Monet pro patria -taulut tarvitsisivat uuden kodin

Aittakarinkadun koulurakennuksesta siirretyt pro patria -taulut sijoitettiin keväällä Lyseon lukion tiloihin Otan koululle. Veteraanipäivän aattona siellä pidettiin sotien muistotilaisuus. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman museon ystävät ry on inventoinut Rauman seudulla olevien pro patria -taulujen nykyisiä sijoituspaikkoja.

– Hankkeemme perusteella voidaan sanoa, että tilanne pro patria -taulujen kohdalla on Rauman seudulla varsin hyvä. Valtaosa tauluista on jatkuvasti hyvässä turvassa toiminnassa olevissa tiloissa, toteaa yhdistyksen jäsen Tapio Niemi.

Sodissamme kaatuneiden sotilaiden nimillä varustettuja pro patria -tauluja on siirretty purettavista kouluista toisaalle. Viimeisin siirto tehtiin tämän vuoden keväällä, jolloin Rauman Aittakarinkadun lyseorakennuksen taulut siirrettiin Otan koulussa sijaitsevan Lyseon lukion seinälle.

– Tälläkin hetkellä Rauman alueella on tyhjillään koulurakennuksia, ja on mahdollista, ettei niiden muistotaulutilannetta ole tyhjennettäessä tarkistettu. Toivoisimme, että Rauman kaupunki tai museo selvittäisivät asian mahdollisuuksiensa mukaan, Niemi jatkaa.

Rauman museon ystävät pyytää kiinnittämään jatkossa huomiota esimerkiksi Vasaraisten ja Kortelan koulun muistotaulutilanteeseen, sillä koulut ovat ajatutuneet lakkautuslistalle.

– Myös Rauma-Repolan eli nykyisin UPM:n muistotaulut tarvitsisivat yhtiön kertoman mukaan kipeästi uuden kodin. Taulut ovat viimeksi olleet Tikkalan seinällä, josta omistajanvaihdoksen jälkeen ne on siirretty varastoon.

Niemen mukaan näitä tauluja on useita, joten ongelma pitäisi ratkaista mahdollisimman nopeasti, jotta taulut saisivat uuden kotipaikan Raumalta.

– Uudeksi sijoituspaikaksi sopisivat esimerkiksi Tarvonsaaren koulu tai mahdollisesti uusi Pohjoiskehän koulu. Taulut muistuttaisivat nykyisiä koululaisia maansa ja kansansa kohtalon vuosista sekä niissä annetuista raskaista ihmisuhreista, Tapio Niemi toteaa.