Nuokkariauto on odotettu tapaus Euran kylissä

Nuoriso-ohjaaja Kaisa Lähteenmäki kuljettaa Euran nuorisotoimen NuokkAuton sinne, missä nuoret ovat. Kuva: Elina Helkelä

Viime syksystä asti Euran kyliä on kiertänyt iloisenpunainen pakettiauto, joka sai nuorille suunnatussa kilpailussa nimekseen NuokkAuto (nuokkari+auto).

Kyseessä on Leader Pyhäjärviseudun ja ELY-keskuksen rahoittama kaksivuotinen Liikkuvan nuorisotyön hanke.

– Muuallakin Suomessa on vastaavanlaista toimintaa, etenkin kesäisin, mutta meillä nuokkariauto liikkuu nuorten parissa ympärivuotisesti, nuoriso-ohjaaja ja auton kuljettaja Kaisa Lähteenmäki selvittää.

Eura on laaja kunta, eikä kaikilla nuorilla ole mahdollisuutta päästä Euran Kauttualla järjestettävän nuorisotalotoiminnan piiriin.

Liikkuvan nuorisotyön idea on yksinkertainen; tuotetaan nuorisopalveluja siellä, missä nuoret ovat.

– Tämä on nykyaikaa, jossa palvelut tulevat ihmisten luo. Heinäkuun 9. päivä NuokkAuto alkaa toimia kutsuperiaatteella, eli nuoret voivat pyytää autoa tulemaan Euran rannoille ja puistoihin, Kaisa selvittää.

Siihen asti nuokkariauto kiertää Euran kyliä Snapissa, Instagramissa ja Facebookissa ilmoitettavien aikataulujen mukaisesti.

– Käymme joka viikko Hinnerjoella, Honkilahdella, Kiukaisissa ja Paneliassa. Joka toinen viikko vierailemme Länsi-Eurassa. Sorkkisten kokeilujakso sitä vastoin päättyy tämän kuun aikana, Kaisa kertoo.

Viime syksynä ja tänä keväänä Kaisan kyytiin ovat istahtaneet vuoroviikoin Euran seurakunnan varhaisnuorisotyöntekijä Anne Kähönen sekä kirjaston hanketyöntekijä Ville Hessle.

Nuokkariauto-toimintaa järjestetään muiden muassa kylätaloilla ja lähikirjastoilla. Toimintaillat kestävät yhdessä paikassa puolitoista tuntia kerrallaan, ja niihin osallistuu kymmenkunta nuorta per kohde.

– On kiva tulla paikalle, kun näkee, että meitä on odotettu. Nuoret ovat aina valmiina auttamassa meitä tavaroiden kantamisessa sisälle, Kaisa Lähteenmäki kertoo.

Euran liikkuva nuorisotyö tavoittaa kuukausittain noin 100 lasta ja nuorta, joiden ikähaarukka vaihtelee 10 vuodesta 14–15 vuoteen.

Suurin osa iltoihin osallistuvista nuorista on vakiokävijöitä, mutta ilokseen ohjaajat ovat huomanneet, että uusiakin kasvoja on tullut mukaan toimintaan.

– Meillä on tosi hauskaa yhdessä. Nuoret ovat rentoja ja rohkeita, ja illoissa on hyvä henki.

Nuoriso-ohjaajat pyrkivät toteuttamaan nuorten toiveita suunnitellessaan illan ohjelmaa.
Kaisa Lähteenmäki muistuttaa, että nuorten kuuleminen onkin keskeinen asia nuorisotyön kehittämisessä, kun halutaan tietää, mihin suuntaan toimintaa halutaan viedä.
Jo nyt on selvää, että nuorisoilloissa ainakin sumopaini ja bingo ovat nuorten suosikkeja samoin kuin tietokilpailut ja erilaiset rastikilpailut.
– Joskus saatamme myös leipoa tai tehdä ruokaa, Kaisa kertoo.

Kesällä NuokkAutosta puretaan ulos frisbeegolf-korit sekä suuri määrä erilaisia pihapelivälineitä, joita nuoret saavat käyttöönsä.

– Toivoisinkin, että kesällä, kun nuoret näkevät NuokkAauton jossain rannalla tai puistossa, he tulisivat rohkeasti juttelemaan ja katsomaan, mitä meillä täällä autossa on, Kaisa vinkkaa.

Hän toivoo, että nuokkariauton tyyppinen liikkuvan nuorisotyön muoto vakiintuisi osaksi Euran kunnan perustyötä.

– Meillä on tavoitteena kehittää toimintaa ja saada syksyllä Nuokk-Auton toimintailtoihin yhdistyksiä mukaan, Kaisa Lähteenmäki toteaa.