Nooan ja muiden esikoululaisten koulukyydit turvallisemmiksi

Aitotaksin Mia Kuusisto auttaa Nooa Suomista kiinnittämään turvavyötä. Istuinkoroketta käytettäessä tulee erityisesti tarkistaa, että lantiovyö asettuu oikeaan kohtaan.
Aitotaksin Mia Kuusisto auttaa Nooa Suomista kiinnittämään turvavyötä. Istuinkoroketta käytettäessä tulee erityisesti tarkistaa, että lantiovyö asettuu oikeaan kohtaan. Kuva: Elina Helkelä

Laki velvoittaa, että lapsen on käytettävä turvalaitetta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135 senttimetriä pitkä.

Liikenneturva puolestaan suosittelee, että lapsi istuu asianmukaisessa turvalaitteessa 150 senttimetriä pitkäksi asti, ja selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa niin pitkään kun mahdollista, kuitenkin vähintään nelivuotiaaksi asti. Lapselle turvallisin paikka autossa on takaistuimelle sijoitettu turvaistuin.

Raumalaisten koulutaksikyydeissä matkustavien esikoululaisten koulutie on nyt entistä turvallisempi, sillä OP Länsi-Suomi lahjoitti maanantaina 30:lle esikoululaiselle omat henkilökohtaiset turvakorokkeet.

– Idea korokkeista lähti varmaankin lasten vanhemmilta. Siksi Ilkka Leivo Aitotaksista ryhtyi etsimään hankkeelle kumppania ja siinä yhteydessä hän otti minuun yhteyttä. Yhdessä OP Länsi-Suomen asiakkuusasiantuntija Emma Paukamaisen kanssa ryhdyimme selvittelemään, miten saisimme toiveen toteutumaan, kertoo Otto Honkaheimo Pohjola Vakuutuksesta.

Kolmen lapsen isänä Honkaheimo tietää, että lapsen koon mukaan valittu turvaistuin on tärkein turvaväline autossa heti turvavyön jälkeen.

– Meillä lapset myös matkustavat takapenkillä, hän toteaa.

OP-Länsi-suomen Emma Paukamainen (oik.) ja Hannu Kyrövaara sekä Pohjolan Otto Honkaheimo kävivät luovuttamassa istuinkorokkeet eskarilaisille, jotka matkustavat Aitotaksin koulukyydissä.
OP-Länsi-suomen Emma Paukamainen (oik.) ja Hannu Kyrövaara sekä Pohjolan Otto Honkaheimo kävivät luovuttamassa istuinkorokkeet eskarilaisille, jotka matkustavat Aitotaksin koulukyydissä. Kuva: Elina Helkelä

Mia Kuusisto Aitotaksista iloitsee turvakorokelahjoituksesta, sillä takseissa ei voi varastoida turvaistuimia.

– Emme voi säilyttää turvalaitteita autoissa, sillä toisinaan koulukyytejä ajavat autot vaihtuvat päivän mittaan, tai tavaratilaa tarvitaan muuhun käyttöön. Siksi henkilökohtainen turvakoroke on paras. Toivoisimmekin, että lapsella olisi se aina mukanaan kyytiin noustessaan.

Nanun koulun Taikametsä-esikouluryhmään kuuluva Nooa Suominen tietää, miten tärkeä kapistus takapenkille asetettu turvaistuin tai -koroke on.

– Omassa autossamme on istuimesta nouseva koroke, poika selvittää ja kertoo laittavansa turvavyön aina kiinni ”ettei tule kolareita”.

Kuusiston mukaan esikoululaisten turvavyön käyttö on ”täydellistä”.

– Ei mitään ongelmia. Nykyäänhän kaikki autot piippaavatkin, jos jonkun turvavyö ei ole kiinnitetty. Näen heti, keneltä vyö puuttuu takapenkillä.

Istuinkoroketta käytettäessä pitää tarkistaa, että lantiovyö asettuu oikeaan kohtaan. Lisäksi istuinkorokkeen kanssa on käytettävä auton omaa pääntukea ja kolmepisteturvayötä.

Kun lapsi on yli 150 senttimetriä pitkä, hän voi käyttää turvavyötä aikuisten tapaan.

Turvaistuimen ja turvakorokkeen välimuoto on omalla pääntuella varustettu turvavyöistuin, joka suojaa lasta mahdollisessa onnettomuustilanteessa myös sivuilta. Kaikkien lasten turvalaitteiden tulee lain mukaan olla E-hyväksyttyjä.