Niemen Tapsa jatkaa Nyyperinä yksin

Muurhaoda miähe -näytelmästä irrotetusta hahmosta on tullut oleellinen osa Niemen persoonaa.

Pitsiviikolla vuonna 1996 sai kantaesityksensä raumalaisen tietokirjailijan Tapio Niemen kirjoittama kahden miehen näytelmä Muurhaoda miähe.

Tuosta 25 vuoden takaisesta tapahtumasta alkoi raumalaisten "murremiekkosten" Niemen (apteekkari Samuel Nyyper) ja Hannu Heinon (dosentti Nils Brander), yhteistyö esiintyvinä taiteilijoina.

Niemi kirjoitti näytelmänsä Nyyperistä ja Branderista Rauman historiaan ja Nortamon jaarituksiin perustuen.

– Loput keksin itse. Tuohon aikaan oli menossa oikea murrebuumi ja näin ollen murrenäytelmälle oli selvä sosiaalinen tilaus, Niemi muistelee.

Jo saman kesän lopulla Nyyperiä ja Branderia pyydettiin kotiseututapahtumaan Rauma-saliin juttelemaan niitä näitä Rauman kielellä.

Siitä lähtien kaksikko esiintyi yli 1 500 tilaisuudessa kaikkiaan 22 vuotta aina Heinon kuolemaan saakka eli vuoteen 2019.

Sen jälkeen Niemi on esiintynyt Nyyperinä yksinään.

– Ensimmäinen kertani lavalla ilman Hanskia oli hyvin murheellinen. Meillähän synkkasi esityksessä aina todella hyvin. Hanski oli lisäksi lähes kanonisoinut Branderin hahmon, joten kukaan muu ei ole voinut Branderia esittää, vaikka moni minulle sellaista ehdottikin, hän toteaa.

Niemi kuitenkin myöntää miettineensä kokonaan uusien tyyppien luomistakin, vaikkei se hänen mukaansa ole vielä ajankohtaista.

– Se synnyttäisi kokonaan uuden tunnemaiseman.

Heinon poismeno merkitsi sitä, että Niemen piti muuttaa murre-esitystä yhdelle miehelle sopivaksi.

– Jos aiemmin meillä oli Hanskin kanssa esityksessä käsikirjoitettua runkoa 25 prosenttia, ja loput improvisaatiota, niin nyt joudun käsikirjoittamaan tekstiä enemmän. Juttu kun ei saa katketa kuin muutamaksi sekunniksi, hän naurahtaa.

Aiheet murrejutusteluunsa Niemi saa Rauman historiasta sekä ajankohtaisista, ihmisiä puhuttavista aiheista.

– Minulla on tapanani etsiä vielä saman päivän sanomalehdistä aiheita, joilla esitykseen saadaan tuoretta lähestymiskulmaa.

Ennen ja jälkeen koronasulun Niemellä ehti olla toistakymmentä keikkaa, pääasiassa Raumalla, mutta myös muilla paikkakunnilla.

– Seuraavaksi esiinnyn Maskussa.

Nyyperillä on Niemen mukaan keikkoja tasaisesti ympäri vuoden. Hänet on jo nyt buukattu joihinkin syyskauden tilaisuuksiin.

Niemi rakentaa Nyyper-hahmon ympärille "paketteja", jotka voidaan kulloinkin räätälöidä tilaajan haluamaan muotoon.

– Olen usein tehnyt niin, että vedän ensin siviilit päällä kaupunkikierroksen, minkä jälkeen puen Nyyperin roolivaatteet ylleni ja vedän murre-esityksen asiakkaan osoittamissa tiloissa.

Apteekkari Nyyperin vetimiin pukeutuessaan Niemi kertoo usein ajattelevansa kaveriaan Hannu Heinoa, joka ei murrehupailuun enää osallistu.

– Pitää vain sopeutua siihen, että esiinnyn nyt yksinäni. Ennen esitykseni alkua yritän myös päästä oikeaan tunnelmaan – ja kadota 150 vuoden takaiseen Raumaan.

Vilkkaamman keikkasyksyn toivossa

– Jos viime vuosi oli yhdellä keikalla mitattuna "hiljainen", niin tätä vuotta voisi kutsua jo vilkkaaksi. Olenhan tehnyt peräti jo pari keikkaa tämän vuoden puolella, nauraa raumalainen taikuri Pauli Rintanen.

Jo kolmatta vuosikymmentä yleisölle esiintynyt, Maagiset-taikurikaksikkoon kuuluva Rintanen, aloitti taikurin hommat yläasteikäisenä pojankloppina.

Esiintymiskeikat veivät hänet ja Lauri Nordbergin usein eri puolille Suomea, pääasiassa kuitenkin Etelä- ja Länsi-Suomeen.

Maagiset ovat edelleen jatkaneet esiintymistä yhdessä ja erikseen, vaikka nykyään leipä tulee molemmille ihan muusta kuin taikatempuista.

Siitä huolimatta, että alkava syys-talvikausi näyttääkin koronatilanteen osalta jo valoisammalta, Rintanen ei kuitenkaan usko, että tästä vuodesta ehtii enää tulla esiintymisten puolesta huippuvuotta.

– Kunhan rokotekattavuus paranee, ja jyrkimmistä rajoituksista päästään irti, niin joitain keikkoja varmasti tulee. Uskon, että firmatkin taas alkavat järjestää pikkujouluja ja muita tilaisuuksia.

Raumalainen stand up -koomikko Joel Tervonen luottaa myös siihen, että alkava juhlakausi on jo valoisampi kuin viime syksy.

– Viime syksy oli pikkujoulujen osalta todella hiljainen verrattuna koronaa edeltävään aikaan. Jotkut taisivat joitakin etäpikkujouluja viettää. Onneksi teen stand up -keikkoja lähinnä harrastuspohjalta, joten tyhjä esiintymiskalenteri ei tuottanut minulle tuskaa.

Viime viikkoina Tervosen puhelin on alkanut soida ja koomikkoa on pyydetty esiintymään myös muihin tilaisuuksiin kuin pikkujouluihin.

– Ei tästä syksystä sellaista kuitenkaan tule kuin ennen koronaa.

Hän kertoo käyttäneensä korona-ajan oman esiintymisensä hiomiseen ja juttujen käsikirjoittamiseen.

– Uskon, että pikkuhiljaa tästä päästään taas normaaliin esiintymisrytmiin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut