Naispelaajat pääsivät mukaan esikuviksi Lukon koulukiertueelle: "Onhan se mahtavaa, että myös meidän sukupuolemme pääsee esittelemään tätä hienoa lajia"

Lukon pelaajat David Nemecek (oik.) ja Emilia Varpula (kuvassa vasemalla) pelasivat kouluvierailulla sählyä lasten kanssa. Paikalla oli noin 170 Pyhärannan alakoulujen oppilasta. Kuva: Eetu Setänen

Rauman Lukon perinteinen koulukiertue on taas pyörähtänyt käyntiin. Tällä kaudella kohteina ovat Rauman lähialueen koulut.

Kiertueen teemana on viime vuodelta tuttu terveiden elämäntapojen merkitys, mutta jotain uuttakin vierailuissa on.

Lukko on lähtenyt mukaan Yhtä matkaa -yhteisön toimintaan ja jakoi Pyhärannan alakoululaisille heijastinliivejä turvaksi liikenteeseen. Liivejä jakamassa olivat Lukon pelaajista David Nemecek, Niklas Ylitalo ja Emilia Varpula.

Tähän liittyy kiertueiden toinen uutuus: mukana on ensimmäistä kertaa myös naisten liigajoukkueen pelaajia.

– Naisten osallistumisesta on ollut ennenkin puhetta, mutta toteutus on jäänyt piippuun. Nyt saimme homman maaliin asti, Lukon markkinointi- ja tapahtumajohtaja Mikael Eklöf kertoo.

Eklöfin mukaan taustalla on syventynyt yhteistyö Rauman Lukko Oy:n ja Rauman Lukko ry:n välillä. Oy:n alla ovat miesten liigajoukkue ja A-nuoret, ry:n alla puolestaan naisten liigajoukkue ja juniorit B-junnuista alaspäin.

– Moni raumalainen ei hahmota näitä rajoja, ja toisaalta miksi pitäisikään hahmottaa. Yhtä Lukko-perhettähän tässä ollaan, Eklöf huomauttaa.

Tasa-arvo ja naisurheilun arvostus on ollut tasaisin väliajoin esillä urheilumediassa viime vuosina. Eklöfin mukaan naispelaajien osallistuminen kouluvierailuille ei johtunut kuitenkaan julkisesta keskustelusta, vaan Juniorilukon aktivoitumisesta.

Lukon naisten joukkueen kapteeni Maija Koski on innoissaan naisten pääsemisestä mukaan kouluvierailuille.

– Onhan se mahtavaa, että myös meidän liigajoukkueemme ja sukupuolemme pääsee mukaan esittelemään tätä hienoa lajia. Jos se vaikka innostaisi tyttöjä mukaan jääkiekkoon, Koski toteaa.

Koski kehuu Juniorilukon markkinointi- ja viestintäpäällikön Mikko Aikon panosta nais- ja tyttökiekkoilun profiilin nostamisessa Raumalla. Aikon aikana Lukko on muun muassa käynnistänyt tyttökiekkoilun kuluvan vuoden alussa.

– Jotenkin tuntuu, että asiat sujuvat jouhevammin. Ainakin on itse helpompi tulla treeneihin, kun ei tarvitse miettiä, mistä saataisiin rahaa ja näkyvyyttä. Joku muu on jo miettinyt sitä, Koski kiittelee.

"Onhan se mahtavaa, että myös meidän liigajoukkueemme ja sukupuolemme pääsee mukaan esittelemään tätä hienoa lajia. Jos se vaikka innostaisi tyttöjä mukaan jääkiekkoon."

Koski arvioi Lukon naisten kotiotteluiden katsojamäärien olevan pienessä nousussa – ja arvioi oikein.

Tämän kauden kuudessa Lukon naisten kotipelissä katsojakeskiarvo on ollut 82, kun viime kaudella luku oli 53.

Lukon viimeisessä kotiottelussa Turun Palloseuraa vastaan oli 163 katsojaa, joka on samaa tasoa esimerkiksi Lukon A-nuorten kanssa.

– On upea juttu, että tyttökiekkolaisia on käynyt katsomassa pelejä ja saamme olla heille esikuvia, Maija Koski hehkuttaa.

Raumalle Kuortaneen ja Hämeenlinnan kautta siirtynyt Emilia Varpula kertoi Pyhärannan kouluvierailulla aloittaneensa itse jääkiekon poikien joukkueessa, jota hänen isänsä valmensi.

Kun lapset saivat vapaasti kysellä pelaajilta, heitä kiinnosti muun muassa, millaista oli ennen vanhaan, kun Pyhärannan oma poika Niklas Ylitalo kävi koulua.

–  Ei siitä nyt niin kauan ole, Ylitalo, 19, naurahti.

Lisäksi selvisi, että Varpula käy vapaa-ajallaan joukkuekaverien kanssa heittelemässä frisbeegolfia.

Tsekkipuolustaja Nemecek taas paljasti laulavansa suihkussa ja että Lukon suursyömäri on Slovakian härkä Kristian Pospisil.

Eniten riemua aiheuttaneen vastauksen antoi kuitenkin yksi oppilaista, kun Lukossa työharjoittelussa oleva Paavo Tuovinen kysyi, tietääkö kukaan mitä on perinneruoka matikkakeitto (pieksämäkeläinen kalakeitto).

– Se on keitettyä vettä, johon heitetään matikankirja.

David Nemecekin, Niklas Ylitalon ja Emilia Varpulan nimikirjoittamat kortit olivat haluttua tavaraa Pyhärannan koulukiertueella.

Lukon kotiottelut tällä viikolla:

Miesten Liiga:

  • Lukko–KooKoo keskiviikkona 23.10. kello 18.30
  • Lukko–TPS perjantaina 25.10. kello 18.30

Naisten Liiga:

  • Lukko–KalPa lauantaina 26.10. kello 15
  • Lukko–Kärpät sunnuntaina 27.10. kello 15.15