"Monet lajia kokeilleet eivät ole malttaneetkaan lopettaa" – jooga on muutakin kuin kehonhuoltoa

Seppo Kuusisto ohjaa tällä hetkellä viittä joogaryhmää kansalaisopistossa. Lisäksi hän pitää yksityistunteja. Jooga on Kuusiston mukaan auttanut häntä kasvamaan ihmisenä. Kuvat: Juha Sinisalo

Koko ikänsä urheilua ja liikuntaa harrastanut raumalainen Seppo Kuusisto hakeutui 2000-luvun alussa Rauman kansalaisopistoon Liisa Haikosen joogakurssille.

– Päällimmäisenä ajatuksenani oli oppia kehonhuoltoa, minkä lisäksi laji kiinnosti minua. Aloittaessani joogan olin ainut mies naisvaltaisessa ryhmässä. Jonkin aikaa mietin, että mitäköhän muut minusta ajattelevat, mutta sitten päätin, etten luovuta. Joogan ajatusmaailmaan kuuluu itsensä hyväksyminen, eli tehdään sitä, mitä pystytään eikä anneta muiden häiritä, Kuusisto selvittää.

Vuonna 2007 lanseerattiin äijäjooga, joka otettiin myös Rauman kansalaisopiston ohjelmaan. Liisa Haikonen kysyi Kuusistolta, ryhtyisikö tämä ohjaamaan äijäjoogaa.

– Olin tuolloin jo Suomen joogaliiton koulutuksessa opiskelemassa joogaohjaajaksi, ja niin sitten vuonna 2008 aloitin miesten joogaryhmän. Parhaimmillaan minulla oli seitsemän ryhmää viikossa ja siihen päälle vielä kaupungin oma ryhmä. Nyt minulla on Raumalla viisi ryhmää, joista yksi on äijäjooga, muut ovat sekaryhmiä.

Kansalaisopistossa opettamisen lisäksi Kuusisto antaa yksityistunteja.

Kuusiston mukaan miesten lukumäärä joogassa on vuosien kuluessa kasvanut.

– Se on ollut Raumalla vähän outo laji etenkin miesten keskuudessa, mutta monet, jotka ovat tulleet kokeilemaan, eivät ole malttaneetkaan lopettaa. Muutamat harrastajat ovat olleet ryhmässäni alusta asti mukana, Kuusisto hymyilee.

Vaikka nimen perusteella saattaisi luulla, äijäjoogassa eivät vitsit tai herjat lentele. Tunneilla keskitytään itse asiaan eli joogaan.

– Äijäjoogassa on samoja liikkeitä kuin hathajoogassa, joka on rauhallista ja lempeää. Siinä on tärkeää rauhoittuminen sekä keskittyminen liikkeen ja hengityksen yhteispeliin. Joillekin miehille rauhoittuminen ja rauhallisesti eteneminen voivat olla aluksi haastavaa, mutta ajan myötä he oppivat ne ja hyväksyvät itsensä sellaisena kuin ovat.

Veturinkuljettajan ammatista eläkkeelle jäänyt Seppo Kuusisto harrastaa joogan ohella suunnistusta, lentopalloa, pyöräilyä ja lenkkeilyä.

Monipuolisesti liikuntaa harrastavalle jooga on oivallinen keino saada lisää liikkuvuutta ja ryhtiä.

Joogassa Kuusistoa viehättää paitsi kehon ja mielen hyvinvoinnin ylläpitäminen, myös joogayhteisö sekä mukavat ryhmäläiset.

– Osallistun itse astangajoogaan ja teen oman hengitykseni tahtiin mysore-harjoituksia opettajan läsnäollessa. Haen sillä olemisen tilaa. Kiteytettynä voisin todeta, että joogan avulla pyrin kasvamaan ihmisenä.

Miten minusta tuli kansalaisopiston ope -sarjassa esittelemme eri alojen harrastajia, jotka ovat päätyneet opettajaksi Rauman kansalaisopistoon.