Nico Rinne hyödynsi pitkää uraansa jalkapalloilijana ja kouluttautui urheilufysioterapeutiksi

Nyt omalla alallaan oleva raumalainen tekee työtä rakkaudesta lajiin.

Pitkään Porissa omaa vastaanottoa pitänyt urheilufysioterapeutti Nico Rinne palasi kotikaupunkiinsa ja siirsi vastaanottonsa Kunto-Rauman tiloihin. Nyt hän toivoo, että saisi toiminnan pyörimään mahdollisimman hyvin. - Olisi tosi kivaa, jos saisin vapaa-aikaan jokusen tunnin lisää, hän toteaa hymyillen.

Nico Rinteen nimi lienee raumalaisille tutuin jalkapallon kautta. Pelikentillä hän vaikuttaa edelleen, mutta ei enää pelaajana.

Rinne, 32, työskentelee nykyään urheilufysioterapeuttina ja fysiikkavalmentajana.

Hän avasi loppuvuodesta oman vastaanoton Kunto-Rauman tiloissa. Sitä ennen raumalaisella oli Porissa oma vastaanotto ja valmennuksessa useampia urheilujoukkueita.

Joukkueista tunnetuin lienee kolme vuotta jalkapallon ykkösdivisioonassa pelannut Musan Salama.

– Vapaa-aika jäi aika vähiin. Parhaimmillaan minulla oli kuusi joukkuetta, joista kolme oli cheerleading-joukkueita, Rinne kertoo.

Ajatus kotikaupunkiin palaamisesta alkoi kypsyä mielessä, sillä hän ei kokenut, että Porista tulisi hänen ”päätepysäkkinsä”.

Rinne pelasi jalkapalloa vuosikaudet Pallo-Iirojen edustusjoukkueessa. Urheiluhierojan ja fysioterapeutin ammattiin hän hakeutuikin pitkän jalkapallouransa innoittamana.

– Itselläni oli melkoinen lista erilaisia tuki- ja liikuntaelimistön vammoja, joten ne ongelmat olivat tuttuja.

Vuonna 2015 Rinne kouluttautui Turussa urheiluhierojaksi ja aloitti vielä samana vuonna fysioterapiaopinnot Porissa.

Tuohon aikaan hän pelasi itse vielä MuSassa.

Rinne pääsi lopettamaan peliuransa kotikaupungissa sarjanousuun vuonna 2018. Pallo-Iirot juhli kauden päätteeksi paluuta Kakkoseen.

Keskikentän terrieri löi nousujuhlissa nappulakengät naulaan.

– Vuosina 2020–2021 erikoistuin Lahdessa sertifioiduksi urheilufysioterapeutiksi. Koulutus vei minut lopullisesti mennessään ja tunsin, että olen nyt omalla alallani.

Loppuvuodesta 2022 Rinne palasi Pallo-Iiroihin uudelleen, tällä kertaa taustajoukkoihin.

Hän on toiminut marraskuusta lähtien Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkueen fysiikkavalmentajana. Sen lisäksi hän pyörittää omaa vastaanottoaan Kunto-Raumassa, kauppakeskus Potkurin yläkerrassa.

Työpäivät venyvät usein pitkiksi. Kotona mies on usein vasta iltayhdeksän jälkeen.

Työpäivä alkaa yleensä kello 10–12 välillä aamupäivällä, jolloin Rinne ottaa vastaan fysioterapia- ja hieronta-asiakkaita. Heidän joukossaan on niin urheilijoita kuin istumatyötä tekeviäkin.

– Vastaanotolleni voivat tulla ketkä tahansa, iästä tai taustasta riippumatta.

Asiakastyötä Rinne tekee noin kello 17 saakka, minkä jälkeen hän käväisee kotona syömässä ja vaihtamassa ylleen eri verkkarit. Sen jälkeen hän polkaisee Äijänsuolle.

Maanantaisin ja torstaisin Pallo-Iirojen harjoitukset kestävät 2,5 tuntia, ja siitä ainakin puolitoista tuntia on fysiikkavalmentajan vastuulla. Muina päivinä treenit ovat hieman lyhyemmät.

– Päävalmentajan kanssa suunnitellaan pääkohdat, mutta minulla on kuitenkin omat vastuualueeni sekä harjoittelussa että matseissa.

Keskiviikko ja sunnuntai ovat ainoita päiviä, jolloin Rinne ei ole mukana jalkapallokuvioissa. Kesällä sekin tosin muuttuu, sillä pelejä on ripoteltu Kakkosen pelikalenteriin ”miten sattuu”.

Kiireiset päivät eivät Rinnettä haittaa, sillä hän on kasvanut aktiiviurheilijan rytmissä, jota tahdittavat harjoitukset ja pelit.

Lisäksi hän sanoo tekevänsä työtään rakkaudesta lajiin.

Rinne myöntää, ettei hän ole enää moneen vuoteen katsonut jalkapallopelejä pelin kannalta, vaan hän seuraa, miten pelaajat liikkuvat.

Teknologia on vyörynyt urheiluun, eikä Pallo-Iirot ole poikkeus.

– Saan padiini jokaisesta pelaajasta syke- ja gps-tiedot, joten tiedän, miten kovalla rasituksella he ovat ja paljonko he ovat juosseet.

Nykyajan jalkapallo on Rinteen mukaan niin räjähtävää ja nopeatempoista, että pelaajalla on suuri riski saada erilaisia lihasperäisiä vammoja, kun lihakset eivät pysy vauhdissa mukana.

Eniten vammoja jalkapalloilijat saavat takareisiin, polviin ja nilkkoihin.

Rinne pitää tärkeänä sitä, että mahdollisen loukkaantumisen sattuessa vammaa hoidetaan kuntoutuksen avulla, ei särkylääkkeillä tai harjoitus- ja pelitauoilla.

Erityisesti lasten ja nuorten kohdalla olisi hyvä, että ihmiset ymmärtäisivät, miten tärkeää on hoitaa kaikenlaiset krämpät kuntoon nuorena, ettei niistä tule aikuisena kroonisia ongelmia.

Lasten ja nuorten yleisen liikunnallisuuden väheneminen on osittain johtanut siihen, ettei nuori keho kestäkään lajiharjoittelussa.

Pitäessään omaa vastaanottoa Porissa Rinne tunsi olevansa yksinyrittäjä sanan varsinaisessa merkityksessä.

Nyt hänellä on Kunto-Raumassa kollegoja, joilla on samanlainen tausta jalkapalloilijana kuin hänelläkin.

Työyhteisöstä huolimatta Rinne tuntee työskentelevänsä aika ajoin yksinään, sillä kuntoutusasioiden suunnittelu on varsin yksinäistä puuhaa.

– Myönnän, että kannan myös jonkinlaista henkilökohtaista taakkaa pelaajien vammoista ja kuntoutumisesta. Tosin enää en ajattele niin naiivisti kuin uran alkuaikoina, jolloin kuvittelin pystyväni pelastamaan aivan kaiken. Vuosien kuluessa olen huomannut, ettei se ihan niin mene, Nico Rinne toteaa hymyillen.

Liike-elämässä tapahtuu -juttusarjassa kerromme Rauman seudun yritysten kuulumisia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut