Minkälainen on "ikuisesti jatkuva Kuntoutuskoulu"?

Kuntoutuskoulun jumpissa on tärkeää tarkistaa peilistä, että liikkeet tehdään oikein. Fysioterapeutti Minna Aro näyttää mallia, miten esimerkiksi Eläkeläisten Kuntoutuskoulussa jumpataan. Kuva: Elina Helkelä

Eurajoella Kaharin nuoriso- ja kulttuuritalolla on parin vuoden ajan kokoontunut viikoittain liikuntaryhmä, Kuntoutuskoulu.

Toimintamallin on luonut eurajokelainen fysioterapeutti Minna Aro, ja se perustuu terveysliikuntasuosituksiin.

– Olen ohjannut terveysliikuntaryhmiä vuodesta 2011 lähtien pääasiassa yhden palvelutuottajan nimissä. Kehitin toimintaan oman konseptin ja lähdin kokeilemaan, miten se toimisi myös muualla. Nyt toteutamme työikäisille suunnattua Kuntoutuskoulua yhteistyössä Eurajoen kunnan ja eurajokelaisyhdistyksen kanssa, Minna Aro selvittää.

Samaa mallia Aro on suunnitellut myös eläkeikäisille. Eläkeläisten Kuntoutuskoulu onkin jo kokoontunut muutaman kerran, mutta Aron mukaan ryhmässä on vielä tilaa.

– Eläkeläisten ryhmään mahtuu vielä mukaan, mutta työikäisten 15-hengen ryhmä on tällä hetkellä suljettu.

Aron mukaan terveysliikuntasuosituksiin perustuvan Kuntoutuskoulun toiminnassa on myös vahva lääketieteellinen perusta.

– Ryhmässä opiskellaan ennaltaehkäisevän ja kuntouttavan terveysliikunnan perusteita mahdollisimman monipuolisesti ja laajasti, eli päästä varpaisiin. Jokainen tapaamiskerta on kuin hyvinvointiluento, jossa tehdään koko ajan myös itse jotain, Aro nauraa ja kertoo puhuvansa treenin ajan lähes taukoamatta mikrofoniin.

Kuntoutuskoulussa on neljä erilaista kiertävää viikko-ohjelmaa. Sunnuntaisissa tapaamisissa käydään läpi 90 minuutin jumppa, minkä lisäksi ideana on tehdä joka päivä kotona 21-minuuttinen omatreeni.

– Jumpassa on aluksi HIIT-osuus, joka kohdistuu sydän- ja verenkiertoelimistöön. Ohjelmiin kuuluvat myös lihaskunto, asento- ja liikehallinta, venyttely, kehonhallinta ja fysioterapeuttisen omahoidon perusteet.
Aro haluaisi aloittaa Kuntoutuskoulu-toiminnan myös Raumalla, mutta ainakaan toistaiseksi idea ei ole ottanut tuulta siipiensä alle.

– Tarvitsemme ehdottomasti peilisalin, jotta ryhmäläiset voivat tarkistaa, että he tekevät jumppaliikkeet varmasti oikein. Sellaisten salien vuokrahinnat ovat korkeita, ja minä taas haluan pitää osallistumismaksut mahdollisimman edullisina.

Minna Aro pitää tärkeänä sitä, että kuntoutuskoululaiset oppivat tapaamisissa joka kerta jotain terveydestä ja hyvinvoinnista.

– Kuntoutuskoulussa yhdistyvät tieto ja tekeminen. Ryhmäläiset saavat eväät uuteen elämäntapaan, josta tulee pysyvä. Emme siis lopeta koskaan, vaan jatkamme ikuisesti, Minna Aro hymyilee.


Eläkeläisten Kuntoutuskoulu Eurajoella Kaharin nuoriso- ja kulttuuritalolla sunnuntaisin klo 13–14.30.
Ilmoittautumiset: minna.marita.aro@gmail.com, puhelin: 040 5464 089.