Ratsastajan ja hevosen työskentely voi parhaimmillaan olla taidetta

Akateemisen ratsastustaiteen luento- ja koulutusviikonloppu pidetään loppukuusta Eurajoella ja Raumalla.

Ratsastamisesta tulee taidetta silloin, kun ratsukko näyttää ikään kuin sulautuneen yhteen, ja hevonen toimii lähes huomaamattomilla avuilla.

Kokonaisuus on harmoninen, ja ratsukosta välittyy luottamus ja molemminpuolinen halu tehdä yhteistyötä.

Tätä ideologiaa noudattaa akateeminen ratsastustaide, joka pyrkii hevosen koulutuksessa ennen kaikkea hevoslähtöisyyteen.

– Hevosen ja ihmisen yhteistyön perusta rakentuu vanhoilta ratsastusmestareilta perityn tietotaidon keräämisestä, ratsastuksessa käytettävien apujen ymmärtämisestä sekä vastavuoroisesta kommunikaatiosta ihmisen ja hevosen välillä, Akateemisen ratsastustaiteen ritarikuntaan kuuluva Sara Autelo kertoo.

Autelo on ensimmäinen suomalainen joka on päässyt akateemisen ratsastustaiteen ”isän” tanskalaisen Bent Branderupin perustamaan ritarikuntaan.

Nykyään siihen kuuluu Autelon lisäksi neljä muuta suomalaista.

Knighthood of the Academic Art of Riding on koko Euroopan laajuinen organisaatio, jonka jäsenet vaalivat, opiskelevat ja levittävät hyvää ratsastustaitoa.

– Tärkeimpänä tavoitteena on tehdä hevosen kanssa niin hyvää yhteistyötä, että lopputuloksena on ratsukko, jonka työskentely yhdessä on sulavaa ja saumatonta tanssia – taidetta, ritarikunnan esittelyssä todetaan.

Ihmisiä hevosineen työkseen opettava Autelo tulee Eurajolle ja Raumalle 23.–24. lokakuuta pitämään akateemisen ratsastustaiteen viikonloppukurssin.

Kurssi koostuu luennosta Eurajoen kristillisellä opistolla sekä käytännön harjoitteista Raumalla Vanha-Lahden kartanon maneesilla.

Ratsukon, tai oikeammin hevosikon, opetuksessa Autelo kertoo aloittavansa aina ”yksinkertaisista asioista”.

– Ensin täytyy riisua pois kaikki ylimääräinen, jotta päästään itse asiaan. Voimme tehdä aluksi yksinkertaisia talutusharjoituksia, pysähdyksiä ja liikkeelle lähtöjä, jotta näen, miten ihminen ja hänen hevosensa kommunikoivat keskenään.

Jos nämä asiat ovat kunnossa, voidaan kelata vähän eteenpäin ja tarkastella seuraavaksi, osaako ihminen asettua hevosensa vauhtiin ja sykkeeseen.

Autelon mukaan akateemisessa ratsastustaiteessa edetään hevosen tarpeet ja fysiikka edellä.

– Hevosen pitää kantaa ensin itsensä, jotta se voi kantaa ratsastajansa.

Autelo kertoo löytäneensä akateemisen ratsastustaiteen monta vuotta sitten ”vahingossa”.

– Osallistuin ruotsalaisen, lisensioidun Bent Branderup -kouluttaja Hanna Engströmin demoon ja kaikki, mitä hän puhui, kolahti minuun täysillä. Joulukuussa 2012 suoritin hyväksytysti ritarikunnan aseenkantajan testin ja seuraavan vuoden toukokuussa Branderup otti vastaan myös Ground work ja Lounge work -testini.

Nykyään Sara Autelo pitää Bent Branderup -kouluttajana akateemisen ratsastustaiteen kursseja myös säännöllisesti muutamilla paikkakunnilla, kuten Turussa, Kuopiossa, Kouvolassa ja Luumäellä.

Akateemisen ratsastustaiteen luento- ja koulutusviikonloppu 23.–24.10. Eurajoella ja Raumalla. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet Facebook: Akateemisen ratsastustaiteen viikonloppu Satakunnassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut