Mitä heille nyt kuuluu? – Vuodet eivät ole sammuttaneet liikunnan kipinää

Voimistelusta on tullut entisille RNV:n valiotytöille Kirsi-Marja Hyppölälle ja Marjo Henrichsonille elämäntapa.

Marjo Henrichson (vas.) ja Kirsi-Marja Hyppölä olivat toisistaan tietämättä valinneet haastattelupäiväksi ylleen samanlaiset puserot. –Kai tämä kertoo siitä, että olemme vieläkin samanhenkisiä, naiset nauravat.

– Ei voi olla totta! Meillä on samanlaiset puserot! Kirsi-Marja Hyppölä ja Marjo Henrichson nauravat vedet silmissä vertaillessaan asuvalintaansa raumalaiskahvilassa.

Naiset tapaavat toisensa nyt ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ”livenä”. Yhteyttä he ovat viime aikoina pitäneet lähinnä sosiaalisessa mediassa.

Hyppölä ja Henrichson arvelevat identtisen puserovalinnan olevan osoitus siitä, että nuoruuden ystävät ovat mieleltään samanhenkisiä, vaikka elämä onkin vienyt heitä eri suuntiin.

Samanhenkisen pukeutumistyylin lisäksi Rauman naisvoimistelijoiden entisiä valiotyttöjä yhdistää liikunta, josta on tullut molemmille elämäntapa.

Siitä Henrichson (o.s. Vainila) mainitsi jo vuonna 1982 Uuden Rauman jutussa, joka käsitteli valiotyttöjen tulevaa Sveitsin-matkaa.

Hyppölä (o.s. Talsi) ja Henrichson kertoivat jutussa, että Rauman naisvoimistelijat aikovat osallistua Sveitsin Gymnaestradaan, joka on joka neljäs vuosi järjestettävä kansainvälinen voimistelun suurfestivaali. Suomesta tapahtumaan oli lähdössä kaikkiaan 270 voimistelijaa ohjelmalla Suomen suvi.

– Sveitsissä oli todella hienoa. Voimistelijoita oli 16 000, ja meidän ohjelmamme sai valtavasti kiitosta. Seuraavana vuonna pääsimme esiintymään samalla ohjelmalla myös Helsingin yleisurheilun MM-kisojen avajaisiin, Hyppölä muistelee.

Naisten ystävyys alkoi jo varhaisteini-iässä, kun molemmat liittyivät Rauman naisvoimistelijoihin. Valiotyttöihin kuului tuolloin kymmenkunta nuorta naista.

– Eila Pakkala ohjasi meitä, mutta kehittelimme koreografioita itsekin. Valiotytöistä tuli tavallaan itsenäinen ryhmä, jolla oli esiintymisiä näytöksissä, kilpailuissa, juhlissa ja tapahtumissa, Henrichson kertoo.

Tiivis ryhmä hajosi, kun sen jäsenet lähtivät opiskelemaan ja ”perhettä perustamaan”.

– Pidimme yhteyttä vielä hajoamisen jälkeenkin, ja sovimme, että jos joku menee naimisiin, niin muut tulevat esiintymään häihin. Muutamissa häissä taisimmekin käydä, naiset muistelevat.

Marjo Henrichsonin haaveena oli aluksi liikunnan opettajan ammatti, mutta sosiaali- ja terveydenhoitoala tuntuikin lopulta monipuolisemmalta; ensin hän kouluttautui fysioterapeutiksi ja myöhemmin hakeutui erilaisiin jatko-opintoihin.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on tarjonnut mieleisiä tehtäviä. Nykyään hän työskentelee aluehallintovirastossa virkamiehenä ja asuu Paraisilla.

Kirsi-Marja Hyppölä opiskeli varhaiskasvatuksen opettajaksi Raumalla. Hän oli perustamassa Raumalle avoin päiväkoti Sinilintua 1985.

Siitä lähtien hän on kehittänyt avointa varhaiskasvatusta päiväkodin johtajana.

– Me olemme olleet valtakunnallisesti edelläkävijöitä avoimessa varhaiskasvatuksessa, Hyppölä kertoo mielissään.

Tällä hetkellä hän vastaa kolmesta Rauman kaupungin avoimesta varhaiskasvatusyksiköstä sekä Wännin päiväkodista ja kesäleikkitoiminasta.

Vuodesta 1990 Rauman naisvoimistelijoiden hallitukseen kuulunut Hyppölä on ohjannut – ja ohjaa edelleen useita perheliikuntaryhmää, johon hän on toisinaan saanut mukaan myös lapsenlapsiaan.

– Meillä on kolme lasta ja neljä lastenlasta, hän kertoo ylpeänä. Hyppölä pitää tärkeänä sitä, että hän voi jakaa liikunnan kipinää ja riemua mahdollisimman monelle.

Henrichsonilla on kaksi poikaa, joiden erlaiset liikuntaharrastukset pitivät aikoinaan myös vanhemmat kiireisinä.

– Olen asunut eri puolilla Suomea, mutta voimistelu ja liikunta ovat kuuluneet elämääni aina. Liikunnan kipinä ei ole sammunut.

Hän kokeekin, että omasta terveydestään huolehtiminen on jokaisen kansalaisvelvollisuus.

– Sen sijaan, että mietimme, minkälaisen lääkepillerin kulloinkin ottaisimme, pitäisikin miettiä, miten voimme itse vaikuttaa hyvinvointiimme ja ennaltahekäistä mahdollisia elintapasairauksia.

Hyppölä kertoo, ettei hänen harrastustoiminnassaan ole muuttunut mikään, sillä hän ohjaa parhaillaan Laura Aallon kanssa 20 voimistelijan ryhmää ensi kesänä Tampereella pidettävää Suomen Gymnaestradaa varten.

– Ohjelmamme nimi on Kirkkaat vedet, ja sillä meidän on tarkoitus myös osallistua seuraavana kesänä kansainväliseen Gymnaestradaan Amsterdamissa, hän paljastaa.

– Iloitsen siitä, että Rauman naisvoimistelijat on iso ja vireä seura, joka liikuttaa eri ikäisiä raumalaisia. Liikunnan pitäisikin olla elämäntapa kaikille, ja sen eteen Rauman naisvoimistelijat tekee täällä todella loistavaa työtä, Henrichson kiittää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut