Naisten Pankki pitää ”matalan kynnyksen taidehuutokaupan” sunnuntaina

Naisten Pankin Rauman-solun puheenjohtaja Merja Helkelä soisi ihmisten laajemminkin osallistuvan hyväntekeväisyyteen. Kuva: Elina Helkelä

Naisten Pankin Rauman-solu järjestää yhteisön 10-vuotisen toiminnan kunniaksi taidehuutokaupan sunnuntaina 8.10. Rauman Vanhalla Opistolla.

Ohjelmalliseen hyväntekeväisyystilaisuuteen on saatu huutokaupattavaksi noin 20 taideteosta paikallisilta taiteilijoilta.

– Osa on lahjoitettuja, ja osan olemme hankkineet omakustannushintaan. Olemme pyrkineet siihen, että valikoimassa olisi eri hintaisia teoksia, jotta mahdollisimman moni voisi hankkia taidetta kotiinsa. Tämä on siis matalan kynnyksen taidehuutokauppa, Rauman-solun puheenjohtaja Merja Helkelä selvittää.

Huutokaupattavien teosten joukossa on grafiikkaa, maalauksia ja keramiikkaa. Jokaiseen teokseen liittyy oma tarinana, jonka taiteilija on kirjoittanut teosesittelyyn.

Tapahtumassa kuullaan myös Naisten Pankin toiminnasta. Yhteisön jäsen Jutta Ruusunen kertoo muun muassa mitä yhteisö on saanut aikaan Ugandassa.

Lauluyhtye Impromptum esiintyy ennen taidehuutokaupan alkua.

Naisten Pankki on järjestänyt ennenkin taidehuutokauppoja eri puolilla maata. Raumalla vastaava tilaisuus järjestettiin viimeksi kolmisen vuotta sitten Lönnströmin taidemuseossa.

Silloin Naisten Pankin hyväntekeväisyysrahasto karttui yli 1 000 eurolla.

Jo kymmenen vuotta toiminut Naisten Pankki tukee kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa kestävän kehityksen periaattein.

Tällä hetkellä yhteisöllä on Suomessa noin 3 000 vapaaehtoista, jotka toimivat eri puolilla maata noin 40 solussa.

– Olemme saaneet kymmenessä vuodessa kerättyä kehitysmaille rahaa yli 12 miljoonaa euroa. Avustukset ovat menneet perille kohteisiin Kirkon ulkomaanavun kautta. Avun piirissä on ollut yli 200 000 ihmistä. Nytkin meillä on menossa kahdeksan hanketta kuudessa eri kehitysmaassa, Helkelä kertoo.

Kymmenen vuoden aikana Naisten Pankki on kartuttanut avustusrahastoaan monin eri tavoin. Rauman-solu on ollut vuosien aikana hyvin aktiivinen järjestämään erilaisia tempauksia.

– Kävele naiselle ammatti, Lue naiselle ammatti, Ui naiselle ammatti, Joogaa naiselle ammatti...puheenjohtaja luettelee.

Sunnuntaina marraskuun 19. päivä Naisten Pankin Rauman-solu järjestää Lapin työväentalolla Laula naiselle ammatti -yhteislaulutilaisuuden, joka alkaa kello 16. Hyväntekeväisyystempauksessa laulattajana on Jukka Ritakorpi.

– Osallistumme myös kaikkien raumalaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen yhteisiin joulumyyjäisiin marraskuun loppupuolella.

Merja Helkelä on kuulunut itse viitisen vuotta Naisten Pankin jäsenistöön, johon voi kuka tahansa liittyä mukaan. Aktiivijäseniä Rauman-solussa on nyt noin kymmenen.

Hän muistuttaa, että hyväntekeväisyyteen ei tarvitse panostaa suuria summia.

– Soisi, että ihmiset lähtisivät laajemmin mukaan hyväntekeväisyystoimintaan. Siitä tulee itselle niin hyvä mieli, kun huomaa, miten vähäpätöisilläkin asioilla saadaan kehitysmaissa aikaan aivan valtavasti!

Naisten Pankki 10 vuotta – unelma elää -taidehuutokauppa Vanhalla Opistolla, Vähäkoulukatu 8, su 8.10. klo 14–16.30. Liput ovelta 10 e (käytetään lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen). Lipun hintaan sisältyvät cocktailpalat.