Mukana lähes 20 koulua Rauman seudulta: Kilpailu, jota on odotettu ja toivottu

Luistelukilpailun ensimmäisistä eristä, jotka luisteltiin Lukko–KooKoo-ottelussa, menivät jatkoon Pyynpän ja Lapijoen koulut.
Luistelukilpailun ensimmäisistä eristä, jotka luisteltiin Lukko–KooKoo-ottelussa, menivät jatkoon Pyynpän ja Lapijoen koulut. Kuva: Kimmo Mäkeläinen

Kivikylän Areenan pukukoppikäytävällä tungeksi viime keskiviikkona koululaisia opettajineen ja huoltajineen.

Ilmassa oli odotusta ja aimo annos jännitystä, kun alkamassa oli koululaisten luistelukisa, jota oli ehditty parin koronavuoden tauon jälkeen jo hartaasti odottaa ja toivoa.

– Perinteinen luistelukilpailumme Rauman seudun koulujen 2.–4.-luokkalaisille järjestetään nyt 23. kerran, kertoi Raumalaiskiekkoilun Tuki ry:n hallitukseen kuuluva Timo Smedberg.

– Mukana on kaikkiaan 19 koulua Raumalta, Eurasta, Eurajoelta, Pyhärannasta ja Laitilasta. Kustakin koulusta on kolme kahden oppilaan joukkuetta, Tuen aktiivijäsen, kilpailun yhdyshenkilö Harri Laiho luetteli.

Raumalaiskiekkoilun Tuki ry:n Harri Laiho (vas.) ja Timo Smedberg pitävät koululaisten luistelukilpailua tärkeänä, yhteisöllisyyttä lisäävänä kodin, koulun ja urheiluseuran toimintamuotona.
Raumalaiskiekkoilun Tuki ry:n Harri Laiho (vas.) ja Timo Smedberg pitävät koululaisten luistelukilpailua tärkeänä, yhteisöllisyyttä lisäävänä kodin, koulun ja urheiluseuran toimintamuotona. Kuva: Elina Helkelä

Ensimmäiset kilpailuerät luisteltiin Lukko–KooKoo-ottelun ensimmäisellä ja toisella erätauolla.

Ennen kilpailun alkua Euran kirkonkylän koulun joukkueen Eljas Helppolainen ja Minja Rauhala sekä Pyynpään koulun Lindia Ranne ja Joona Arvola kertoivat, ettei luisteleminen suuren yleisön edessä jännitä heitä yhtään.

Päinvastoin; taitoluistelua harrastava Lindia ja jääkiekkoa pelaava Joona odottivat innoissaan jäälle pääsyä.

Jääkiekkoileva Eljas taas paljasti treenanneensa kilpailua varten koko viikon.

– Ja viikonloppuna oli pelejäkin.

– Mä olen vaan luistellut kovaa vauhtia, Minja kertoi kilpailuun valmentautumisestaan.

Toisella erätauolla sukkulaviestissä mittelivät Unajan ja Lapijoen koulujen joukkueet.

Neljäsluokkalainen Verna Tetri kertoi, että Unajan koulun joukkueet muodostettiin niistä oppilaista, jotka nimenomaan halusivat osallistua kilpailuun.

– Mua vähän jännittää, sillä en ole aiemmin osallistunut tällaiseen kilpailuun, hän myönsi.

Salibandya harrastava Unajan koulun 2.-luokkalainen Niila Mäenpää puolestaan uskoi, että hänen joukkueensa voittaa varmasti.

Eurajoen Lätkässä jääkiekkoa pelaava Lapijoen koulun Jere Airio on myös tottunut luistelemaan yleisön edessä.

– Kivointa kilpailussa on se, että pääsee luistelemaan kovaa, hän tuumi.

Lapijoen koulun 3.-luokkalainen Nana Hietanen uskoi olevansa nopea luistelija, sillä hänkin on pelannut jääkiekkoa Eurajoen Lätkässä.

Verna (vas.), Jere, Nana, Joona, Lindia, Minja, Eljas ja Niila valmistautuivat ennen Lukko-KooKoo-ottelua luistelukilpailun ensimmäisiin eriin.
Verna (vas.), Jere, Nana, Joona, Lindia, Minja, Eljas ja Niila valmistautuivat ennen Lukko-KooKoo-ottelua luistelukilpailun ensimmäisiin eriin. Kuva: Elina Helkelä

Ensi vuoden puolelle ulottuvassa luistelukilpailussa kussakin osakilpailussa voittaneet joukkueet pääsevät jatkoon.

Lukko–KooKoo-otteluiltana jatkoon menivät Pyynpään ja Lapijoen koulut.

Joulukuun 7. päivä kilpailussa alkaa toinen kierros.

Välierät kilpaillaan tammikuussa, ja voittaja on selvillä helmikuun alussa.

– Voittajajoukkue saa 600 euroa, kakkonen 500 ja kolmas 400 euroa. Lisäksi kaikki osallistuvat koulut saavat 300 euroa, eli kyseessä on varsin merkittävä tukisumma yhteensä. Haluamme näin tukea erityisesti koulujen liikuntavälineiden hankintaa, Laiho kertoi.

Myös kaikki jäällä viilettävät kilpailijat saavat suorituksestaan oman Lukko-aiheisen palkinnon. Kouluille taas annetaan vapaalippuja matseihin, joten kilpailijoilla on hallissa hyvät kannustusjoukkueet.

Ringetten pelaajat luotsaavat kisajoukkueita jäällä ja vastaavat kilpailun käytännön järjestelyistä. Hekin saavat järjestäjäyhdistykseltä rahallista tukea toiminnalleen.

Laiho muistuttaa, että luistelukilpailun perimmäinen idea on ollut koululaisten innostaminen liikunnan pariin sekä jääkiekon esille tuominen.

– Tässä ei mennä kilpailu edellä, vaan tarkoitus on saada aikaan hauskoja yhteisiä elämyksiä.

Koululaisten luistelukisan seuraavat alkuerät

3.11. Kortelan koulu – Pohjoiskehän koulu / Normaalikoulu – Nanun koulu

5.11. Freinetkoulu – Pohjoiskehän koulu / Lapin koulu – Kourujärven koulu

23.11. Kodisjoen koulu – Uotilan koulu / Kappelimäen koulu – Kaaron koulu

2.12. Eurajoen keskustan koulu – Karin koulu /