Nokan taidetorpalla rikottiin heinäkuussa kävijäennätys

Tuija Näsi ja Riitta Myllymäki tutkivat Inspira ry:n seuraavan kulttuurimatkan esitettä. 18. elokuuta yhdistys tekee matkan Laukon kartanoon, jossa esiintyy Rajattomat.
Tuija Näsi ja Riitta Myllymäki tutkivat Inspira ry:n seuraavan kulttuurimatkan esitettä. 18. elokuuta yhdistys tekee matkan Laukon kartanoon, jossa esiintyy Rajattomat. Kuva: Elina Helkelä

Raumalaisen harrastajataiteilijayhdistys Inspira ry:n ylläpitämässä Nokan taidetorpassa on ollut tänä kesänä vilkasta.

Syväraumanlahden rannalla, Fåfängan niemessä sijaitsevassa hurmaavassa pikkutorpassa kävi heinäkuun aikana lähes 2 000 taiteen ystävää tutustumassa Inspiran jäsenten yhteisnäyttelyyn.

– Näyttely oli avoinna vain neljä viikkoa, ja sinä aikana saavutimme torpan historiassa kävijäennätyksen, Tuija Näsi taideyhdistyksestä kertoo.

Viikonloppuna torpalla päättyi Näsin, Riitta Myllymäen ja Kirsi Urmsonin yhteisnäyttely, joka täytti kaikki kolme näyttelyhuonetta.

– Toukokuusta syyskuulle yhdistyksemme jäsenet saavat varata paikkaa yksityis- ja yhteisnäyttelyilleen. Ainoastaan toukokuun loppu sekä heinäkuu ovat varattuja kaikkien inspiralaisten yhteisnäyttelylle. Yksityisnäyttelyitä on tänäkin vuonna ollut runsaasti; koko elokuukin on buukattu täyteen näyttelyvarauksia, Myllymäki jatkaa.

– Nokan torppa on avoinna näin loppukesälläkin, jolloin erityisesti ulkomaalaiset turistit liikkuvat. Useinhan käy niin, että Suomi menee kiinni heti elokuussa koulujen alettua, vaikka kävijöitä tutustumiskohteisiin riittäisi pidemmällekin, Näsi huomauttaa.

Myllymäen, Näsin ja Urmsonin näyttelyssä kuultiin kolmena iltana Aino ja Tapani Nevalaisen muodostamaa duoa.

– Heidän esiintymisensä tuli ihan ex tempore -pohjalta. Pariskunta kävi lapsineen tutustumassa näyttelyyn ja he itse ehdottivat esiintymistä täällä Nokan torpalla. Se oli hyvä esimerkki siitä, mitä me inspiralaiset juuri haluamme tehdä: yhteistyötä paikallisten kulttuurintekijöiden sekä muidenkin tahojen kanssa, Näsi sanoo.

Myllymäen mukaan Nokan torpalla on vieraillut jo esimerkiksi koulujen oppilaita, kuvataidekoululaisia sekä palvelutalojen asukkaita.

– Pidämme täällä myös taidekursseja, joille voivat osallistua myös yhdistyksen ulkopuoliset aina silloin, kun tilaa jää. Seuraavaksi taidegraafikko, kuvataitelija Tommi-Wihtori Roström on tulossa opettamaan grafiikankurssillemme. Kannattaa seurata Inspiran silmä-logoa Raumalaisen yhdistyspalstalla. Ilmoittelemme siellä myös tulevista taidematkoistamme, jotka ovat kaikille avoimia, Näsi vinkkaa.

Harrastajataiteilijayhdistys Inspira ry ylläpitää ja hoitaa talkoilla kaupungin omistamaa Nokan taidetorppaa Fåfängan niemessä.
Harrastajataiteilijayhdistys Inspira ry ylläpitää ja hoitaa talkoilla kaupungin omistamaa Nokan taidetorppaa Fåfängan niemessä. Kuva: Elina Helkelä

Perjantaina 18. elokuuta Inspira järjestää kulttuurimatkan Laukon kartanoon ja Rajattomat-puistokonsertiin. Syyskuun 14. päivä kohteena on Helsinki ja siellä Taidehallin Anu Pentikin näyttely sekä Ateneumissa Edelfelt-näyttely.

– Matkoille osallistuu mukavasti ihmisiä, joista melkein suurin osa taitaa olla Inspiran ulkopuolelta. Viikko sitten lauantaina kävimme taidematkalla Tammisaaressa, Myllymäki selvittää.

Nokan torppa tarjoaa mukavaa tekemistä myös lapsille. Koululaisvierailujen, kuvataidekouluyhteistyön sekä kesän taidekurssien lisäksi Pitsiviikolla järjestettävä lastenlauantai kerää paljon osallistujia.

– Vaikka Pitsiviikon lauantai 27. heinäkuuta oli sateinen, torpan lastentapahtuma keräsi ainakin 200 osallistujaa, naiset muistelevat.

Inspiralaiset pyörittävät Nokan torppaa talkoovoimin. Myllymäki ja Näsi kertovat, että ainakin toistaiseksi vapaaehtoisia talkoolaisia on riittänyt torpan siivous- ja valvontatehtäviin sekä pihan hoitamiseen.

Aikaisempina vuosina Inspira huolehti myös Kiikartornin avaimesta, jonka torniin kiipeävät saivat käydä hakemassa Nokan torpalta. Nykyään avain on Merijakamolla.

– Harmi, ettei torni ollut auki kuin heinäkuussa. Ainakin ulkopaikkakuntalaiset menisivät mielellään ihastelemaan sieltä näkyviä merellisiä maisemia. Kyllä Kiikartorn saisi olla laajemmin auki. Joskus tornilla oli oma kesätyöntekijäkin, Näsi sanoo.

Nokan taidetorppa (Suvitie 10). Uusin näyttely Luannikkai kuvi: Taidetta Tuula Laiholta, Vesa Lindströmiltä, Marjo Varjoselta, Katariina Vuorelalta ja Kai Östermanilta. Avoinna 20. elokuuta asti päivittäin klo 12–18. Vapaa pääsy. www.inspirary.fi Facebook: Inspira ry Nokan Torppa.