lähes 150 koulutusta, joihin mennyt aika on pois kivijalkakauppaan panostamiselta.

Rauman yrittäjien toiminnanjohtaja Sari Pettersson kertoi, ettei Suhonen ole yksin ajatustensa kanssa.

– Pelkät turistit eivät yksinään pysty pitämään kaupungin yrityksiä elinvoimaisina. Ei yrittäjillä helppoa ole. Joukossa on toki monenlaisia ja -kokoisia yrityksiä, mutta viesti on paikoitellen ollut, että välillä on ikävänkin hiljaista ja kauppa saisi käydä enemmän, Pettersson kuvaili Länsi-Suomen haastattelussa.

Rauman yrittäjien yhdistyksessä on jäseniä noin 750.

– En halua maalata piruja seinille, mutta välillä tuntuu, että elinvoimaista Vanhaa Raumaa pidetään liikaa itsestäänselvyytenä, Pettersson tuumailee.

Avoin puhe raumalaisten yrittäjien hyvinvoinnista ja kivijalkaliikkeiden elinvoimaisuudesta kirvoitti keskustelua niin tekstaritalikossa kuin myös sosiaalisessa mediassa.

Palautetta kirjoittaneet nostavat esiin muun muassa tuotteiden hinnan, parkkipaikkojen vähäisyyden ja omiin aikatauluihin sopimattomat aukioloajat.

Tässä vielä muutamia lukijoiden näkemyksiä siitä, miksi Vanhassa Raumassa asiointi on jäänyt vähemmälle.

"Lopetin Raumalla ostoksilla käynnin pari vuotta sitten, kun minut palkittiin pysäköintisakolla. Pari minuuttia auto parkissa liikkeen edessä ja lappu ikkunassa, niin meni hermot. Nyt vien euroni muualle. En ole kuitenkaan raumalainen mutta ennen ostin lähes kaiken sieltä!"

"Hinta on se, mikä rajoittaa Vanhan Rauman kivijalkamyymälöissä käymistä. Jos samankaltaiset tuotteet saa marketista tai netistä halvemmalla, tietää mistä pienituloinen ne hankkii. Ei se sen kummempi asia ole."

"Tuotteille on kyllä kysyntää, mutta ei hinnalla millä hyvänsä."

"Kyllä tulis asioitua Vanhas Raumas paljon enemmän kun olis niitä parkkipaikkoja, mut kun ei! Ei kaikilla oo sitä aikaa."

"Ovatko yrittäjät miettineet, miten aukioloajat voivat vaikuttaa kävijämäärään? Itse nuorena henkilönä, joka on arkisin töissä 8–16 ja viikonloppuisin usein ulkona myöhään, ei Vanhan Rauman kaupat ole auki silloin kun itse olen lähdössä ulos. Olen kuullut samaa monelta kaverilta, ettei kahdelta lauantaisin kiinni meneviin liikkeisiin jaksa tai ehdi. Tämän takia nuoret odottavat Raumalla uutta kauppakeskusta, johon voi jopa neljän aikaan mennä ostoksille lauantaina tai sunnuntaina. Varsinkin kesällä voisi vähän viikonloppuisin pidentää aukioloja."

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Ruokapuoti Lumon jatko pohdinnassa – "Välillä elinvoimainen Vanha Rauma mielletään itsestäänselvyytenä"

Vain tilaajille Viikon varrelta: Kävelykaduista kinattu Raumalla yli 50 vuotta

Kävelykadut valtaavat Vanhan Rauman heinäkuussa