"Mitä täällä oikein tapahtuu", ajatteli Jussi Alatalo tehtyään vartissa drinkin, joka toi hänelle suomenmestaruuden – toivoo voivansa lisätä cocktail-kulttuurin arvostusta Raumalla

Raumalaisen Kapakka²:n ravintolapäällikkö Jussi Alatalo pääsee edustamaan Suomea baarimestareiden MM-kisoihin Roomaan. Niihin valmistautuminen onkin aivan oma juttunsa.

| Päivitetty

Jussi Alatalo siirtyi pääkaupunkiseudulta Raumalle töihin korona-aikaan, kun täällä oltiin ”tarpeeksi hulluja avaamaan uusi paikka”. Kapakka²:n tiskin takana tuore suomenmestari drinkkejään valmistaa myös jatkossa. Lomaillakin pitäisi, mutta voiton tuomasta huomiosta täytynee ottaa tänä vuonna ilo irti. Kuva: Juha Sinisalo

Kuvittele, että eteesi nostetaan limeä, sitruunaa, appelsiinia, kananmunia, inkivääriä, chiliä, chilisiirappia, tyrnihilloa, rommia, viskiä, basilikaa, vadelmaa ja vadelmamehua.Sinulla on 15 minuuttia aikaa luoda niistä mahdollisimman hyvä cocktail, jossa kohdillaan ovat niin maku, aromi kuin ulkonäkökin.Mitä tekisit?

Tällaisen tehtävänannon eteen joutui raumalaisen Kapakka²:n ravintolapäällikkö Jussi Alatalo Helsingin messukeskuksessa sunnuntaina.

Lopputulos on historiaa, sillä Vuoden baarimestari -kilpailun finaalissa valmistettu drinkki toi Alatalolle alansa suomenmestaruuden.

Suomenmestaruus Raumalle: Kapakka²:n ravintolapäällikkö Jussi Alatalo on vuoden baarimestari

Finaalin viimeiseen vaiheeseen asti edenneen viiden baarimestarin drinkeistä Alatalon teos oli tuomariston mielestä paras.

– Kyllähän siinä vähän epätodellinen olo tuli, kun selvisi, että mä voitin. Että mitä täällä oikein tapahtuu, Jussi Alatalo naurahtaa ”kotipesässään” Anundilanaukiolla paria päivää myöhemmin.

Punainen lanka oli pitää juoma yksinkertaisena. Vähäeleisyys kuuluu Alatalon tyyliin muutenkin.

– Se oli baarimestarien maailmanmestariksi asti päässeen Sillanpään Markuksen ohje mulle, että älä lähde kikkailemaan. Pääasia on, että drinkki on tasapainossa. Siinä mä onnistuin, vaikken juomaan ihan täysin tyytyväinen muuten ollutkaan, Alatalo sanoo.

Aineksista ei ollut pakko käyttää kaikkia. Alatalo liotti giniin makua basilikanlehdistä, pidensi juoman vadelmamehulla ja lisäsi aavistuksen sitruunamehua.

Sokeria piti saada jostain, ja ainoa vaihtoehto oli chilisiirappi.

– Siinä on aika reippaasti potkua, joten sen kanssa olin hyvin varovainen!

Suomenmestari pääsee edustamaan Suomea myös baarimestareiden maailmanmestaruuskisoihin, jotka järjestetään Roomassa ensi syksynä.

– Sinne valmistautuminen onkin sitten ihan oma juttunsa. MM-kisoissa varsinkin koristeet ovat todella isossa osassa, ja niiden pitää olla todella näyttäviä, Alatalo kertoo.

Vähäeleisyys sikseen, siis.

Suomessa kilpailun järjestänyt FBSK eli Suomen baarimestareiden ja kannattajien kerho ry tukee MM-edustajaa tarjoamalla sparrausapua.

– Kerhosta löytyy useampi maailmanmestari, ja heidän kanssaan pääsen sitten juttelemaan erilaisista ideoista. Siitä tulee varmasti aika intensiivinen juttu.

Kapakka² aikoo tietysti ottaa Raumalla vaikuttavasta suomenmestarista ilon irti ja toivoo, että mahdollisimman moni saapuu ihastelemaan Alatalon luomuksia.

– Kyllähän tilaisuus on pakko käyttää. Varmaan tuo mun semifinaalivaiheessa tekemäni juoma lisätään meidän listalle, joka on muutenkin ollut tarkoitus ihan lähiaikoina uudistaa.

"Idea drinkkiin voi lähteä vaikka jälkiruuasta" – Kapakka2:n Jussi Alatalo kilpailee syksyllä Vuoden Baarimestarin tittelistä

Toisaalta mahdollinen suosio on vähän kaksipiippuinenkin juttu, Alatalo myöntää.

– Olen viimeiset kaksi ja puoli vuotta ollut täällä tiskin takana niin paljon, että toivoin voivani pitää tänä vuonna vähän lomaa. Mutta ehkä jos joku tulee varta vasten tänne juodakseen mun tekemäni drinkin, mun olisi syytä olla paikalla, Alatalo hymyilee.

Alatalo toivoo pystyvänsä omalta osaltaan lisäämään cocktail-kulttuurin arvostusta Raumalla.

– Enkä tarkoita nyt pelkästään meidän ravintolaa, vaan ihan kaikkia paikkoja. Kun ihmiset oppivat nauttimaan erilaisista drinkeistä, se sataa koko alan laariin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut