Mitä yhteistä on Rauman Rauta Oy:llä ja Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus Tammelalla?

Tammelan nimimaalaus seinässä on kuin tuulahdus 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä.

| Päivitetty

Kaavoitusarkkitehti Henri Raitio kertoo Tammelan seinään maalatun nimen elvyttävän vanhaa perinnettä. - Toivoisin näkeväni lisääkin Vanhan Rauman yrityksissä suoraan seinään maalattuja kylttejä. Tietysti hankkeet edellyttävät tarvittavat luvat, hän muistuttaa.

Rauman Kauppa Oy, Rauman Rauta Oy, Harjun Sähköliike, Veljet Lindberg, Kangas ja Vaatetusliike S. Nieminen, Korjausrakentamiskeskus Tammela... Mitä yhteistä on 1920- ja 1930-luvuilla Vanhassa Raumassa sijainneilla liikkeillä sekä 1990-luvun lopulla aloittaneella Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus Tammelalla?

Vastaus: niiden nimet on maalattu joko suoraan seinään tai kylttiin – ja vielä varsin isolla kirjainkoolla.

Tammela sai julkisivuunsa tummansinisen nimitekstin kesällä. Se edustaa vanhaa 1900-luvun alkuvuosikymmenten tyyliä.

Maalaus ei ollut kaikkien mieleen, sillä se kirvoitti taannoin Länsi-Suomen Tekstaritalikossa moitteita siitä, että isokokoinen teksti talon seinässä ei sovi Vanhan Rauman henkeen.

Vanhan Rauman Erityiselimen esittelijä, kaavoitusarkkitehti Henri Raitio arvelee, etteivät kriitikkiä antaneet ehkä tiedä, että tällaisilla suoraan seinään maalatuilla teksteillä on pitkä historia Raumalla.

Ne ovat olleet tyypillinen tapa mainostaa liikkeiden toimintaa.

– Museovirasto on lausunnossaan hyväksynyt Tammelan nimimaalauksen ja rakennusvalvonta on myöntänyt rakennusluvan. Se on siis täysin Vanhan Rauman rakennustapaohjeiden mukainen. Ohjeissahan on annettu tekstille 40 senttimetrin enimmäiskorkeus, ja sellainen Tammelan julkisivussa nyt on.

Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskuksessa esitellään UNESCOn maailmanperintöä sekä Vanhan Rauman korjaustoimintaa.

Tammela palvelee myös alueen kiinteistönomistajia rakennusneuvonnassa. Lisäksi siellä järjestetään erilaisia rakennusperintöön liittyviä tilaisuuksia ja kulttuuritapahtumia.

Kuva vuodelta 1925. Kauppakadun varrella sijainneen Rauman Rauta Oy:n nimi oli maalattu suoraan seinään. Kuva: Museovirasto

Monipuolisesta toiminnastaan huolimatta Tammelan sijainti on ollut kuitenkin suurelle yleisölle hieman epäselvä.

Eteläpitkäkatu 17:ssä sijaitseva rakennus ei ole matkailijoiden käyttämien luontevien kulkureittien varrella eivätkä kaikki raumalaiset itsekään tunnu paikkaa tietävän.

– Varsin usein kuulee kysymyksen: ”Missä se Tammela on?”, Raitio kertoo naurahtaen.

Näyttävän nimimaalauksen ansiosta keskus erottuu asuinrakennusten joukosta nyt julkisena rakennuksena.

Tammelaa kehitettiin meneillään olevan maailmanperintö 30 vuotta -juhlavuoden kunniaksi. Rakennuksen nimimaalauksen lisäksi kokonaisuutta täydennettiin portilla.

Myös vuosituhannen vaihteessa perustettu Tammelan puuverstas koheni, kun suurin osa laitteistosta ja työkaluista uusittiin. Verstas on tarkoitettu Vanhan Rauman kunnostajille. Lisäksi siellä on Tammelan omaa toimintaa.

Rauman Kylttivalmistamon Marko Salminen suunnitteli ja toteutti sekä Tammelan julkisivun tekstimaalauksen että Tammelan verstaan ja varaosapankin kyltit.

Salminen maalasi Tammelan julkisivunimen viereen myös maailmanperintö-logon, jota matkailijat ovat kuvanneet ahkerasti.

– Moni on jopa ottanut logon vieressä selfien, Raitio tietää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut