Näin ulkomailla asuvat ex-raumalaiset kokevat korona-arjen nykyisessä kotimaassaan: "Hamstraaminen tuntuu tasaantuvan"

Kuulumisensa kertovat Sanna Card, Matti Lintunen ja Antero Ranta.

Sanna Card (os. Sulonen), Nashua, Yhdysvallat”Työskentelen kiinteistönvälittäjänä Yhdysvalloissa Bostonin alueella ja omassa arjessani koronapandemia näkyy kiinteistovälitysbisneksen hiljentymisenä.

Ihmiset eivät halua panna talojaan myyntiin, koska he eivät tiedä, mitä on edessä; ehkä työpaikan menetys ja taloudellinen epävarmuus, vaikka korot ovatkin nyt ennätyksellisen alhaalla.

Jotkut myyjät eivät myöskään halua ostajia heidän taloihinsa koskettelemaan pintoja, eivätkä jotkut ostajat halua mennä toisten ihmisten koteihin.

Bostonissa ja täällä Nashuassa (New Hampshire) kaupat, ostoskeskukset, kauneusalan palvelut, kuntosalit ja koulut ovat suurimmaksi osaksi kiinni. Ruokakaupat, bensa-asemat ja apteekit ovat auki. Suurin osa ravintoloista myy ruokia asiakkaille mukaan. Kodeissa työskennellään ja opiskellaan etänä.

Mielestäni omalla asuinalueellani asuvat amerikkalaiset ottavat pandemian vakavasti ja noudattavat rajoitteita turvallisuuden takaamiseksi. Tosin, nuoret edelleen tuntuvat hengailevan laumoissa.

Pari hyvää ystäväänikin on jo ”hylännyt” minut viruksen mahdollisen leviämisen takia, ja kuntolenkit minun pitää nyt tehdä yksin.

WC-paperin hamstraaminen ihmetyttää minua suuresti. Nyt kahden viikon jälkeen WC-paperia ei ole vieläkään kauppojen hyllyissä kuten normaalisti.

Sitä pitää mennä aikaisin aamulla ostamaan, mutta aina sitä ei saa silloinkaan.

Ruuan osalta hamstraaminen tuntuu tasaantuvan, vaikka nenäliinoja, desinfiointiaineita, pastaa, riisiä, jauhoja ja säilykeruokia on välillä vaikea löytää.

Olemme täällä Yhdysvalloissa noin kaksi viikkoa teitä jäljessä ennen kuin saavutamme pandemian huipun. Katsotaan sitten, missä jamassa asiat todella silloin ovat.

Toistaiseksi ihmiset ovat edelleen ystävällisiä ja hymyileviä. Yleinen mieli on: We are all in this together!”

Matti Lintunen, Kööpenhamina, Tanska”Olen tehnyt etätöitä maaliskuun 13. päivästä asti, ja homma toimii melko hyvin, joskin nettiyhteys on vähän hitaampi, kun kaikki työkaverit ja muutkin yrittävät olla ”online” samaan aikaan.

Meillä (Ekonomien Työttömyyskassa) on joukko vakuutettuja, jotka ovat jumissa eri puolilla maailmaa eri syistä, joten heidän neuvomisessa on haasteensa. Lisaksi lomautuksia ja irtisanomisia tulee koko ajan.

Arkiaamuihini kuuluu kävelylenkki ja sama toistuu myös iltaisin. Muutoin vapaa-aikani kuluu telkkaa katsoen, ristikoita tehden ja kirjoja lukien.

Koulut ja muut julkiset tilat suljettiin 12.3. ja ainakin pojalleni seiskaluokkalaiselle Augustille etäopetus on ollut positiivinen yllätys. Tehtävät tulevat opettajilta nettiin ja sitten vaan lukemaan artikkeleita ja ratkomaan tehtäviä.

Yleisesti ottaen ihmiset ovat levollisella tuulella eikä mitään panikointia ole, paitsi juuri silloin 12.3. kun ilmoitus paikkojen sulkemisesta tuli, niin jotkut hamstrasivat ruokaa ja paperituotteita.

Käytännössa koko Tanska on nyt kiinni, ainoastaan ruoka- ja jotkut pikkukaupat sekä Take-Away paikat ovat auki.Hammaslääkäriaikanikin peruuntui enkä päässyt enää parturiinkaan.

Kulman kukkakauppiaan mukaan myyntiä ei juurikaan ole, koska juhlia ja synttäreitä on peruttu.

Sunnuntaina kävin ajelemassa, ja väkeä oli paljon kävelyllä ja autoja liikenteessä. Paikallisen ”pursseuran telakalla” olivat tutut kunnostushommissa aivan kuin ennenkin, tosin kaffetta juotiin nyt etäisyydet pitäen.

Pari hupaisaa juttua vielä. Meillä on töissä aina perjantaisin runsas aamiainen koko henkilökunnalle ja nyt kun ei päästy tästä nauttimaan, niin laulettiin porukalla netissä yhteislaulua mielen kohottamiseksi. Aika kauhealta kuullosti!

Piha- ja katupelit is back! Lapset ovat nyt selkeästi enemmän ulkona leikkimässä, ja tästä tuskin ketään on pahoillaan!”

Antero Ranta, Lontoo, Iso-Britannia”Iso-Britannia laitettiin kiinni maanantaina 23.3. Koulut ja urheilupaikat suljettiin ja ulkona liikkuminen rajoitettiin vain välttämättömään kaupassakäyntiin ja yhteen ulkoiluretkeen kodin lähellä niin että kahden metrin minimietäisyys säilyy.

Lontoon keskusta on aavemaisen tyhjä. Ravintolat ovat olleet kiinni jo hiukan pidempään, poislukien kotiinmyynti, joka on täällä merkittävä.

Vaikka ruuasta ei pitäisi olla pulaa, se on väärässä paikassa ja mikäli ostoksille ehtii vasta iltapäivällä, monet elintarvikkeet ovat siinä vaiheessa kaupoista loppu.

Ostorajoitukset ovat tulleet voimaan (1–5 tuotetta per asiakas), ja ruokatavaroiden kotiintilauksiin on minimissään kahden viikon jono.Onneksi lukuisista pienemmistä kulma- ja erikoiskaupoista löytyy tavaraa paremmin.

Työskentelen johtajana kansainvälisessä pankkikonsernissa, ja uutisten seuraamiseen menee tietysti paljon aikaa.

Täällä on paljon keskusteltu siitä, oliko hallituksen alkuperäinen, Ruotsin strategiaa lähellä oleva linja liian löysä eli kallista aikaa hukattiin.

Oikeistolainen konservatiivihallitus on nyt julkaissut niin laajan tukipaketin, että jopa oppositiossa oleva työväenpuolue on pääosin sen takana.

Väliinputoajia löytyy: yrittäjille joudutaan tekemään kokonaan uusi järjestelmä. Matka-ala on kriisissä ja kiinteistömarkkinat pysähdyksissä.

Vaikka kokonaiskustannukset selviävät vasta myöhemmin, lasku tulee olemaan huomattavan suuri eli valtion velka tulee kasvamaan suuresti täälläkin.

Muita kuin covid-19-terveydenhoitopalveluita käyttävät ja vapaaehtoisjarjestöihin tukeutuvien palvelut ovat merkittävästi huonontuneet.

Esimerkiksi äitiys-ja neuvolapalvelut ovat tällä hetkellä lähestulkoon pysähdyksissä, kiireetöntä kirurgiaa on lykätty jne.

Yksityissairaalapaikat on otettu julkisen puolen käyttöön, ja armeija rakentaa kovaa vauhtia isoa kenttäsairaalaa Lontoon Docklandsiin.

Meidän perheessä, johon vaimoni lisäksi kuuluu kaksi teinipoikaa, ensimmäinen karanteeniviikko sujui hyvin.

Pojat käyvät virtuaalikoulua ja me vanhemmat pystymme tekemään töitä kotoa käsin.

Näin ollen työ- ja koulumatkojen (30–45 min.) puuttumisen vuoksi meille jää nyt enemmän yhteistä aikaa.

Sosiaalisia suhteita on hoidettu puheluiden lisäksi virtuaalisilla drinkeillä Zoomin kautta ja lapset erinäisten videopelien välityksellä.

Yleisesti ottaen ihmiset ymmärtävät covid-19:n vakavuuden.

Karanteenin kesto mietityttää: epävirallisesti odotetaan, että koulut alkaisivat vasta kesälomien jälkeen, eli koko kesälukukausi jäisi väliin (täällä on siis kolme lukukautta).

Onneksi kummallakaan pojallamme ei ole yläasteen tai lukion päättökoetta, joten edes se stressi puuttuu.”

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut