KOLUMNI: Mistä Rauma tunnetaan? Kauheaa murretta ja jääkiekkohulluutta

Mistä Rauma tunnetaan? Vastaus kuuluu, että kauheasta murteesta ja jääkiekkohulluudesta. Kuka niin väittää? Rauman kaupunki Helsingin Sanomissa julkaistussa mainoksessaan.

| Päivitetty

Mistä Rauma tunnetaan?

Vastaus kuuluu, että kauheasta murteesta ja jääkiekkohulluudesta.

Kuka niin väittää?

Rauman kaupunki Helsingin Sanomissa julkaistussa mainoksessaan.

Hyvä, hyvä! Nyt on yritystä, tällaisesta markkinoinnista ainakin meikäläinen tykkää.

Kun huomio on saatu raflaavilla väitteillä herätettyä, voidaan jo tavanomaisemmilla väitteillä todistella, että tämähän on paras paikka elää – ”sopivan kokoinen kaupunki” tai ”kokoaan suurempi”.

Me tänne jo löytäneet tiedämme, että Rauman seudulla on riittävät palvelut, vireä elinkeinoelämä ja töitä tarjolla.

Kauheus on kuulijan korvassa niin kuin kauneus katsojan silmässä.

Raumalaisena saatan leikillä korjata, ainakin porilaiselle, että rauma on muuten kieli eikä murre. Mutta murrettahan me paljaskonttisetkin puhumme, kummilakkikerholaiset mukaan lukien.

Kaunista vai kauheaa, se on makuasia. Erikoista kumminkin.

Kiekkohulluus on fakta. Rauman Lukon kotipeleissä kävi kesken päättyneellä kaudella yli 3700 katsojaa per ilta. Kaupungin asukaslukuun suhteutettuna se on selvästi eniten Suomessa.

Eikä kyse ole muutamasta isosta tapahtumasta, vaan viikoittaisesta yhteisestä huvista. Jo runkosarjan matsit houkuttelivat Äijänsuolle noin 110 000 katsojaa. Pudotuspeleissä 150 000 katsojan raja olisi kenties mennyt rikki.

Kaupungin mainosvideon katseenvangitsijana on uusi kauppakeskus.Tai siis tietenkin havainnekuva kauppakeskuksesta, jonka rakentaminen on siirtynyt useamman kerran. Vuorollaan kaavakiemuroiden, kaupungin töppäilyn, valituskierrosten ja viimeksi rahoittajien empimisen vuoksi.

Vanhan Tarvontorin purkamisen pitäisi alkaa suvella. Mutta milloin alkaa uuden rakentaminen? Vai alkaako koskaan? Kyseinen keskeinen kortteli on ainakin tarjonnut puheenaiheita ja jutun juurta meille toimittajille.

Puretun vanhemman Lyseon perään monet itkevät vieläkin. Lämpimiä muistoja on myös vanhemmasta Sokoksesta, joka koulun tontille rakennettiin.

Kauppakeskuksesta on kinattu jo kymmenen vuotta. Kaupunginhallitus antoi Skanskalle suunnitteluvarauksen Rauman ydinkeskustaan 2010.

Vanhan Anttilan risteys on ikäisteni ja vanhempien raumalaisten pinttynyt ilmaus. Sillä kun ei tarkoiteta vanhaa Anttilaa, jonka paikalle Citymarketia vastapäätä saisi nyt rakentaa kerrostaloja. Ei, vaan vielä vanhempaa Anttilaa Fere-Centerissä – josta Anttila lähti joskus 80-luvulla keskustaan...

Oma lukunsa ovat Lyseot. Vanha 50-vuotias Lyseo purettiin viime vuonna Karin kampuksen tieltä ja vanhempi Lyseo 70-luvun alussa Sokoksen (Tarvontori) tieltä.

Vaan vanhin Lyseo vuosimallia 1897 seisoo yhä paikallaan Lyseokadulla.

PS. Kolumniin aiheen antanutta markkinointia näkee täällä:

https://mainos.sanoma.fi/rauma/

Kyse on Rauman kauppakamarin jäsenyritysten alkuun laittaman ja rahoittaman Meillä on töitä -kampanjan osiosta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut