Ninnon pizzauunilla on italialainen sydän

Ninno Zangana (vas.) on tyytyväinen Joel Georgen muuraamaan pizzauuniin, joka on sijoitettu niin, että asiakkaatkin näkevät uunissa palavan elävän tulen. Kuva: Elina Helkelä

Euralaisen Trattoria La Mia Bellan omistajan Mohamed ”Ninno” Zanganan suuri unelma on toteutunut. 

Kymmenen vuotta hän haaveili puilla lämmitettävästä aidosta pizzauunista, ja nyt sellainen on hänen ravintolassaan.

Suoraan Italiasta tulleen uunisydämen muuraustyö Ninnon ravintolakeittiöön on juuri valmistumassa, ja tämän viikon lopulla hän pääsee paistamaan ensimmäiset koepizzansa uunin noin 450-asteisessa kuumuudessa.

– Pizzan oikeaoppinen paistolämpötila pitää olla yli 400 astetta. Muuten pizza kuivuu, Ninno tietää.

Uuden uuninsa vuoksi hän on joutunut hieman muuttamaan aitojen italialaisten pizzojensa pohjan koostumusta, jotta puu-uunin antama ainutlaatuinen maku pääsisi niissä paremmin esille.

Muhkean uunin on muurannut New Yorkista Suomeen ja Eurajoelle vuonna 2007 muuttanut Joel George.

Päätyönään suomalaisia innovaatioita Yhdysvaltoihin myyvä Joel on tehnyt muurarintöitä jo 2000-luvun alusta lähtien, pääasiassa kesäisin.

– Olen muurannut muiden muassa takkoja, piippuja ja leivinuuneja. Pizzauunin muuraustyö on minulle nyt ensimmäinen lajissaan, Joel selvittää.

Norded-yrityksen perustanut mies on valmistunut koneenrakennusinsinööriksi, minkä lisäksi hän on opiskellut SAMKissa kansainvälistä kauppaa.

– Olen sukumme ainoa, joka on palannut takaisin esi-isieni seudulle, naurahtaa Joel viitaten hänen eurajokelaisiin sukujuuriinsa.

Satakunnassa ei tiettävästi ole tällä hetkellä muita vastaavanlaisia puulämmitteisiä pizzauuneja kuin euralaisen Trattoria La Mia Bellan keittiössä on.

Puulämmitteisen pizzauunin sijoittaminen ravintolakeittiöön ei ollut mikään pikkujuttu.

Ninnon vaimo Miia Zangana joutui pyörittämään melkoista paperirumbaa, ennen kuin hankkeelle saatiin kaikki tarvittavat luvat.

– Ensin kysyimme lupaa tietenkin vuokranantajaltamme. Sen jälkeen piti olla yhteydessä rakennus- ja terveystarkastajiin sekä paloviranomaisiin, Miia luettelee.

Uunisydämen nostaminen sisälle ravintolaan oli myös oma projektinsa. Sitä varten ravintolasta jouduttiin irrottamaan yksi iso ikkunakin.

– Olen tyytyväinen siihen, miten Joel onnistui sijoittamaan uunin niin, että nyt asiakkaatkin näkevät elävän tulen uunin sisällä. Se luo ravintolaan hienoa tunnelmaa, Ninno huokaisee tyytyväisenä.

Hän kertoo voivansa jatkossa tehdä lähes kaikki ruuat pizzauunillaan, tosin Trattoria La Mia Bellan uusittuun keittiöön on tulossa myös hiiligrilli.