Niina toteutti joulumaan raumalaisille

Niina Tapalan joulumaassa on paljon kivoja yksityiskohtia, joita voi bongata ikkunasta. Kuva: Hans Lehtinen

Moni Kuninkaankatua kävellyt on jo ehtinyt ihastella Silmäoptikot Palmun viereiseen näyteikkunaan ilmestynyttä joulumaata.

Näkymä on kuin suoraan joulusadusta: Lumihuippuisten vuorten siimeksessä on jouluaiheisia figuureja, tonttuja, poroja, kauniita pieniä rakennuksia valoineen sekä joulupukin joulujuna, joka porhaltaa kovaa vauhtia vuorten halki lastinaan komea lahjakuorma.

Joulumaan on toteuttanut ja kustantanut kaikkien raumalaisten, erityisesti lasten, iloksi Niina Tapala.

– Vanha Rauma -yhdistys pyysi minua rakentamaan joulukalenteri-ikkunoiden pääikkunan, johon tulee tietoa kaikista 24 joulukalenteriluukusta, jotka avautuvat Vanhassa Raumassa joulukuussa.

– Yli 20 vuoden ajan olen kerännyt erilaisia joulufiguureja, joista lasten ollessa pieniä rakentelimme joka joulu yhdessä joulumaan. Ajattelin, että nyt ne pääsisivät taas esille varastosta, Niina selvittää.

Monet figuureista ja joulutaloista on hänen matkatuliaisiaan eri puolita maailmaa.

Niina kiinnittää jouluikkunaansa karttaa, josta voi käydä tarkistamassa, missä Vanhan Rauman joulukalenteri-ikkunat sijaitsevat. Kuva: Elina Helkelä

Niinalta kului joulumaan kaikkien osien valmistamiseen melkein kuukauden päivät.

Paikallinen rautakauppa lahjoitti styrox-levyt, joista Niina leikkasi kuumalankaleikkurilla valkoisia vuoria ja kukkuloita, joiden tausta on valaistu.

Katokseen hän kiinnitti lediketjun tähtitaivaaksi ja ripotteli tekolunta kaiken kruunuksi.

Varsin suuritöisen jouluikkunan kaikkien elementtien paikalleen asettelussa meni aikaa melkein viikko.

Niinan joulumaassa on nyt paljon hauskoja yksityiskohtia, joita katsojien on mukava ikkunasta bongata.

– Tarkoituksena on, että joulumaassa saadaan kuulumaan vielä joulumusiikkia. Näin tunnelma olisi vieläkin jouluisampi.

Niina Tapala on mielissään siitä, että hänen vaivannäkönsä on huomattu ja ikkunaa ovat monet käyneet ihastelemassa. Siitä on jaettu kuvia myös sosiaalisessa mediassa.

– Toivottavasti ainakin lapset tykkäisivät siitä. Olen valmis toteuttamaan ikkunan ensi vuonnakin, mikäli minulta sitä pyydetään, hän naurahtaa.

Vanha Rauma -yhdistyksen joulukalenteri-ikkunat avautuvat kukin kerrallaan eri puolilla Vanhaa Raumaa. Niiden tarkat sijaintipaikat löytyvät julisteesta, joka on kiinnitetty Niinan joulumaaikkunaan.

Myös Lapin Ylisenpään kylät ovat jälleen lähteneet toteuttamaan kyläjoulukalenteria, joka aukeaa jo kuudennen kerrran.

Talojen pihapiirissä on jouluasetelma, joka avautuu vuorollaan aattoon asti. Yhteistä jokaiselle luukulle on erottuva päiväys ja valaistus.

Asetelmia saa käydä ihastelemassa iltakävelyllä. Kodiksamin, Mäentaan, Kuolimaan ja Sukkalan kylien lisäksi tempaukseen liittyy tänä vuonna mukaan naapurikylä Kaukola.