Muistatteko vielä Hasan?

Moni vähän pitemmän aikaa raumalaista jalkapalloa seurannut muistanee nimen Hans-Erwin Königsmann. Hän pelasi Rauman Pallossa vuosina 1976 - 1989 ja jatkoi vielä lajin parissa valmentajanakin. Koko pitkän työuran Suomessa ”Hasa” on ollut Olkiluodossa, mutta ensi kuussa koittavat eläkepäivät.

63-vuotias Königsmann saapuu haastatteluun kesken työpäivän ja alkaa pyynnöstä kerrata, miten työt ja jalkapallo toivat saksalaisen aikanaan Suomeen ja Raumalle.

– Rauman Pallo kävi aikanaan Rauman ystävyyskaupungissa Oberhausenissa pelaamassa. Minun kasvattajaseurani on Oberhausenin VfR 08. Minä pelasin myös 1974-75 kakkos Bundesliigassa Rot-Weiss Oberhausenin joukkueessa. Opin jo silloin tuntemaan joitain raumalaispelaajia. Kesäisin vierailin Raumalla ja yövyin Rientolassa, Hasa muistelee.

– Vuonna 1972 olin jo tutustunut tulevaan vaimooni Pirkkoon. 1973 hän tuli Saksaan ja 1976 tulimme Raumalle, kun menin töihin Olkiluotoon. Samalla tulin pelaamaan RPallon kakkosdivisioonan joukkueeseen.

Königsmann teki visiitin myös Mestaruussarjaan. Kesä 1978 Kiffenissä jätti tilastoihin 20 ottelua ja kolme maalia.

– Minulla oli vähän huonoa tuuria, sillä Kiffen ei ollut hyvä joukkue ja se putosikin kauden päätteeksi. Aika oli muutenkin raskasta, kun asuin kuitenkin Raumalla koko ajan ja olin Olkiluodossa töissä. Viikonloppuna ajoin peleihin ja muuten treenasin yksinäni Raumalla.

Nousu ykköseen

Niinpä Hans-Erwin Königsmann palasi Rauman Palloon kaudeksi 1979.

– Joukkue oli melkein sama kuin pari kautta ennenkin. Nousimme kauden päätteeksi ykköseen. Siellä meillä oli kuitenkin vaikeuksia ja seuraavana syksynä putosimme takaisin alas, Hasa kertoo.

Mies pelasi kuitenkin edustuksessa melkein neljäkymppiseksi ja sen jälkeen vielä ikämiehissä, kunnes alkoivat valmennuspuuhat esimerkiksi Pallo-Iirojen A-junnuissa.

– Olin potkinut palloa kolmevuotiaasta lähtien ja valmennusura loppui 56-vuotiaana. Siinä oli jalkapalloa tarpeeksi.

Kommentteja jalkapallosta

Hans-Erwin Königsmann sanoo, ettei ole seurannut paikallista jalkapalloa paikan päällä pitkiin aikoihin.

– Minulla on ollut kausikortti kolme vuotta, mutta en ole käynyt peleissä. Syynä ovat olleet työkiireet ja moottoripyöräharrastus. Voi olla, että eläkkeellä ehtii sitten paremmin, mies tuumii.

Raumalaisen jalkapallon nykytila ei Königsmannia miellytä, vaikka hän ei haluakaan lähteä ruotimaan asiaa syvemmin.

– Seurajohto on aika amatöörimäinen ja jalkapallo vaatii rahaa. Olosuhteet kuitenkin ovat halleineen ja tekonurmineen loistavat ja junioriasiatkin toimivat. Jossain vaiheessa vain junnut häviävät muualle, Hasa ihmettelee.

– Nousu ykköseen vaatisi enemmän työtä, myös johdolta. Mitä se sitten haluaa, on eri asia.

Königsmann muistuttaa myös, että kun raumalaisella teollisuudella menee hyvin, heijastuu se myös urheiluun suurempina tukirahoina.

Suomalainen jalkapallo maajoukkueineen ei sekään kehuja saa.

– Suomessa on melkein aina ollut tämä sama taso. Joitain tiettyä pelaajia on noussut huipulle, mutta Suomen Veikkaus-liiga on liian huonotasoinen kansainvälisesti katsottuna.

– Suomi on enemmän jääkiekkomaa. Toivon toki, että Suomi pelaisi joskus jossain jalkapalloilun lopputurnauksessa, Hasa huokaa.

Pappa

Hans-Erwinin poika Daniel pelasi hänkin aikanaan FC Raumassa.

– Pelit jäivät opiskelujen takia ja nyt hän on pankissa töissä. Hänellä on kolme lasta ja tyttärelläni Nataliella kaksi. Luulen, että viiden lastenlapsen kanssa riittää eläkepäivinä tekemistä, Hans-Erwin naurahtaa.

Mitä muita suunnitelmia on eläkepäivien alkaessa?

– Enemmän liikuntaa, sanoo Hasa ja taputtaa vatsaansa.

– Töissä olen pääasiassa istunut toimistossa tai autossa ja hoidellut kansainvälisenä koordinaattoria kaikenlaisia juoksevia asioita Olkiluodon porttien ulkopuolella, asuntoasioista autoihin ja lääkärireissuihin. Työ on ollut kyllä mielenkiintoista, eikä kahta samanlaista päivää ole ollut.

Königsmann ei usko, että vieroitusoireita ilmenee töiden loputtua.

– Ehkä muutaman viikon voin kerätä aamuisin samaan aikaan. 49-vuotisen työuran jälkeen katson ansainneeni eläkepäiväni. Yritän nauttia elämästäni. Veikkaan, ettei vapaa-ajanongelmia tule.

– Olen joka vuosi käynyt Saksassa ja taas on lentolippu jo varattuna. Takaisin meinaan tulla sitten autolla, mies suunnittelee.