Naisten liigakauteen valmistautuva Lukko koki kansainvälisen kenraaliharjoituksen

Ruotsin pääsarjassa pelaavan Tukholman AIK:n kohtaaminen huipensi Lukon leirin Ruotsissa. Kuva: Elina Saarenmaa

Naisten jääkiekkoliiga alkaa lauantaina.

Liigan valmistautuva Lukon joukkue sai alle mukavan kansainvälisen harjoituskauden, kun raumalaiset kohtasivat vastustajia niin Venäjältä kuin Ruotsista.

Peli SK Gornyita vastaan vastaan järjestyi elokuussa yllättäen, kun Suomessa leireillyt Venäjän pääsarjajoukkue etsi vastustajia ja piipahti Raumallakin.

Leiriä Ruotsiin Lukko sen sijaan alkoi suunnitella jo keväällä. Idean heitti ilmoille joukkueen valmentajistoon kuuluva Vesa Kaukola.

– Ja hyvä idea olikin. Kun sitten olin yhteydessä Tukholman seudulle, vastustajia löytyi yllättävän helposti, Lukon päävalmentaja Marko Toivonen kertoo.

Ottelut Ruotsin pääsarjassa pelaavaa Tukholman AIK:ta ja toiseksi korkeimman sarjatason Haninge Anchorsia vastaan palvelivat Lukon valmistautumista liigakauteen mainiosti.

Haninge Anchorsin Lukko kaatoi lukemin 7–0, mutta AIK oli yhtä selkeästi parempi luvuin 10–2.

– Haningea vastaan pystyimme tekemään maaleja, joten se kävi hyökkäyspelin harjoittelusta.

– AIK-ottelu taas oli hyvää puolustuspelioppia. Se oli selkeästi kovin joukkueista, jotka kohtasimme harjoituskaudella, Toivonen toteaa.

Monivuotinen liigapuolustaja Marko Toivonen otti täksi kaudeksi Lukon naiset komentoonsa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kansainväliset ottelut kiinnostavat naiskiekonkin puolella, sillä Lukon joukkueenjohtaja Elina Saarenmaan mukaan myös Englannista kysyttiin Lukon halukkuutta harjoitusotteluun.

Ulkomailla pelattavissa otteluissa on tietysti aina omat kulunsa, mutta joukkueelle ne ovat erityisiä kokemuksia.

– Pelien lisäksi oli tarkoitus, että joukkue saa olla yhdessä. Se on tärkeä asia tulevaisuutta ajatellen, tietää Toivonen, joka pelasi itse lähes 350 liigaottelua muun muassa Lukon ja Ässien paidassa.

Lukon parhaat maalintekijät harjoituskaudella olivat kolme osumaa naiseen tehneet Elviira Ylitalo ja Emilia Varpula. He kuuluvat Lukon nimekkäimpiin pelaajahankintoihin.

Ylitalo, 21, palasi Espoon Bluesissa vietetyn kauden jälkeen Raumalle ja Lukon kapteeniksi.

Kuortaneella ja HPK:ssa kiekkoillut Varpula, 18, puolestaan tuli Lukkoon kehittymään ja hakemaan isoa roolia.

Uusia pelaajia Lukossa ovat myös maalivahti Johanna Niemi, 31, (Lempäälän Kisa), puolustajat Rosa-Maria Leino, 18, (Panelian Raikas) ja Kati Rein, 21, (JYP) sekä hyökkääjät Tuuli Ollikainen, 16, ja Veera Ollikainen, 16, (Saimaan Pallo) ja Karoliina Vuorenmaa, 24, (Lapuan Virkiä).

”Pelien lisäksi oli tarkoitus, että joukkue saa olla yhdessä. Se on tärkeä asia tulevaisuutta ajatellen.”

Lähtijäpuolella kovimmat menetykset ovat maajoukkuepelaajat Eveliina Suonpää ja Susanna Tapani. Mari Tervala lähti Sveitsiin sekä Inka-Julia Laine ja Jonna Tapaninen Loimaalle.

– Muutamalle vahvistukselle on haku koko ajan päällä, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Toivonen ilmoittaa.

Ylitalo linjasi hiljan Lukon tiedotustilaisuudeksi kauden yhdeksi tavoitteeksi, että joukkueeseen muodostuu hyvä, sitoutunut ja työteliäs ilmapiiri.

Hän uskoi, että kaiken mennessä nappiin Lukko pystyisi taistelemaan pudotuspelipaikasta Naisten Liigassa.

Se vaatisi kymmenen joukkueen sarjassa sijoittumista kuuden parhaan joukkoon. Avausviikonloppu antaa heti viitteitä Lukon tasosta, sillä Oulussa vastaantulevat KJT Haukat ja Vaasan Sport eivät lukeudu sarjan kärkipään joukkueisiin.

– Ainakin minä olen positiivisin mielin. Luotan siihen nippuun, mikä meillä tällä hetkellä on ja molempia pelejä lähdetään voittamaan, Toivonen toteaa.

Naisten Liiga alkaa lauantaina turnauksella Oulussa. Lukon ensimmäinen kotipeli on 15.9. HPK:ta vastaan.