Missä on tämän Lapista löytyneen koiran omistaja?

Tiedätkö, kenen koira tämä voisi olla? Eläinlääkäri joutui leikkaamaan Ehyn uusimman löytökoiran karvoja laajalta alueelta. Kuva: Laura Suominen

Eläinten hyväksi Ehy ry:n löytöeläinkodin työntekijä haki viime viikon tiistaina Lapin Ruonalta metsästäjän loukkuun menneen koiran Eurajoelle. Kyseessä on eläinlääkärin arvion mukaan noin 5-vuotias, leikkaamaton uros. Se on rodultaan englanninspringerspanieli, joka on joko ollut pidempään karkuteillä tai huonossa hoidossa.

Omistajasta ei ole saatu viikon aikana pienintäkään vinkkiä. Ihmiset tosin ovat epäilleet nähneensä saman koiran aiemmin Yläneeltä Lapin suuntaan, Eurassa sekä Sydänmaan ja Panelian rajamaastossa.

– Eläinlääkäri leikkasi koiralta rauhoitettuna paakkuuntunutta karvaa korvista, rinnasta, mahan alta ja hännästä. Koira on laiha ja pelokas, kertoo Ehyn puheenjohtaja, löytöeläinkodin työntekijä Laura Suominen.

Hän pyytää kaikkia koirasta tai sen mahdollisesta omistajasta jotain tietäviä ottamaan yhteyttä. Sirua ei puhdasrotuiseksi epäillyltä eläimeltä löytynyt.

Löytöeläinkodista on soitettu Turun eläinsuojeluyhdistykseen, Tmi Terve Tassuun Uuteenkaupunkiin, Stormin löytöeläinpalveluun Sastamalaan sekä Löytöeläinkoti Korvenkehtoon, mutta niissä ei tiedetty koirasta mitään.

– Olemme lisänneet koiran verkkosivujemme ja facebookimme lisäksi Karkurit.comiin, josta myös etsimme vastaavaa kadonnutta koiraa tuloksetta.

Suominen laskeskelee, että aiemmin yhteensä viiden löytökoiran omistaja ei ole selvinnyt. Viimeisin tällainen tapaus on vuoden 2014 alusta.

– Katsotaan nyt 15 vuorokautta rauhassa, ja mietitään vasta sitten, onko koira silloinkaan valmis etsimään uutta kotia. Ihmiset ovat jo soitelleet, mutta arka koira vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

Aikuisiin löytökissoihin liittyvä löytöeläinkodin työntekijöitä huolestuttava ilmiö sen sijaan jatkaa paisumistaan.

– Ihmiset ruokkivat pihaansa ilmestynyttä kesyä ja tervettä kissaa, jolla on koti jossain lähistöllä.

Näitä tapauksia varten Ehy on lisännyt facebookiinsa uuden Tunnistaako kukaan? -kansion, johon voi ilmoittaa usein näkemästään ulkoilevasta, terveeltä vaikuttavasta kissasta. Näiden ilmoitusten kautta monen kissan omistaja on huomannut, että häntä on etsitty.

– Älkää ruokkiko kesyä ja tervettä kissaa, jotta se menisi takaisin kotiinsa, Suominen muistuttaa.

Aiempina vuosina löytöeläinkodin häkit ovat alkaneet täyttyä aikuisista kissoista vasta pakkasten alettua.

– Tänä vuonna aikuisia löytökissoja on tullut koko kesän ja alkusyksyn. Suurin osa niistä on kesyjä.

Myös villikissan pentuja on haettu ja tuotu koko kesän jatkuen syksyyn asti. Tiistaina kissoja oli löytöeläinkodilla kahdeksan, joista kolme pentua on varattu.