Musta valo päätti olla rehellisesti pieni: se näkyy uudella levyllä omaehtoisena musiikkina

Tulevillesukupolville -albumi on tehty aiempia yhteisöllisemmin. Levynjulkistamiskiertue peruuntui, sen sijaan tehtiin studiokeikkataltiointi.

| Päivitetty

”Vanhempiemme sukupolvi vihas niin paljon lapsiaan, että ne päättivät tuhota meiltä koko planeetan”

Raumalaislähtöisen Musta valo -yhtyeen solisti ja kitaristi Lauri-Matti Parppei synkistelee yhtyeen nettisivuilla ja jatkaa:

”Viime päivät maailmalla on ollut hyvin preapokalyptinen tunnelma. Kaupat ovat tyhjiä ja valtiot sulkevat rajojaan.”

Hänen mielestään onkin outo yhteensattuma, että yhtyeen neljäs levy, Tuleville sukupolville, julkaistaan juuri nyt.

Levyn singlenä julkaistu Saariston lapset kertoo maailmanloppua odottelevista lapsista, jotka linnoittautuvat saarelle sen jälkeen, kun ulkomaailmassa jokin on mennyt pahasti pieleen: ”Meret nousevat, taudit leviävät ja taivaat punertaa”, kappaleessa lauletaan.

Yhtyeen viime viikolla julkaisema levy valmistui tosin viime vuonna, mutta jo tuolloin maailmassa Parppein mukaan elettiin kaoottisessa tilanteessa.

– Teimme kappaleita spontaanisti hetkessä. Nyt olemme huomanneet, että asiat, joita tuolloin mietimme, ovat juuri nyt hyvin todellisia ja ajankohtaisia.

Tuleville sukupolville -albumia Parppei kuvailee sävellyksiltään ja sanoituksiltaan yksittäisiä kappaleita enemmän teemalliseksi kokonaisuudeksi.

Tätä vahvistaa kappaleiden tekotapa: albumia tehtiin aiempaa enemmän yhdessä koko bändin kanssa.

– Ison osa kappaleista on kitaristi Timo Kuismasen ja minun, mutta kaikki muutkin bändin jäsenet osallistuivat tekemiseen aktiivisesti.

Bändin muut jäsenet ovat rumpali Tuuli Kristola, kosketinsoittaja Iiro Liesmäki ja basisti Ilari Pulli. Kaikki Helsingissä asuvaa Parppeita lukuun ottamatta asuvat Turussa.

Levyllä pelätään ja odotetaan kulkutaudeista ja ilmastonmuutoksesta mahdollisesti johtuvaa maailmanloppua, mutta toisaalta biletetään bändin musiikin mukana. Julistamaan ei ole lähdetty.

– Vaikka tunnelma on tummanpuhuva, se on silti toiveikas. Levyllä kulkee myös selviämisen teema. Musiikki on aina ollut itselle – ja mahdollisesti myös muille – väylä tehdä maailmasta jotenkin järkevä.

Mustan valon musiikin hän määrittelee postpopiksi.

– Meitä on myös kutsuttu post-punkiksi, mutta ehkä me ei olla niin punkia, mutta ei poppiakaan.

Isompi menestys on bändin seitsemän vuoden olemassaolon aikana antanut odottaa itseään, mutta kyse ei Parppein mukaan ollut tavoittamattomissa olevasta haaveesta.

– Voi sanoa, että se on ollut pienen askeleen päässä. Ehkä me ollaan yritetty liikaa tehdä musiikkia sen mukaiseksi, että se soisi radioiden soittolistoilla, hän pohtii.

Linjaa on nyt tietoisesti muutettu.

– Tajusimme, että isoa menestystä on turha odottaa, me ollaan pieni yhtye, ja se on nyt tuonut tekemiseen omaehtoisuutta ja vapautuneisuutta. Siksi levystäkin voi sanoa, että se on paras koskaan.

Bändin seitsemän keikan levynjulkistamiskiertue peruuntui koronaviruksen takia, siihen se reagoi nopeasti jo viime viikolla tekemällä studioliven yhdessä kuvaajan ja valosuunnittelijan kanssa.

– Halutaan nimenomaan tehdä se kunnolla, ei niin, että vaan soitetaan treenikämpällä loisteputkien valossa.

Ensimmäinen livebiisi Keho on vankila julkaistiin perjantaina ja koko keikka tulee katsottavaksi myöhemmin.

Osa bändin jäsenistä tunnetaan Raumalla myös musiikkitapahtuma Klustermuksesta.

– Klustermuksessa oli vuoden tauko, tälle vuodelle oli suunnitelmia tapahtuman järjestämiseen, mutta pitää nyt katsoa mitä tässä tapahtuu, Lauri-Matti Parppei pohtii.

Tuleville sukupolville -albumi on saatavilla vinyylinä ja diginä.

Yhtye tuotti albumin itse ja sen miksasi Julius Mauranen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut