Näyttely Raumalla on toiveiden täyttymys

Taidenäyttely Raumalla on ollut Katriina Uusitalon ja Kalle Lahtisen pitkäaikainen haave. Nyt se viimein toteutui, kun Lohjan taideyhdistyksessä vaikuttavat taiteentekijät avasivat näyttelyn kirjastossa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Rauman pääkirjastoon yhteistä näyttelyä maanantaina koonneet Katriina Uusitalo ja Kalle Lahtinen painiskelivat positiivisen ongelman kanssa: töitä oli tullut matkaan niin paljon, että välttämättä kaikki eivät mahtuneet rajalliseen näyttelytilaan.

– Viedään loput sitten takaisin, sanoo Uusitalo.

Kahta aktiivista taiteen tekijää yhdistää Rauma, näyttely onkin ollut Lohjan taideyhdistyksessä vaikuttavien taiteentekijöiden pitkäaikainen haave.

Lohjalla asuva Lehtinen on Raumalta kotoisin, turkulainen Uusitalo kävi Raumalla vain syntymässä, mutta vietti lapsena ja nuorena paljon aikaa näillä main.

– Jotenkin Rauma on aina ollut mielessä ja tänne on jäänyt tunneside, Uusitalo sanoo.

Kalle Lehtinen on ollut poissa kaupungista jo 60 vuotta, mutta Rauman giäl taittuu yhä mallikkaasti.

– Paikalla, jossa on syntynyt ja kasvanut, on oma merkityksensä, hän sanoo.

Lahtisen lapsuuteen Raumalla kuului piirtäminen.

– Sairastelin paljon lapsena, ja kun minusta ei ollut pallon perässä juoksemaan, piirsin.

Poika sai kannustustakin, mutta ei kuitenkaan koskaan hakeutunut alan opintoihin. Uransa hän teki mainosalalla.

Näyttelytöiden joukossa on muisto nuoruudesta Raumalla, vintagetaulu, kuten hän itse sanoo. Se on vuonna 1957 valmistunut tussipiirros Tulliportti, joka aikanaan oli esillä Otan koululla.

– Työ sai ensimmäisen palkinnonkin.

Tussipiirrokseen on kuvattu yksityiskohtaisesti Porin tulliportti sekä Vanhan Rauman rakennuksia 1700-luvulta.

– Tuossa on porvari Närvelinin talo, tuossa leipuri Mandelin. Tutkin nuorena innokkaasti Rauman historiaa, Lahtinen kertoo.

Hän on tuonut näyttelyyn muitakin Rauma-aiheisia töitään, öljyvärimaalauksiin on kuvattu Kirstin talon puutarha sekä Naulamäki. Pistemaalauksella tehty luostarikirkko on uusi teos.

– Sen tein varta vasten tähän näyttelyyn.

Kalle Lahtisen maalaus luostarikirkosta valmistui varta vasten Rauman näyttelyyn.

Esittävien kaupunkinäkymien ohella Lahtinen maalaa abstrakteja öljyvärimaalauksia.

Katriina Uusitalon tekniikoita ovat akvarellit, akryylimaalaus ja sekatekniikka, joissa vanhat akvarellimaalaukset saavat uuden pohjustuksen ja pinnan.

– Näin saan hyödynnettyä vanhat maalaukseni. Olen hirmuisen tuottelias, ja teen taidetta päivittäin. Yritän myös uudistua jatkuvasti ja käyn paljon kursseilla.

Taiteessa pätevät Uusitalon mukaan samat lainalaisuudet kuin kirjallisuudessa: muilta saa lainata.

– Tutkin taidenäyttelyissä muiden tekijöiden tekniikoita.

Myös kursseilta tarttuu aina mukaan jotain omaan tekemiseen.

Uusitalon tärkein innoittaja ja inspiraation lähde on luonto. Aiheena ovat usein metsä, puut, kukat ja maisema. Viimeisimmissä maalauksissa kädenjälki on kallistunut ekspressionismin suuntaan.

Molemmat näyttelyn taiteilijat ovat tehneet elämäntyönsä yrittäjinä. Uusitalo uskaltautui lopulta pitkän harkinnan jälkeen hyppäämään yrityselämästä jo ennen eläkeikää.

– Nyt olen vapaa taiteilija.

Ensimmäisen näyttelynsä hän piti turkulaisessa Cafe Artissa vuonna 2009. Uusitalolla on työhuone Virkkalan Kalkki-Petterissä, vuonna 1897 valmistuneessa entisessä kalkkitehtaassa Lohjalla. Hän teoksiaan on Instagramin ohella myös taiteen verkkokaupassa Taikossa.

Katriina Uusitalon ja Kalle Lehtisen taidetta Rauman pääkirjastossa 27.6. saakka.

Katriina Uusitalo hakee inspiraationsa luonnosta.