Muutakin kuin päätä huimaavia temppuja – pariakrobatiaa voi pian kokeilla Raumallakin

Pariakrobatian suosio Suomessa on räjähtänyt muutamassa vuodessa. Opettajan pätevyyden juuri´saanut Reetta Parvikko haaveilee niin vauvaryhmästä kuin parisuhde- ja tyky-kursseista.

Reetta Parvikko on innoissaan. Hän on juuri palannut Ruotsista, jossa hän sai kahden intensiivisen koulutusviikon päätteeksi käteensä pariakrobatian ja akrojoogan opettajan pätevyystodistuksen.

Toiveena on ryhtyä opettamaan lajeja Raumalla. Parvikko tutustui lajiin sattuman kautta, kun hän vuonna 2015 vei poikiaan parkour-kurssille.

Hän huomasi ilmoituksen kansainvälisestä pariakrobatialeiristä, kiinnostui ja huomasi pian löytäneensä uuden harrastuksen.

Alussa Parvikko kävi treenaamassa Porissa, mutta hän perusti pian paikallisen ryhmän, joka ei tuolloin kuitenkaan ottanut kunnolla tuulta alleen.

Sittemmin lajissa on tapahtunut paljon. Kun aiemmin Suomessa nähtiin vain maasta toiseen kiertäviä akrobatialeirejä, on täälläkin jo useita eri ryhmiä ja myös tapahtumia Helsinki Akro Weekistä Midnight Summer Akroon.

Jo vuosia pariakroa harrastanut ja sitä ohjanneella Reetta Parvikolla on nyt myös lajin opettajapätevyys. Toiveissa on saada akroinnostus kasvuun myös Raumalla. Kuva: Juha Sinisalo

Ei ennakkovaatimuksia

Nyt on haku päällä. Reetta Parvikko on aiemmin opettanut alkeita maksutta, mutta opettajapätevyyden myötä hän toivoo löytävänsä paljon uusia innostuneita joko perhe- tai pariakroon.

– Ennakkovaatimuksia ei ole ja yksinkin voi tulla, hän korostaa.

– Treeneistä löytyy aina kavereita. Jos kiinnostuneita löytyy paljon, voidaan perustaa useampikin ryhmä esimerkiksi pohjataitojen perusteella.

Parvikko järjestää lokakuun puolivälissä starttiviikonlopun Rauman uimahallin budosalissa selvittääkseen, miten laajaa kiinnostus on.

– Tapahtuma on suunnattu ihan kaikille kiinnostuneille. Mitään erityistä osaamista ei vaadita, Parvikko korostaa.

– Tosin jokin fyysinen vaiva voi estää harrastamisen, kuten esimerkiksi se, että ei pääse kyykkyyn tai selässä on ongelmia.Kaiken akrobatian ei Parvikon mukaan tarvitse olla huimaavia temppuja, kuten parin pään päällä seisomista. Alussa treenataan ihan vaikka vain sitä, miten toisen päälle voi turvallisesti astua.

Tärkeintä luottamus

Reetta Parvikon päivätyö on perheneuvonnassa psykologina. Ihannemaailmassa osa töistä olisi pelkkää pariakrobatian opetusta, ja myös psykologin työhön voisi sisältyä vuorovaikutuksen parantamista pariakrobatian keinoin.

Yrittäjänä hän pystyy säätelemään työaikojaan. Ideoita onkin jo syntynyt, ja yksi niistä on pariakron ympärille suunnitellun parisuhdekurssin järjestäminen yhdessä kollegan kanssa, joka on parisuhdeterapeutti. Onhan lajin yksi tärkeimmistä elementeistä luottamus omaan pariin.

Perheakrobatiaan puolestaan voivat osallistua kaikenikäiset, myös vauvat. Aiheesta löytyy Instagram-tilejä, kuten Acrobabykids.

– Jos kiinnostuneita vauvaperheitä löytyy, niin heille voidaan perustaa ihan oma ryhmä.

Pariakrobatia ja akrojooga sopivat Parvikon mukaan myös esimerkiksi yritysten virkistyspäivien ohjelmaan.– Lajissa on niin paljon mahdollisuuksia.

Opettajia ulkomailta

Kun pariakroa ja akrojoogaa taas käynnistellään Raumalla, Reetta Parvikko etsii lajeista kiinnostuneiden lisäksi myös tilaa, missä on mahdollista tehdä korkealle nousevia nostoja.

Jos toiminta saa siivet alleen, lupaa Parvikko, että Raumalla saatetaan saada maailmanluokan opettajia opastamaan raumalaisharrastajia.

– Minulla on vuosien aikana kertynyt kontakteja eri puolille maailmaa, kuten Australiaan, Yhdysvaltoihin ja Ruotsiin.

Pariakrobatian starttiviikonloppuna 14.–15.10. Rauman uimahallin budosalissa saa maistiaisia lajin useasta osa-alueesta. Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Reetta Parvikko p. 040 646 4103 tai reetta.parvikko@gmail.com.

Pariakrobatia

Parin kanssa tai porukalla tehtävässä akrobatiassa on monta suuntausta.

Pehmein suuntaus eli akrojooga korostaa turvallisuutta, yhteisöllisyyttä ja kehon kuuntelua.

Akrobaattisin suuntaus perustuu sirkusakrobatiaan, mikä on myös cheerleadingin taustalla.

Pariakrobatiassa on paljon variaatiota ja vaihtoehtoja. On myös tanssillista akrobatiaa, jossa tehdään dynaamisesti liikkuvia nostoja ja pyörityksiä.

Suuntauksesta riippumatta harjoittelu toteutuu vähintään kolmen hengen ryhmissä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut