Mistä on hyvät kynttilät tehty?

Kunnon kynttilässä on oikein mitoitettu sydän ja hyvälaatuinen massa.

Kynttilöitä valmistetaan pääasiassa steariinista ja parafiinista. Niitä voidaan tehdä myös esimerkiksi mehiläis- ja soijavahasta.Kynttilävahan laadulla on suuri merkitys siinä, miten kauniisti ja puhtaasti kynttilä palaa.

– Markkinoilla on erilaatuisista massoista valmistettuja kynttilöitä, joiden palamisesta ei osaa sanoa mitään, ennen kuin kokeilee. Itse olen käyttänyt koko ajan saman maahantuojan aineita, joten uskallan varmuudella sanoa, että kynttiläni ovat laadukkaita ja palavat kauniisti, raumalaisen kynttiläpaja Liekkimeren yrittäjä Terttu Raes kertoo.

Värit kynttilöihin saadaan joko sekoittamalla väriainetta massaan, jolloin puhutaan läpivärjätyistä kynttilöistä, tai kastamalla kynttilän pinta värimassaan. Silloin puhutaan pintavärjätyistä kynttilöistä.

– Molempiin tekniikoihin on omat värit, joista saa sekoittamalla halutun värisiä.

Liekkimeren kynttilöiden kuvat ovat käsinmaalattuja.

– Jätän kynttilöihin usein valkoista näkyviin, mikä tekee kynttilästä läpikuultavan. Silloin liekin välke näkyy kauniisti ulospäin. Läpivärjätyissä kynttilöissä läpikuultavuus häviää, Raes huomauttaa.

Kynttilämassan lisäksi toinen kynttilän palamiseen vaikuttava tekijä on sydänlanka. Se pitää olla oikein mitoitettu kynttilän halkaisijan mukaan.

Liian iso lanka savuttaa, liian pieni taas ei jaksa palaa kunnolla, jolloin liekki tukehtuu.

– Joskus myös jo sydänlangan valmistuksessa voi tulla ongelmia. Esimerkiksi lanka voi mennä kehräyksessä kireäksi. Se vaikuttaa heti siihen, miten lanka palaa, Raes selvittää.

Hänen mukaansa sydänlankaa ei tarvitse ainakaan laadukkaissa kynttilöissä katkaista ennen sytyttämistä. Sitä ei myöskään tarvitse katkaista silloin, kun kynttilä sytytetään uudelleen.

– Kynttilöissä olisi hyvä olla mukana käyttöohjeet, mutta kynttilään kiinnitettävät tarrat ovat pieniä, joten niihin ei mahdu paljoa tekstiä. Lapuissa pitää kuitenkin olla lain määrittelemät varoitustekstit.

Palamisajallakin on suuri merkitys kynttilän polttamisessa. Terttu Raes opastaa, että kynttilää tulisi polttaa aina niin, että kynttilävaha palaa reunaan asti. Muuten kynttilän keskelle muodostuu kuoppa, ja liekki tukehtuu, kun se ei saa happea riittävästi.

Kynttilää pitäisi siis polttaa kerralla ainakin nelisen tuntia.

– Jos kynttilään on päässyt syntymään syvä kuoppa, niin silloin kynttilän reunat kannattaa leikata pois.

Hakunintie 10:ssä, radanvarren makasiinirakennuksessa sijaitseva Liekkimeri on yksi Suomen vanhimmista pienistä kynttiläpajoista.

Terttu Raes aloitti yrityksen vuonna 1988 Säkylässä.

– Pidin siellä ensin käsityöliikettä, jonne halusin ottaa kynttilöitä myyntiin. En kuitenkaan saanut niitä ensimmäiseen joulusesonkiin, joten päätin opetella itse kynttilänvalmistuksen. Siihen sain oppia eräältä alan ammattilaiselta.

Vuodesta 2011 Raes on valmistanut kynttilöitä pajassaan Raumalla. Hänen tuotteitaan on myynnissä jälleenmyyjillä eri puolilla Suomea ja Rauman seutua.

Oman, sesongeittain vaihtuvan mallistonsa lisäksi, Terttu Raes valmistaa kynttilöitä tilauksesta yrityksille ja yksityisille asiakkaille.

– Minulta voi tilata kynttilöitä vaikka häihin, syntymäpäiväjuhliin tai muihin tapahtumiin.

Liekkimerellä on myös oma joulupuoti Hakunintie 10:ssä. Se on avoinna 20.12. asti keskiviikkoisin, torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin.

Liike-elämässä tapahtuu -juttusarjassa kerromme Rauman seudun yritysten kuulumisia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut