Nuorisovaltuusto ja lasten parlamentti ovat Raumalla täynnä aktiivisia ja innokkaita nuoria – "Ensimmäinen kysymys oli, että ei kai me nyt vaan lopeteta"

Yksi tapa osallistaa raumalaisnuoria on nuorisovaltuusto eli nuva. Nuvalaiset Roosa Helin (vas.), Taimimaria Aaltonen, puheenjohtaja Riku Salminen, Noora Niemi, Oskari Mustonen ja Hanna Koivisto tapasivat kaupunginjohtaja Johanna Luukkosen viime viikolla. Kuva: Rauman nuorisopalvelut

Tällä viikolla vietettävän valtakunnallisen nuorisotyöviikon teemana on ”nuorten yhteiskunnallinen osallisuus paikallisella tasolla”.

Raumalla tämä osallisuus toteutuu mukavasti muun muassa nuorisovaltuustossa ja lasten parlamentissa, kertoo nuoriso-ohjaaja Nina Kuusisto-Huuskonen.

– Nuorisovaltuusto eli nuva on hyvin aktiivinen ja innokas. Kun poikkeusolot löivät maaliskuussa päälle, ensimmäinen kysymys oli, että ei kai nyt vaan lopeteta tai mennä tauolle. Kevät palaveerattiin etäyhteyksin, Kuusisto-Huuskonen kertoo.

Viime viikolla nuvalaiset tapasivat kaupunginjohtaja Johanna Luukkosen.

– Hänen kanssaan pohdimme yhdessä Rauman arvojen näkökulmasta, miten Raumasta saataisiin sellainen paikka, että nuoret haluaisivat palata tänne opiskeltuaan muualla, kertoo Kuusisto-Huuskonen.

Nuorisovaltuustossa vaikuttamaan pääsevät 13–17-vuotiaat. Alakoulujen 4.–6. luokkien edustajat taas kokoontuvat lasten parlamenttiin.

– Lasten parlamentin isoin juttu tänä vuonna on ehkä ollut ystävyyskaupunkitoiminnan käynnistyminen. Kaveriksi valittiin Nokia. Korona perui suunnitellut vierailut, mutta nyt yritetään sitäkin etäyhteyksien kautta.

Nuorisopalveluiden toiminta on muutenkin aktiivista. Nuoria pyritään tavoittamaan monin eri tavoin niin fyysisesti kuin virtuaalisestikin.

Jälkimmäistä tapaa edustavat lukuisat somekanavat kuten Instagram ja Snapchat. Nuorisopalvelut ovat siellä, missä nuoretkin.

– Ihan hyvin nuoret meidän kanavamme ovat löytäneet. Varsinkin, kun he tietävät, että tulossa on jokin tapahtuma, he seuraavat ja odottavat ja kyselevät lisätietoja, Kuusisto-Huuskonen kertoo.

Fyysisesti taas tapahtuu sananmukaisesti liikkuvaa nuorisotyötä. Täksi kesäksi käyttöön saatiin Walkers-toimintaa ylläpitävä Walkers-auto eli Wauto nimeltä Kissa.

– Kissa-Wauto on saanut tosi kivan vastaanoton. Aina, kun olemme ajossa, tulee soittoja ja pyyntöjä, että tulkaa tänne.

Keväältä ja kesältä korona perui lähes kaikki tapahtumat. Syksyllä nuorisopalvelut pystyvät kenties jotain jo järjestämäänkin.

Nuorisotalot Kuovilla ja Lapin työväentalolla aloittavat toimintansa ensi viikolla. Syyslomalla pidetään melko varmasti lanit Lapissa.

Syksyllä alkaa myös nuorten harrasteryhmä, jossa tutustutaan nuorten toiveharrastuksiin.

Lisäksi lokakuussa alkaa KV-Klubi, jossa yli 13-vuotiaat nuoret pääsevät suunnittelemaan ulkomaille sijoittuvan projektin.

– Lisäksi valitaan uusi lasten parlamentti ja nuorisovaltuusto. Saamme varmasti aktiiviset ja idearikkaat uudet porukat kasaan, sanoo Nina Kuusisto-Huuskonen.