Nuoren pyyntö: ”Pelastetaan luonto yhdessä”

Opettajaopiskelija Lotta Arponen toteutti Rauman normaalikoulun 5. luokalle kolme viikkoa kestäneen kierrätysprojektin. Aihetta käsiteltiin ympäristöopin, kuvaamataidon ja äidinkielen tunneilla. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Otsikon lause on Rauman normaalikoulun 5. luokan oppilaan Sylvi Winterin kirjoittama pyyntö meille kaikille.

Sylvi ja hänen luokkatoverinsa osallistuivat opettajaopiskelija Lotta Arposen suunnittelemaan kierrätysprojektiin, joka on osa hänen päättöharjoitteluaan.

Kierrätystä, ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen käyttöä sivuttiin kolmen viikon aikana luokan kuvaamataidon, äidinkielen ja ympäristöopin tunneilla.

– Pääsimme tutustumaan myös Rauman seudun jätehuoltolaitoksen Hevossuon jäteasemalle, jossa lapsille kerrottiin seikkaperäisesti, miten eri tuotteita kuuluu kierrättää Arponen selvittää.

– Roskahalli haisi kauhealta, kuuluu oppilaan kommentti luokasta.

Oppilaat kirjoittivat myös koko joukon mielipiteitä roskaamisesta, kirpputorilta ostamisesta, autolla ajamisesta ja ympäristönsuojelusta koko maapallon kannalta.

Lisäksi luokassa järjestettiin väittely, jossa aiheina olivat muiden muassa ilmastoasiat, kierrättäminen ja luonnonvarojen käyttö.

– Väittelyn aiheet arvottiin ja se oli hiukan hankalaa, kun jos olisi halunnut olla jossain asiassa puolesta, niin sitten pitikin olla vastaan, oppilas Max Löytökorpi hymähtää.

Maxille kierrätysasiat ovat aivan luonnollisia ja selviä juttuja.

– Kotona on jo pitkään kierrätetty biojäte, lasi, metalli, kartonki ja pahvi sekä paperi, hän luettelee.

Norssin oppilaat Sylvi Winter, Max Löytökorpi ja Frans Tuominen toivovat, että jälkipolvetkin pääsisivät vielä uimaan puhtaassa meressä ja liikkumaan roskista vapaassa luonnossa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Frans Tuomisen ja Sylvi Winterinkin kodeissa kierrätys on hyvällä mallilla.

– Meillä on osa kierrätyksestä hoidettu naapurin kanssa yhteistyössä, ja se toimii hyvin, Frans toteaa.

– Meidän taloyhtiössä on helppo kierrättää, kun eri materiaaleille on eri roskikset, Sylvi kertoo.

Oppilaiden mielestä kolmen viikon kierrätysprojekti oli mielenkiintoinen ja se toi mukavaa vaihtelua koulupäiviin.

Toimittajan tekemä kysymys ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä saa kolmikon vakavoitumaan. Nuorista huomaa, että he ovat tosissaan pohtineet asiaa.

– Yhdenkin ihmisen teoilla on iso merkitys. Yksi voi vaikuttaa siihen, että muutkin tekevät oikein. Olisi tärkeää saada erilaiset järjestöt mukaan ilmastotalkoisiin, Max Löytökorpi toteaa.

– Kaikkien pitäisi tsempata toisiaan tekemään pieniä tekoja, mutta päättäjillä on tosi iso valta, joten erityisesti heihin pitäisi vaikuttaa, Frans Tuominen sanoo.

Normaalikoulun 5. luokan oppilaiden ympäristömielipiteitä:

  • ”Minä toivon ja pyydän: älkää roskatko. Se pelastaa maailman.”
  • ”Kun ihminen heittää roskan maahan, hän tuhoaa pienen palan maata ja siitä ei ole haittaa ainoastaan ihmisille vaan myös eläimille.”
  • ”Mikä idea on roskaamisessa, jos roskis on vieressä?”
  • ”Kohta meressä on enemmän saasteita kuin kaloja ja mereneläviä.”
  • ”Me kaikki yhdessä voimme vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Jos jokainen tekee pienen teon, sillä on jo iso merkitys maapallolle.”
  • ”Ihmiset käyttävät liikaa luonnonvaroja, kun he ostavat aina uudet vaatteet ja tavarat kaupasta eikä kirpputoreilta. Minun mielestäni olisi parempi, että kun ihmiset tarvitsevat uusia vaatteita tai tavaroita, he kävisivät edes katsomassa kirpputorilla, jos löytävät sieltä jotakin.”
  • ”Minun mielestäni meidän kaikkien pitäisi vähentää autolla ajamista ja lisätä pyörillä ja kävellen liikkumista. Sähköautojen hintaa pitäisi laskea ja bensan hintaa lisätä.”