Miltä peuranliha maistuu? Reilan ja Rohdaisten koululaiset totuttelivat riistan makuun

-Täällä on kyllä hyvää ruokaa, kehuivat peurapullia maistelleet Reilan koulun oppilaat.
-Täällä on kyllä hyvää ruokaa, kehuivat peurapullia maistelleet Reilan koulun oppilaat. Kuva: Mirja Kauppila-Laine

– Kiitos, että osasikin taas olla hyvää, tuumasivat Pyhärannan Reilan koulun kuudesluokkalaiset kiitellessään viime viikolla keittäjä Kirsi Inkistä maukkaasta ruuasta. Useimpien lautasilta lounas oli syöty viimeistä murua myöten. Hävikkiä ei tule yleensäkään kuin hyvin vähän eikä sitä tullut nytkään.

Tällä kertaa koululaisten ruokahetki olikin tavallista juhlavampi. Ruokailutilassa pöydät oli koristeltu lehdin ja jäkälin. Kauniit lautasliinat kruunasivat kattauksen.

Myös tarjottava lounas oli tavallistakin monipuolisempi. Lapset eskarilaisista kuudesluokkalaisiin ja koulun henkilökunta saivat nauttia erilaisista metsän antimista. Samalla tutustuttiin riistan makuun.

Pääruuaksi Kirsi oli paistanut peuranlihasta pyöryköitä perunamuussin kaveriksi. Kastikekin oli metsäinen. Se oli valmistettu Riikka-opettajan keräämistä kantarelleista. Uunijuurekset saivat vielä rinnalleen ohuen siivun herkullista peuran filettä. Jälkiruokana herkuteltiin oppilaiden itsensä poimimista puolukoista keitetetyllä kiisselillä.

– Kovin hyvä puolukkasato ei tässä lähimetsissä ollut, mutta kun jokainen kerää vähän, sitä kyllä kertyy mukavasti.

– Meillä on aina hyvää ruokaa. Ruoka valmistetaan täällä omassa keittiössä hyvistä aineista ja ammattitaidolla. Lapset kiittävät syömällä aina hyvin, kehuu koulun johtaja Outi Salo.

Reilan koulussa lapset saavat pienestä pitäen ottaa itse ruokaa. Tavoitteena on, että lautaselle otetaan vain sen verran kuin jaksetaan syödä. Jos maistuu, sitten haetaan lisää, opastaa luokanopettaja Riikka Heikkinen. Keittäjä Kirsi Inkinen leikkaa peuran filettä ohuiksi siivuiksi.
Reilan koulussa lapset saavat pienestä pitäen ottaa itse ruokaa. Tavoitteena on, että lautaselle otetaan vain sen verran kuin jaksetaan syödä. Jos maistuu, sitten haetaan lisää, opastaa luokanopettaja Riikka Heikkinen. Keittäjä Kirsi Inkinen leikkaa peuran filettä ohuiksi siivuiksi. Kuva: Mirja Kauppila-Laine

Kirsi Inkinen on toiminut keittäjänä jo pitkään. Hän oppii lukuvuoden aikana tuntemaan koulun kaikki lapset. Pienet eskarilaiset ottavat alkusyksystä ensin ruokaa vähän arastellen ja varovasti. Kaikkea ei ole heti pakko kokeilla. Uuteen totutellaan vähitellen.

Kyläkoulussa ruokailu on koko koulun yhteinen hetki. Kaikki oppilaat mahtuvat samaan ruokailutilaan aterioimaan. Näin totutaan olemaan yhdessä niin pienet eskarilaiset kuin vitos-kutosetkin.

Ruokalistan herkku on oppilaiden mukaan uunimakkara. Myös pizza ja tortilla mainittiin.

Hernekeitto jakoi jo mielipiteitä. Toiselle se oli kouluruuista paras, toinen ei siitä niin erikoisesti välittänyt.

Reilassa ei kasvisruokaakaan vierasteta.

Kyllä maistuu!
Kyllä maistuu! Kuva: Mirja Kauppila-Laine

Peura päätyi Pyhärannan koulujen ruokalistalle lahjoituksena. Pyhärannan Metsästysyhdistys tutustutti lapset riistaruokaan antamalla Reilan ja Rohdaisten kouluille kummallekin yhden peuran lihat. Ihoden-Vermuntilan metsästysyhdistys puolestaan toimitti lihaa Ihodeen.

– Siitä tehdään vielä ruokaa monta kertaa, laskee Kirsi.

Peurapyöryköihin hän käytti kolme kiloa jauhettua peuraa ja kilon verran possua lisäämään pehmeyttä. Peuranliha itsessään on maukasta ja hyvin vähärasvaista.

Keittäjä Kirsi Inkinen on valmistanut ruokaa Reilan alueen koululaisille jo vuosikaudet.
Keittäjä Kirsi Inkinen on valmistanut ruokaa Reilan alueen koululaisille jo vuosikaudet. Kuva: Mirja Kauppila-Laine

Aloite riistan lahjoittamiseen tuli Pyhärannan metsästysyhdistyksen puheenjohtajan Kalle Kauppilan mukaan Laitilan seudun riistanhoitoyhdistykseltä, joka vuosikokouksessaan esitti alueen seuroille tällaisen toiveen.

Tavoitteena on tutustuttaa kasvava sukupolvi riistan käyttöön.

Peuroihin Reilan koulun oppilaat ovat tottuneet. Niitä on Pyhärannassa joka puolella paljon. Jokainen on niitä nähnyt, ja moni kertoi harmistuneena, että ne syövät pihalta kaikki istutukset ja vievät omenatkin.

Olipa muutamalla lapsella kokemusta peltikolaristakin. Onneksi vain tömähti eikä kukaan loukannut.